Iriatherina werneri

altSinonimi: Threadfin rainbowfish eng.
Stanište: Indonezija, Nova Gvineja i Australija
Veličina: Mužjaci do 5 cm, ženke do 3.5 cm
Parametri vode: Temperatura 25 – 30, kiselost 5.5 – 7.5 PH, tvrdoća dGH: 5 – 15
Preporučena veličina akvarija: 60 l za manje jato

 

 

 

Razred: Actinopterygii
Red: Atheriniformes
Porodica: Melantoaeniidae
Rod: Iriatherina


Opis:

Iriatherina werneri je, bez sumnje, jedna od neobičnijih i atraktivnijih prizora u slatkovodnoj akvaristici. Spolove je lako razlikovati, mužjaci su jače obojani i imaju izraženije i veće peraje. Također, imaju dvije leđne peraje od kojih je prva lepezastog oblika. Boje, kod mužjaka, je teško opisati, dosta ovisi o osvjetljenju, ubiljenosti akvarija, ishrani i slično. Boja tijela je pretežno srebrna, dok je boja prve (lepezaste) leđne peraje kombinacija neke od boja (crvene, crne, žute i narančaste). Druga leđna peraja, analne peraje i ventralne peraje su tamno žute ili crne. Rep je plavkast ili proziran s crvenim vrhovima. Ženke su slabije obojane, kod njih prevladava blago smeđa boja tijela uz srebrnkaste i zelenkaste nijanse. Peraje su im prozirne.

 

alt

Fotografija preuzeta sa Wikipedie.

 

Prehrana:

Ova riba je omnivorna pa nije pretjerano zahtjevna u vezi prehrane i jesti će gotovo sve što joj ponudimo. Međutim, jako je bitno da ta hrana bude sitna jer Iriatherina werneri ima izrazito mala usta. Ukoliko pokuša jesti preveliku hranu
može doći do ozbiljnije ozljede. Jede suhu, smrznutu i živu hranu. Pokušajte joj, povremeno, u jelovnik uvrstiti živu hranu jer se tada ova riba pokazuje u najboljem izdanju. Svoje sam hranio smrvljenom hranom u listićima, usitnjenim suhim crvima i artemijom te smrznutim larvama komaraca.
Komentar:

Jedan od najljepših prizora u slatkovodnoj akvaristici je, bez premca, jato ovih prekrasnih duginih riba kako jure po akvariju i šepure se šireći svoje lepezaste peraje u, zbilja, ne svakidašnji prizor. Po osobnom iskustvu, ovo je nešto osjetljivija ribica pa se nikako ne bi trebala ubacivati u nezrele akvarije gdje nije uspostavljena biološka ravnoteža. Omjer bi trebao biti dvije ženke na jednog mužjaka. Ali ni drugi omjeri neće stvarati veće probleme ukoliko je akvarij dosta ubiljen. Preporuča ih se držati u gusto ubiljenom akvariju s ne pretjerano jakim strujanjem vode. Kvaliteta vode je od iznimnog značaja i bitne su redovite, po mogućnosti, tjedne izmjene. Ne odgovaraju im nagle promjene u temperaturi i PH vrijednosti pa se ne preporučuju pretjerano velike izmjene vode. Iriatherina werneri nije klasična jatna riba, ali drži se grupe pa se ne preporuča držati ih manje od 5-6 komada. Ovo je mirna riba i njeni sustanari moraju biti pažljivo odabrani. Trebalo bi izbjegavati agresivne vrste te one koje su poznate po grickanju peraja jer bi Iriatherina mogla lako postati glavna meta. Idealan izbor riba su sitnije i miroljubive vrste. Npr. razne tetre, razbore, otocinclusi, corydorasi i patuljasti ciklidi (apistogramme, ramirezi...) Što se tiče mrijesta u zatočeništvu on nije nemoguć, ali je dosta težak. Navesti ribe na mrijest nije veliki problem, ali zato je izuzetno teško izleći mlađ i održati ga živim. Obavezan je mrijesni akvarij (15-20 l je dovoljno) s mekom i kiselom vodom te temperaturom oko 26 stupnjeva. Izaberemo najljepši par riba, koje je potrebno dobro kondicionirati, uvedemo ih u mrijesni akvarij u kojem je poželjno imati dosta mahovine. Ribe će se, ukoliko su dobro kondicionirane, mrijestiti gotovo neprestano pa se preporuča držati ih u mrijesnom akvariju tjedan do deset dana što će osigurati dobru zalihu jajašaca. Ne mrijeste se na jednom mjestu već polažu jaja po cijelom akvariju pa je potrebno svakodnevno provjeriti i pronaći novi mrijest. Na žalost, roditelji će pojesti jaja, ukoliko ih pronađu, pa se savjetuje da ih se premjesti u akvarij s identičnim uvjetima. Jaja će se izleći za 8-10 dana, a mlađ je izuzetno malena. Teško ih je uočiti, ali uglavnom plivaju blizu površine vode. Neko vrijeme (po nekim izvorima tjedan do deset dana) glavna hrana je infuzorija ili tekuća hrana za mlađ, eventualno se može probati i sa žumanjkom jajeta. Tek nakon toga, njihova malena usta, možda će biti u stanju hraniti se mikrocrvima ili artemijom.Napomena:

Iriatherina werneri je odličan skakač pa se definitivno preporuča korištenje poklopca na akvariju.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.