Chitala chitala

Ime (latinsko): Chitala chitala
Sinonimi: Riba nož, Clown Knifefish (eng.)
Stanište: Azija – Pakistan, Nepal, Indija, Bangladeš, Mianmar, Sri Lanka
Veličina: do 120 cm u prirodi
Preporučene vrijednosti vode: temp. 24-28°C, pH 6.0-8.0, tvrdoća 5-20 dGH
Najmanja preporučena veličina akvarija: 600 litara

 

Razred: Actinopterygii
Red: Osteoglossiformes
Porodica: Notopteridae
Rod: Chitala


F. Hamilton, 1822

 

Opis:

Ova riba je predator i s pravom spada u „monster fish“ kategoriju zbog neobičnog izgleda i veličine na koju naraste. Tijelo joj je pogrbljenog izgleda s malom glavom ,ali velikim ustima, smeđe-plave boje s  lijepim srebrnim odsjajem. Na tijelu joj se nalaze crne točke obrubljene bijelom bojom čiji se broj povećava kako riba stari. Neobične peraje doprinose zastrašujućem izgledu. Repna peraja ne izgleda kao kod većine riba već je spojena s analnom perajom koja se proteže gotovo čitavim donjim dijelom ribe. Leđna peraja je mala. Ima oblik pera i strši na izbočenim leđima. Na koži se nalaze sitne ljuske koje su prekrivene sa sluzi, kao kod kalifornijske pastrve. Poput poznatije Arapaime, Chitala je jedna od primitivnih koštanojezičnjača i smatramo ju živim fosilom zbog svojih arhaičnih morfoloških i anatomskih osobina.
Akvarij za ovu vrstu ribe treba biti veliki, dimenzija najmanje 180x60x60, s dobrom filtracijom i slabijim protokom. Rasvjeta neka bude prigušena jer ovo su većinom noćne životinje. Dekoracija nije od velikog značaja. Za podlogu je poželjan pijesak jer ga sifoniraju, nekoliko grana i oblo kamenje na koje se ne može ozlijediti. Mlađi primjerci su obično plašljivi pa im omogućite neki zaklon u kojeg se mogu sakriti. Ne dira bilje, možete staviti neke otpornije vrste poput kripta, kao i plutajuće bilje koje će dodatno zatamniti akvarij. Sustanari trebaju biti mirni, ali dovoljno veliki da ih Chitala ne pojede, npr. razni somovi, bala sharkovi, arowana, itd. Najbolje je držati po jedan primjerak Chitale u akvariju, jer, osim što će vam trebati doista veliki akvarij, mogu postati agresivne prema svojoj vrsti. Ponekad izlazi na površinu kako bi udahnula zrak pa je poklopac obavezan. U akvarijima dosegnu nešto manju veličinu nego u prirodi, oko 60-70 cm. Vrlo su otporne i dugovječne ribe ako ih držimo u pravilnim uvjetima.

 

 

Prehrana:

Mesojed, u prirodi se hrani ribama i beskralježnjacima. U akvariju teško prihvaća komercijalnu hranu, ali ponekad ih se može naučiti na pelete za mesojede. Mlađe primjerke hranite smrznutim crvima, račićima i sitnijom ribom. Odrasle je najbolje hraniti smrznutom ribom (inćuni, srdele), a povremeno im možete u jelovnik dodati lignje i meso rakova.Razlikovanje spolova i uzgoj:

Razlika među spolovima nema. Nije moguć uzgoj u akvarijskim uvjetima. Uzgajaju se u Aziji u velikim, umjetnim bazenima za akvarističke potrebe i za hranu. Ženka može položiti preko 500 jajašaca odjednom a ikru i mlađ čuva mužjak.

 

 

Napomene:

Ona izreka da će „riba narasti koliko joj je veliki akvarij“ nije točna i nemojte se dati zavarati jer Chitali treba veliki i specijalizirani akvarij. Mladi primjerci, koji su u prodaji, brzo narastu u velike ribe i pojedu sve što im stane u usta. Popularne su u SAD-u, ali postale su invazivna vrsta na tropskom području Floride zbog nesavjesnih akvarista koji su ih pustili nakon što su prerasle akvarije.

U Aziji ih smatraju delikatesom i uzgajaju radi mesa.

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.