Synodontis eupterus

Sinonimi: Network ili Feather-Fin Catfish (eng.)
Porodica: Mochokidae
Porijeklo: Afrika, Bijeli Nil, Chad, Niger
Veličina: oko 15 cm
Preporučene vrijednosti vode: pH 6,5 - 7,5 , GH 5 – 15 , temp 22º- 26º
Najmanja preporučena veličina akvarija:   200L 
Boulenger, 1901 

Opis

Najčešći pripadnik Synodontisa dostupan na našem tržištu, meni jedna od  dražih akvarijskih riba, kao uostalom i većina somova. Iako nije baš atraktivan što se obojanosti tiče, ipak ima „ono nešto“ što ga drži visoko na ljestvici popularnosti među akvaristima. Nije pretjerano agresivan prema drugim ribama , najvjerojatnije zbog toga što se smatra gazdom u akvariju kada naraste, ali ipak bih preporučio da ga se drži u društvu malo većih riba, npr. Kongo tetri, Kribenzisa i sličnih.  Može ih se držati više u grupi  u kojoj formiraju hijerarhiju, pa nije preporučljivo naknadno stavljati  nove synodontise kako ne bi dolazilo do sukoba. Također je potrebno osigurati adekvatne zaklone za svaku od riba  kako se ne bi sukobljavali zbog nedostatka istih.

Najbolje je aranžirati akvarij sa dosta granja i komada panjeva  u kojima se zbilja vole zadržavati, iako su i pećine od kamenja dobro rješenje. U akvariju mu također ostavite i jedan otvoreni dio za plivanje, a najčešće ćete ga viđati kako krstari akvarijem ili pred gašenje svjetla ili kada se svjetla ugase, a sobna rasvjeta stvori „sumrak“ u akvariju (ukoliko nemate podešenu rasvjetu na više lampi). Dok su mali, šare po tijelu su spojene, odakle i dolazi jedan od eng. naziva – network (mreža) synodontis. Na žalost, kako rastu , tako se atraktivniji mrežasti uzorak pretvara u pojedinačne crne točkice na smeđem tijelu. 

Prehrana

Prehrana nije problem  jer prihvaća sve što mu se daje , ali najbolja je raznovrsnost.  Prehrana temeljena na ličinkama komaraca, tabletama za somiće, natopljenim listićima i sl. zadovoljit će vašeg eupterusa i osigurati da bude zdrav i živahan. Iako jede ostatke hrane i dobar je „komunalac“, nemojte ni slučajno pomisliti da bi mu pokoji preostali listić od gozbe drugih riba trebao biti dovoljan, drugim rječima, osigurajte mu dovoljnu količinu hrane.  

Napomena

Primjetio sam da kao mali ponekad dolaze pod imenom S.nigriventris, na što je potrebno posebno pripaziti. S.nigiventris je skroz druga priča, posebno zanimljiva riba koja pliva leđno cijelo vrijeme, dok se S.eupterusu to može dogoditi dok je mali , dok se skriva ispod granja,  ali taj način plivanja gubi kako raste, a naraste osjetno veći od S.nigriventrisa ( kojeg svakako nabavite ukoliko možete jer je također fenomenalna riba, iako jako rijetka kod nas) . No da se vratimo Eupterusu. Još jedna stvar koju bih htio naglasiti i na koju morate pripaziti je da mjesta za skrivanje nisu u blizini grijača, tj. da se somić ne bi skrivao uz grijač kao uz granu, jer ih može prilično jako opeći s obzirom da imaju kožu bez ljusaka.

Što se uzgoja tiče, koliko sam pratio po literaturi, još nije postignut uzgoj u akvarijskim uvjetima (mrijest da, u većoj grupi, ali bezuspješan) ,  a i spol je dosta teško odrediti, najtočnije pregledom genitalne papile. Što se pak uzgoja za akvarističke potrebe tiče, najvjerojatnije se odvija u bazenima uz stimulaciju injekcijama hipofize, ali u tu problematiku nisam previše zadirao, pa ne mogu ništa točno o tome reći.

Sve u svemu, ovo je otporna, simpatična, karakterna riba, odlična za sve somoljubce, koja svakako zaslužuje mjesto u ,primjerice, 300 litarskom afričkom biotopu.

alt

alt

alt

Fotografije: Zoran Dedić

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    03 Lipanj 2020