Hyphessobrycon serpae

ImageSinonimi: Serpa tetra, Serpae Tetra (eng.) Ta se vrsta tetre u prošlosti u literaturi često miješala s vrstom Hyphessobrycon callistus (Red minor tetra). Međutim, zbog hibrida uzgojenih miješanjem tih dviju vrsta i nemogućnosti točnog razlikovanja od 1955. god. obje vrste uvrštene su u rod Hyphessobrycon serpae.
Stanište: Potječe iz područja rijeke Amazone i to iz regija Madeira i Guapore, te iz gornjih dijelova Paragvaja. Donesena je u Europu 1924. godine.
Veličina: Dostiže najveću dužinu do 5 cm.
Preporučene vrijednosti vode: 8-12 dGH, 6.5 do 7.0 pH i temperatura 26-28°C. Boravak ribe ispod 22°C u vrlo kratkom vremenu predstavlja stres, gubitak težine i smrt.
Sigurna za akvarije s biljem: DA
Najmanja preporučena veličina akvarija: 60 L.Durbin, 1908


Koljeno: Tetragonopterinae
Razred: Chracinoidei
Red: Cyprinodontiformes
Porodica: Characinidae
Rod: Hyphessobrycon
Vrsta: Serpae

Prehrana: Prihvaća sve vrste sitne hrane, najčešće listiće, sušene crviće, a isto tako će rado jesti i živu hranu. Poslastica su joj Tubiflex i crveni crvići te goveđe srce. Kada je gladna postaje vrlo agresivna prema svojoj vrsti. Prilikom jela prikazuje prirodu ponašanja koju tipično viđamo kod pirana. Hranu napada u manjim jatima, otkidajući i trgajući dijelove hrane i odnoseći ih u razne dijelove akvarija.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Boja joj tijela može ići od svijetlocrvenkaste do tamnocrvene boje, što zavisi od stanja ribe. Često to nije pravilo jer postoje mnogi hibridi te ribe koji se nalaze u rasponu između tih dviju boja. Tijelo joj je vitko i usko i nema vidljivo izražene razlike u spolovima. Ipak se, ali tek kod odraslih riba, može razlikovati spol. Ženke imaju jači, često deblji i zaobljeno izraženi dio tijela u predjelu probavnog trakta. Trbušna i analna peraja crvene su boje, na krajevima crne s bijelim obrubom. Repna je peraja svijetlocrvene boje. Leđna je peraja crvenocrne boje, koja prevladava, i može imati bijeli obrub. Mnoge varijante te ribe imaju iza škržnog izlaza crnu mrlju koja često nalikuje na brzi potez kistom.

U zajedničkom akvariju teško se mrijesti jer je vrlo aktivna, ali ju je lako mrijestiti u odvojenom akvariju. Za mrijest zahtijeva vrlo mekanu vodu - 4 - 6° dGH. Voda pri mrijestu mora biti blago kisela (6,5 do 7 pH) i temperature od 24 - 27° C. Mrijesni par treba izdvojiti dva do tri tjedna ranije i hraniti ih kvalitetnom hranom. U tim uvjetima ženka će brzo doći u reproduktivnu fazu. Kao podloga u mrijesni akvarij najbolje je staviti biljku sa sitnijim listovima (Vesicularia dubyana, Myriophyllum, Cabomba) ili nekim sličnim umjetnim materijalima (najlonskim mrežicama). Akvarij treba blago zamračiti i staviti na neko mirno mjesto. Takav postav mrijesnog akvarija (20-25 lit.) spriječit će da roditelji odmah u startu mrijesta ne pojedu jaja. Odmah nakon što se završi mrijest roditelje odstraniti iz akvarija. Inkubacija traje 24 – 36 sati. Nakon toga se započinju pojavljivati ličinke koje se svojim ustima hvataju i lijepe za staklo akvarija. Tako ostaju par dana dok ne proplivaju. Kada proplivaju mladunce treba hraniti artemijom ili žumancem od jaja.

Komentar: Serpa predstavlja atrakciju u akvariju, pogotovo ako se drži manje jato. Potrebito je držati minimalno 6 jedinki. Čak joj i staro znanstveno ime «Callistus» (vrlo lijepa) otkriva izgled. Iako je vrlo aktivna riba u akvariju, vrlo je miroljubiva prema drugim ribama iste ili veće veličine. Agresivnost iskazuje samo kada je gladna. Kada se hrani vrlo je proždrljiva i brzo pojede i veće komade hrane. Jedino u tom trenutku postoji mogućnost da ugrize drugu ribu jer hranu napada u manjim jatima, otkidajući i trgajući dijelove. Takvo ponašanje često uspoređuju s ponašanjem pirana. Zahtijeva akvarij zasađen biljkama, tipičnog postava za biotop Amazone. Uvijek je u pokretu i u potrazi za hranom. Vrlo je otporna riba na klasične akvarijske bolesti. Problem joj jedino predstavlja stres, prilikom prenošenja iz jednog u drugi akvarij, kada gubi intenzitet crvene boje i postaje blago apatična. Nakon kratkog vremena ponovno će vratiti boju i brzo plivati kroz cijeli akvarij.

Napomena: Treba pripaziti pri stavljanju serpa u akvarij s manjim ribama od nje. Znaju napadati manje ribe grizući im repove i peraje, ali također i ako ih držimo u manjim brojevima. Tada se često događa da grickaju peraje međusobno i drugim ribama bez obzira na veličinu

 


Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.