Panaque nigrolineatus L190

(Peters, 1877)

Sinonimi: Royal pleco, Royal panaque, Red eyed panaque(pleco)
Stanište: Kolumbija/Venecuela - Rijeka Orinoco
Veličina: 40-50 cm
Preporučene vrijednosti vode: 24-28 °C, pH 5.5-7.5, 2-15 dGH
Najmanja preporučena veličina akvarija: 250 litara


Razred: Actinopterygii
Red: Siluriformes
Porodica: Loricariidae
Rod: Panaque

Prehrana

Panaque nigrolineatus je biljojed i biljne hrane mu je potrebno osigurati u dovoljnim količinama, u protivnom će mu se vrlo vjerojatno razviti probavni poremećaji, što je najčešći uzrok uginuća ove ribe u akvarijima. Drugi problem je što bi se u nedostatku te hrane sigurno počeli hraniti biljkama iz akvarija. Najdraža hrana su im alge koje će sami strugati sa stakla, drveta, kamenja, a mi im još možemo ponuditi povrće (grašak, krastavac, zelena salata, tikvice, mrkva, paprika itd.) i sipurulina alge, koje rado prihvaćaju u obliku listića ili tableta namijenjenima za ishranu riba sa dna. U akvariju bi još trebalo biti i dosta drva koje im ne služi samo za skrivanje nego i za ishranu, jer je Panaque jedna od rijetkih vrsta riba koja je sposobna jesti i probavljati drvo uz pomoć simbiotskih crijevnih bakterija. Noćna je riba i tada bi ih se trebalo i hraniti.

Opis

Ova riba je pokrivena velikim koštanim pločama po cijelom tijelu osim trbuhu. Građa tijela je karakteristična za sve ribe iz roda Panaque. Glava je velika, široka i plosnata. S doljnje strane glave se nalaze snažna usta koja im osim za hranjenje, imaju još jednu važnu funkciju, a to je pridržavanje za podlogu u brzim rijekama iz kojih nam ova riba dolazi. Prednji dio tijela je širi i sužava se prema repu. Leđna peraja, kad je uzdignuta stoji vrlo visoko. Oko zdravog primjerka je jarko narančaste do crvene boje. Tijelo je crnosmeđe boje sa dugim bijelim do žutim prugama koje se protežu cijelim tijelom od glave do repa. Nažalost boje tih šara sa starenjem ribe prelaze u tamnosivu i smeđu boju. Razlikovanje spolova je moguće, ali kod odraslih primjeraka. Okrenu se na leđa i pogledaju im se otvori. U ženki je genitalna papila okrugla i više tupa, a u mužjaka je manja i šiljastog oblika.

Komentar

Zahtjeva veliki, prostrani akvarij sa dosta mjesta za skrivanje načinjenih od kamenja, korjenja, drva i busenova većih i otpornijih biljaka. Svi ti elementi unutrašnjeg dekora moraju biti dobro pričvršćeni jer ova riba kad naraste, ih voli premještati po akvariju. Kako voli kopati i uvlačiti se pod korjenje, gusto zasađeni akvariji nisu za ovu ribu. Filtracija mora biti jaka. Filter mora imati protok bar 6 puta zapremnine akvarija i mora činiti jako strujanje vode. Kao i ostalim ribama iz roda Panaque, odgovara mu mekana, blago kisela, kisikom bogata voda.
Znaju biti agresivni prema svojoj vrsti i prema drugim vrstama somova iste veličine. Lako ih se drži sa manjim ribama koje nisu agresivne ili sa većim koje zahtjevaju iste parametre vode (npr. diskusi).
Vrlo malo je zapisano o mrijestu ove ribe u zatočeništvu, većina pristiglih primjeraka u naše trgovine je uhvaćena u divljini.
Panaque nigrolineatus je zahtjevna riba za držanje. Ako nije pravilno hranjen, podložan je crijevnim oboljenjima. Osjetljiv je na nagle promjene parametara vode, što je pogotovo važno kod unosa ribe u akvarij. Treba izbjegavati korištenje lijekova u akvarijima s ovom ribom ili ih dozirati u vrlo malim količinama. Pri upotrebi,lijekovi se koncentriraju u algama koje Panaque jede i na taj način dolazi do trovanja jer su vrlo osjetljivi na njih.
Panaque vrlo sporo raste, ali uz pravilnu njegu ova riba može u akvariju živjeti više od 10 godina. Iako problematičan za držanje, njegov jedinstveni izgled je dovoljan razlog za uložiti malo više napora oko ove ribe.

alt

alt

alt

alt

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.