Chilodus punctatus

ImageIme: grčki- Chilodus-> cheilos - usna, odous - zubi, punctatus - točkast
Sinonimi: Spotted headstander - eng., Mojara - ime peruanskih Indijanaca
Stanište: Južna Amerika - Sliv Amazone, Guyana, Surinam, zapadni sliv Orinoca
Veličina: oko 8 cm u akvariju, oko 10 cm. prirodi
Preporučene vrijednosti vode: pH 6-7, dH 10, temp.: 24-28C
Sigurna za biljne akvarije: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 120 L

Müller & Troschel, 1844

Razred: Osteichthyes
Podrazred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Chilodontidae
Rod: Chilodus

Prehrana:
Omnivor (svejed). U prirodi se hrani uglavnom algama i larvama insekata. U akvariju je potrebno osigurati što raznovrsniju prehranu, razne vrste listića, uz povremeni dodatak Spirulina alge i larvi komaraca.

Razlikovanje spolova i uzgoj:
Zrele ženke malo su deblje, zaokruženije, mužjaci imaju malo dužu leđnu peraju. Opis uzgoja daje Feigs (1955) - mrijeste se u parovima u velikim akvarijima u kojima je potrebno obavljati česte male promjene vode te držati temperaturu na 25 C. Ribe je potrebno dobro hraniti raznolikom i proteinskom hranom, tvrdoću držati ispod 10dH te zamračiti akvarij. Jaja polažu među korijenjem plutajućeg bilja. Nakon mrijesta potrebno odvojiti roditelje. Mlađ se izliježe nakon 36 sati, ali propliva tek nakon 4-5 dana i odmah se može hraniti artemijom. Potrebno je obavljati česte djelomične promjene vode jer su osjetljivi na nitrate.


Komentar:
Mirna i plaha jatašica koju je preporučljivo imati u grupi od bar 3 jedinke, kako bi se osjećale sigurnije i više se zadržavale na otvorenom. Iz istog je razloga potrebno paziti na izbor sustanara, svakako bih preporučio mirnije ribe, a idealan postav akvarija uključivao bi tetre poput P. axelrodi, H. rodostomus, H. erytrostigma, corydoras somiće, otocincluse...Treba naglasiti da je potrebno redovno djelomično mijenjati vodu. Tim je ribama kvaliteta vode od velike važnosti, stoga se moramo pobrinuti da ima što manje nitrata te da je bogata kisikom. U svezi s tim karakteristikama, preporučio bih bogato zasađeni akvarij kako bi biljke što više trošile otpadne tvari i obogaćivale vodu kisikom i kako bi se ribe osjećale sigurnije i imale dovoljno zaklona, ali opet, potrebno je ostaviti dovoljno prostora za plivanje u sredini. Dodatak treseta u vodu je poželjan, a zbog potrebe za visokom kvalitetom vode ne preporučam ribe staviti u akvarij koji nije stabilan, odnosno koji ne funkcionira bar 6 mjeseci. Ukoliko kvaliteta vode nije zadovoljavajuća, brzo se mogu pojaviti bolesti poput truljenja peraja, ali može doći i do smrti ribe.

Punctatusi imaju vrlo poseban način plivanja, s glavom prema dolje, što je cijeloj porodici dalo ime NAGLAVCI i uglavnom se zadržavaju u sredini akvarija. Ponekad može doći do kratkotrajnih trzavica među pojedinim punctatusima, ali nikad nisam primijetio da te njihove svađe imaju negativni učinak na neku od riba ( prehrana, fizičke ozljede), ili da su agresivni prema drugim vrstama.

Napomena: Ponekad proizvode mrmljajuće zvukove pa se nemojte iznenaditi ukoliko začujete neku "buku" iz akvarija.

Ugroženost - Nije na IUCN crvenoj listi.

 

Image

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.