Brachygobius doriae

Ime (latinsko): Brachygobius doriae
Sinonimi: Bumblebee Goby (eng.), Pčelica
Stanište: Jugoistočna Azija - Borneo
Veličina: do 3.5 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 22-28°C, pH 7.0-8.5, tvrdoća 8-20 dGH
Najmanja preporučena veličina akvarija: 30 litara

 

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Gobiidae
Rod: BrachygobiusGünther, 1868Opis:


Brachygobius doriae je mala vrsta gobija koja nastanjuje estuarije i močvare mangrova u zapadnom dijelu Bornea.  Ovo su male ribe, veličina odraslih jedinki jedva dostiže oko 2 do 3 cm. Tijelo im je tamno smeđe ili crno s tri okomite žute pruge pa im zbog toga često daju nadimak pčelica (eng. bumblebee). Pruga, koja je smještena odmah iza glave, je najtanja i ponekad nije definirana. Repna peraja je žućkasta dok su ostale tamne, s prozirnim završetkom.
U prirodi nastanjuje pjeskovita slatkovodna i bočata staništa saliniteta 1.005-1.006. Podnose i oscilacije u salinitetu jer žive u područjima gdje se dotok slane vode mijenja ovisno o mijenama plime i oseke. Ako niste u mogućnosti osigurati im bočatu vodu (dodavanjem soli za morske akvarije, nikako kuhinjskom soli!) pobrinite se da vam voda u akvariju bude tvrda i alkalna. Preporuča ih se držati u grupi od najmanje 6 jedinki, najbolje u akvariju napravljenom samo za njih jer bi zbog svoje veličine gotovo svim ribama postali laki obrok. Poput ostalih gobija, drže se dna i rijetko se dižu u gornju polovicu akvarija. Pokazuju agresivnost unutar vrste i zato pripazite prilikom uređenja da imaju dovoljno zaklona (kamenje, grane) kako dominantne jedinke ne bi previše uznemiravale slabije članove grupe. Pjeskovito dno je također poželjno, a protok filtra neka bude minimalan.Ako inzistirate na sustanarima, izaberite endler gupije (Poecilia wingei) koji imaju slične zahtjeve za parametrima vode i dovoljno su mali da ne mogu pojesti gobije.Prehrana:


Mesojed, u prirodi se hrani larvama kukaca, crvićima i zooplanktonom. Vrlo su zahtjevni po pitanju prehrane jer ne prihvaćaju suhu hranu i neće reagirati (djelomično zbog lošeg vida) ako im ubacite komercijalnu hranu poput listića i granula. Idealno bi ih bilo hraniti živom hranom poput artemije ili daphnia, ali mogu prihvatiti i smrznutu hranu. U tom slučaju hranite ih pipetom kako bi dobili privid da im se hrana miče.
Razlikovanje spolova i uzgoj:


Na mrijest ih potiče dodatak slatke vode. U vrijeme mrijesta mužjaci dobiju crvenkastu boju, tamni dijelovi tijela im postanu blijedi, dok ženkama prva žuta pruga postane izraženija. Svaki mužjak odabere teritorij oko neke špilje i šepuri se dok ne nađe odgovarajuću ženku. Ženka može položiti do 300 jaja u špilju koju napušta ubrzo nakon mrijesta, a mužjak preuzima brigu oko ikre. Inkubacija traje od 7 do 9 dana. Izlegavši se, mlađ se u prvim danima zadržava blizu površine. Mlađ je teško othraniti jer je vrlo sitna pa dok ne naraste dovoljno da bi jela artemiju, hranite ih planktonom (npr. papučicama - Paramecium i kolnjacima - Rotifera).Napomene:


Iako su ovo vrlo privlačne ribe, zbog određenih potreba same vrste, ne preporučamo ih početnicima, kao ni stavljanje u mješoviti akvarij. Brachygobius gobiji najbolje se osjećaju u vlastitom akvariju, gdje u idealnim uvjetima mogu poživjeti do 5 godina.

Ponekad se u prodaji pod imenom Brachygobius doriae može naći druga vrsta gobija - Brachygobius nunus. Od Bumblebee gobija razlikuje se po svijetložutom tijelu sa pet tanjih tamnih pruga. Parametri vode i ostali zahtjevi su identični za obje vrste.

Zadnje na forumu

 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  jel akvarij sa ili bez poklopca?
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Puno hvala na savjetima.
  Ne bih htjela ciklide, ne svidjaju mi se, nekako su mi...
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  --pa vjerojatno manje, ali racunaj 300kg barem
  - filter..... cim veci to bolje. Gledaj nesto...
 • akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebala bi mi mala pomoc oko postavljanja akvarijuma od 180l. zanima me, kolika bi...
 • Odg: Crvenko
  21 Kolovoz 2019
   
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Morati cu svakako..

  Hvala..
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  ...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Imam sitni bijeli pijesak kao podlogu. Pocistio sam povrsinu kao i uvijek kod ciscenja. Medutim,...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Pozdrav,

  Vjerojatno si ubio bakterije u podlozi i/ili filteru.
  Daj opisi to...
 • Mutna voda
  19 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebam savjet ili uputu. Nakon povratka sa duzeg GO od 3 tjedna, krenem cistit akvarij i...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem