Gymnocorymbus ternetzi

ImagePoznata i kao: Crna udovica
Stanište: J.Amerika- Amazonsko podrueje
Veličina: 5.5 cm
Parametri vode: 20-26 C, pH: 6 - 8, tvrdoća do 15 dGH
Prehrana: suha i živa hrana, nije izbirljiva

Razlikovanje spolova i uzgoj

ženke su veće i imaju deblje tijelo, mužjaci su manji sa širom analnom perajom. Uzgoj nije kompliciran, u uzgojni akvarij je potrebno staviti javansku mahovinu ili neku sitnolisnu biljku i roditelje nakon mrijesta obavezno maknuti jer jedu jaja.

Komentar

Jako zahvalna riba za početnike, nezahtijevna što se parametara vode tiče i miroljubiva. Jato mladih udovica je jako lijepi prizor u svakom akvariju,pogotovo dobro zasađenom.Nedostatci ovih riba su veličina odraslih jedinki i činjenica da sa vremenom i odrastanjem gube i boju, pa se iz crnih pretvaraju u sive udovice. Neki vlasnici su također primijetili da stariji primjerci ponekad grickaju peraje ribama velikih peraja (bete, skalari), a također izbjegavaju stavljati malene neonke sa velikim udovicama...
Velika riba jede malu...tako bar kažu. Lagan uzgoj je za posljedicu imao i pojavu albino i dugoperajnih varijanti udovica.

Napomena

Albino varijanta ove ribe se dosta često može pronaći obojana u plavo, ružičasto, zeleno... Praksa bojanja ovih riba uključuje namakanje u otopinu koja ima rastvara zaštitnu sluznicu, bojanja kistom ili umakanje u boju, te nakon toga namakanje u drugu otopinu koja im iritira kožu da im se ponovno stvori zaštitna sluznica...Naravno to ostavlja posljedice na zdravlje ribe, tako da ako i ne ugine odmah, kraće živi od normalne ribe. Kupovina ovakvih riba bi trebala biti bojkotirana , a prodavači koji drže obojene ribe upozoreni jer ih većina ne zna kakvim postupkom se ribe farbaju.

 

Image

Image

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.