Hyphessobrycon sp. "White finn"

ImageIme: hyphessobrycon hyphesso= manji, brycon=koji grize; white finn = bijela peraja
Sinonimi: Bijeloperajna tetra, Ružičasta tetra (krivi naziv)
Stanište: Južna Amerika, istočni Brazil
Veličina: 3 do 4 cm
Preporučene vrijednosti vode: 5 do 25 dGH (preporučljivo 10 dGH), 5.8 – 7.8 pH, 26 – 28 C
Najmanja preporučena veličina akvarija: 60 litara
Prehrana: tubifex, vodenbuhe, crveni crvići, arthemia, suha hrana, salata, živa hrana (ove su ribe omnivore)Koljeno:
Tetragonopterinae
Razred: Chracinoidei
Red: Cyprinodontiformes
Podvrsta: Cyprinoidea (ribe slične šaranu)
Porodica: Characinidae (lososi)
Rod: Hyphessobrycon

Razlikovanje spolova i uzgoj: Bijeloperajna tetra je ružičaste boje (sa sivkastim očnim prstenom), a gornji dio tijela i rep su joj prozirni. Na leđnoj peraji je prepoznatljiva bijela okomita pruga po kojoj je ova vrsta i dobila ima. Prsna i analna peraja su crvenkaste, a na analnoj nalazimo bijeli vrh, doduše ne toliko izražen kao i na leđnoj.
Mužjaci imaju izraženiju crvenu boju na analnoj peraji dok je kod ženki ta peraja blijeđa. Ženke su u pravilu veće od mužjaka; to je prije mrijesta posebno izraženo.
Preporučljivi parametri za mrijest: 28° C, 6° dGH, karbonatna tvrdoća vode morala bi biti jako niska (oko 1°).
Mrijeste se isto kao i ostale ribice iz roda Hyphessobrycon – potreban je mrijesni akvarij, gusto zasađen, sa zrelom vodom. Nakon mrijesta roditelje treba izdvojiti iz mrijesnog akvarija.

Komentar: Bijeloperajna tetra je riba jatašica i pliva u svim područjima akvarija – od dna do površine, a najviše se zadržava u srednjem dijelu akvarija. Najljepše izgleda u većem jatu (najmanje 20 ribica). Vrlo je miroljubiva i pogodna je za zajedničke akvarije. Bilje ne dira pa je uklopiva i u gusto zasađene biljne akvarije koji joj pružaju mjesta za skrivanje, ali treba joj osigurati i prazna područja za plivanje. Primjetili smo da ova tetra formira najkompaktnija jata ujutro prije hranjenja i uvečer nakon hranjenja.

Napomene: Ovoj ribi svakako potrebno je osigurati gusto raslinje u kojem se može sakriti – niske biljke posebno su pogodne jer se većinu vremena ova tetra zadržava u sredini akvarija pa joj je zgodno koji puta «skoknuti» malo u mir bilja. Ponekad zna biti agresivna prema pripadnicima vlastite vrste – poglavito u vrijeme mrijesta.


Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.