Celestichthys margaritatus - Microrasbora sp. galaxy

ImageRadi se o jednoj od ''najmlađih'' vrsta riba u akvaristici, otkrivenoj tek 2006. godine u sjevernoj Burmi na vrlo ograničenom području. Zahvaljujući svom iznimno atraktivnom izgledu, u rekordnom periodu je stekla planetarnu popularnost što je na žalost rezultiralo time da je u isto tako rekordnom periodu dovedena do ruba istrebljenja u prirodnom habitatu.

Nakon toga uslijedila je blokada izvoza ove vrste, a nedavno su pronađeni novi lokaliteti na kojima vrsta obitava pa se tako ubrzo očekuje i deblokada izvoza (dali je to dobro ili loše, zaključite sami). Jedina sreća u nesreći je ta što se u zadnjih nekoliko mjeseci ipak uspio postići mrijest ovih riba, pa tako ipak postoji šansa da će ova fascinantna vrsta ostati s nama.

Što se morfoloških karakteristika tiče, recimo da je ova vrsta specifična po perajama intenzivne naranđaste boje i tijelu koje je prekriveno izraženim crnim točkama. Spolni dimorfizam, iako ne pretjerano izražen, je prisutan – boje i pjege su kod mužjaka izraženije nego kod ženki, a to se posebno primjećuje u doba mrijesta. Veličina ovih ribica je do 2.5 cm, pa su tako i više nego idealne za male, te biljne akvarije svih dimenzija.

Image


Što se pak njihove zahtjevnosti tiče, rekao bi da nisu pretjerano komplicirane za držanje. Iako dolaze iz područja gdje je voda relativno hladnija (20-22°C) barem u jednom dijelu godine, lako će se i bez problema prilagoditi na topliju, akvarijsku vodu. Idealno bi bilo da je pH oko 7 i KH 7-10, iako ni to nije od ključnog značenja za njihovo držanje. Jedini problem na koji sam naišao kod ove vrste je njihova prehrana, jer iako se po stranim web stranicama može pročitati da nisu izbirljive i da brzo prihvaćaju suhu hranu, moje iskustvo je drugačije. Ne zanima ih apsolutno nikakva suha hrana, bilo da se radilo o listićima,  sušenim dafnijama, artemiji ili nečemu četvrtom. Čak se čini da im ne paše niti većina smrznute hrane, od koje su prihvatile jedino jako usitnjene chironomuse. Dakle, u slučaju mojeg matičnog jata od 15 komada, prehrana im se bazirala na živoj hrani, mladoj artemiji i Grindal crvima.

Image

Image


Nadalje, što se razmnožavanja tiče iskustva u svijetu su različita, od vrlo pozitivnih do iznimno negativnih. Ja sam mrijest postigao nakon približno 6 tjedana pripreme ribe i nakon što je jednom ''probijen led'', mrijestovi se kontinuirano ponavljaju. S obzirom da se radi o ribi koja je kao odrasla velika do 2 cm, nije teško zamisliti koje veličine je mlađ (ili možda je ;-)). I upravo zahvaljujući iznimno sitnim dimenzijama mlađi, njeno hranjenje je prilično komplicirano. U prvim danima idealno bi bilo koristiti Protogen od Hobby-a, nakon čega se prelazi na uzgojene mikrocrve, te na kraju na novoizlegnutu artemiju. Tempo rasta mlađi je umjeren i u znatnoj mjeri ovisi o prehrani, kod mene je nakon mjesec dana starosti najveća mlađ velika oko 10 mm, te se sada vjerojatno može očekivati usporavanje tempa rasta.

I za kraj recimo da je, zbog svih onih razloga koji su navedeni u uvodnom dijelu teksta, cijena ove ribe iznimno visoka i u Europi se kreće od 7.5 do 10 Eura. Još ako se uzme u obzir da se radi o jatnoj ribi sitnih dimenzija koje se mora uzeti barem 20-ak komada da bi se uopće vidjela u prosječnom akvariju od recimo 100-tinjak litara, jasno je da će do daljnjega ova predivna vrsta ostati nedostupna za većinu hobista.

Fotografije: Zoran Dedić

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.