Oskari

ImageOskari su ciklidi koji potječu iz Južne Amerike, te ih možemo nabaviti u nekoliko različitih varijacija i boja, a mogu narasti i do 35 cm. Temperatura vode im mora biti oko 26°C. Mesožderi su i jako su agresivne ribe, ali samo kada je u pitanju plijen. Nemaju velike zube, ali zato imaju jake čeljusti s kojima drobe hranu.

 Veliki su proždrljivci i pojest će gotovo sve što ima veze sa mesom. Najomiljenija su im hrana gliste, ribe,malo manje vole muhe, a ni brikete neće ostati nedirnute. Dakle što se tiče hrane, samo im dajte mesine i biti ćete im najdraži gazda. Ako želite ribu na kojoj ćete vidjeti da vas cijeni i da vas prepoznaje, tada su oskari definitivno izbor za Vas. Nećete mi vjerovati, naši ljubimci se čak daju i dirati. Tko bi rekao da će se ribe, koje, kao - samo bez veze plivaju, dati pripitomiti. Prije svakog hranjenja jednostavno stavim ruku u vodu, oni mi priđu i ja ih milujem, a naravno nakon tog uvodnog dijela slijedi hrana. Spol se teško prepoznaje, jer su jako male razlike na tijelu po kojima se može reći koji je mužjak a koji ženka. Ako  od nekoga čujete da mijenjaju spol, uputite ga da to nije točno. Mužjak i ženka u paru mogu živjeti i do 10 godina. Što se parenja tiče, u to uopće nemam namjeru ulaziti, jer je dosta komplicirano, spremanje vode, ph, temperatura i slično....
Akvarij u kojemu moji ljubimci trenutno žive ima 200 l, dug je 1,30m. Ja osobno početnicima preporučam da kada kupuju ili još bolje daju raditi akvarij, neka  bude duži a uži, jer riba mora imati prostora za plivanje, a što je akvarij duži to se može brže i više plivati,  da ne zaboravimo da akvarij vizualno ljepše izgleda. No naravno, to prvenstveno ovisi o vašim mogućnostima, te o prostoru. U našem akvariju se nalazi samo kamenje, panj, šljunak i loptica za ping-pong. Znam, pitate se čemu ta loptica? Oskari vole uništavati i dosta su neuredne životinje. Kod njih u akvarij možete probati posaditi bilje, ali ćete se drugo jutro razočarati kada vidite da bilje nije na svom mjestu, nego da pliva po površini. Vole razmještati akvarij kako njima odgovara i suvišni ukrasi ih jednostavno živciraju. To je i  uloga ove loptice, da se ispucaju na njoj, a ne na stvarima u akvariju.


Vodu filtriramo  unutrašnjim filterom, te smo se tisuću puta  razočarali što smo ga kupili. Ujutro se probudite, upalite svjetlo u akvariju, a unutra mutna voda do besvjesti .. Uzrok- filter je opet u dijelovima i pluta po čitavom akvariju. Ništa,  skupi ga, sastavi i opet sve ispočetka. Takvi su i ja ih jednostavno zbog toga volim. Nažalost kod nas u Hrvatskoj ima jako malo vrsta oskara, ako ćete imati sreće naći ćete 2 vrste, obične i albino, a ako naiđete i na neku drugu obavezno mi javite. Znači, ako kupujete oskare potrebno vam je sljedeće:

1. Akvarij koji će biti najmanje 300 l, ne zato što je to baš super, nego zašto kupovati mali akvarij, pa kada vaši ljubimci narastu (a hoće), ponovo kupovati veći. Odmah kupite veliki akvarij tako da uživate i Vi i vaši ljubimci.
2. Dobra količina šljunka, niti prevelikog niti skroz sitnog, ali to ne igra veliku ulogu. Stvar je vaše mašte.
3. Kamenje i panjevi, opet ovisi o vama, koliko i kako. Ali nemojte uzimati kamenje negdje uz Savu, najbolje je kupiti u dućanu. Ali ako ste vidjeli neki kamen koji vam savršeno odgovara i tako bi ga rado u vašem akvariju, morat ćete si dati truda i dobro ga dezinficirati i isprati.
4. Filter za pročišćavanje vode, koji mora biti dosta jak i definitivno vanjski, kanister filter, jer ponavljam, oskari su vrlo neuredne životinje, možda i pumpica za zrak i naravno grijač, ovisno o veličini akvarija. Naravno nikako nemojte zaboraviti odmah kupiti vitamine i lijekove za svaki slučaj, nisu skupi, a mogu pomoći, jer se ribe nekako uvijek razbole za vikend kada dućani ne rade .
Mislim da bi ukratko to bilo to od mene za sada.
 
Ako vas bilo što zanima, a  mogu pomoći, slobodno mi pišite na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , jer znam da sam dosta toga propustila, ali tko bi se svega odjednom sjetio. Zato, piši, piši mi…..

Zadnje na forumu

 • Odg: Juwel Trigon 190
  10 Srpanj 2020
  Evo jedne sličice da vidite kako se razvija akvarij. Za sad sam zadovoljan. Dva tipa podloge je...
 • Odg: Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  za bilje ces vidjeti kaj ide jer nije da uvijek hoce sve kaj odaberes. Osobno mislim da ono kaj si...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Juwel Primo 70
  10 Srpanj 2020
  Pozdrav svima na forumu.

  Novi sam na forumu iako ga čitam već duže vreme i smatram da...
 • Odg: Što se sluša?
  09 Srpanj 2020