Corydoras somovi

ImageČlanak o općim karakteristikama Corydorasa, opisi pojedinačnih vrsta sadrže link na ovaj članak. Također preporučamo i raspravu na Forumu, u kojoj možete pročitati mnogo raznih činjenica i detalja

Veličine su od 2,5 cm do 10 cm. Ove vrste su raširene kroz čitavu Južnu Ameriku sa najvećom koncetracijom u amazonskom bazenu. Corydoras somove možemo pronaći u svim biotopima; od brzih potoka do slabo pokretljivih, mutnih rijeka. Uglavnom se sve vrste zadržavaju pri donjim slojevima vode. Neke patuljaste vrste mogu plivati u srednjim slojevima vode. Corydorasi vole dobro zasađene akvarije, sa dosta mjesta za skrivanje. Za supstrat upotrijebite fini šljunak ili pijesak, jer ove vrste vole svojim rilcima kopati po supstratu. Kod mnogo individualnih vrsta corydorasa parametri vode nisu toliko značajni. Većina vrsta će se dobro osjećati u vodi sa ph- 6 do 8; a tvrdoća gh – 2 do 25, a temperatura bi trebala biti od 22 do 28 C. Sve vrste corydorsa su dobre za zajedničke akvarije. Oni vole društvo i treba ih držati u grupama od barem 4 primjerka. U zatočeništvu ih je najbolje držati sa tetrama, diskusima, patuljastim ciklidima, živorotkama, guramijama, barbusima. Hranite ih sa živom hranom, kao što su ličinke komaraca, mikro crvi, tubifex i artemia, ali također će prihvatiti i tablete i listiće. Spolne razlike ćete lako uočiti, jer je ženka obično okruglija i deblja od mužjaka.

Image
C.paleatus


Pri mrijestu koristite mrijesni akvarij, u kojem neće biti previše prepreka koje će Vam kasnije smetati dok odvajate matične ribe. Ja koristim potpuno prazan akvarij sa dobrom filtracijom. Obično se mrijest događa nakon dodavanja svježije i hladnije vode ,koja ima ph između 6 do 7 i tvrdoće vode oko 6 dh. Učestalim izmjenama vode stimulirati ćete corydorase na mrijest, s ovim postupcima izvršiti ćete simulaciju dolaska zime i kišne sezone, kada se corydorasi u prirodi mrijeste. U tom periodu hranite ih,intenzivno, živom hranom. Mijenjajte trećinu vode svaki dan i nakon par dana uočiti ćete kako ženka čisti mjesto gdje planira položiti ikru. Ženka će napraviti tzv. košaricu od svojih trbušnih peraja i u nju izleći 2 do 10 jajašaca, a mužjak će oploditi ikru dok je još u majčinom krilu.Tada će ženka zalijepiti ikru na prethodno očišćenu ikru. To će se ponavljati dok se ne poleže 100 do 400 komada ikre, što može trajati po čitav dan. Nakon mrijesta, roditelje morate odvojiti jer ih oni mogu pojesti. U akvarij sa ikrom postavite dobru aeraciju. Ikra je ponekad osjetljiva na gljivice, tako da preporučujem da u akvariju sa ikrom svjetlo bude slabijeg intenziteta.
Ove ribe imaju mogućnost uzimanja atmosferskog zraka sa površine što im pomaže u vodama sa manjkom kisika. Zrak se uzima kroz usta i prolazi kroz želudac, sve do crijeva ,gdje se apsrobira kroz krvne žilice.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.