Slične vrste Corydoras somića - Corydorasi sa crnim prugama

ImageOvo je istraživanje raznolikosti oblika tijela i kolorističnih oznaka malih Južno Američkih tropskih somića iz porodice Corydoras

Postupak:

Moja osobna zapažanja o ukupno 28 vrsta corydorasa, od do sada više od 130 otkrivenih u divljini. Prvi dio započinjem sa tzv. tipom Corydorasa sa crnom prugom, zatim prelazim na točkaste te na kraju na "sve ostale" varijetete. Ovi članci se temelje na 22 godine mojeg osobnog iskustva (1983) držanja, promatranja i uzgajanja više od 50 vrsta Corydoras somića

Zaključci:

Corydorasi sa crnim prugama

Image
C.adolfoi


Počinjem sa tzv. crno-prugastim corydorasima što uključuje vrste :Corydoras adolfoi, duplicarous, arcuatus, narcissus, axelrodi, Počinjem sa tzv. crno-prugastim corydorasima što uključuje vrste :Corydoras adolfoi, duplicarous, arcuatus, narcissus, axelrodi, loxozonus, davidsandsi i melini. Kao prvo, imamo adolfoia, iz pritoka Rio Negra u Brazilu i njemu sličnog c.duplicareusa iz istog riječnog sistema, ali položajem prebivanja smještenog dalje na sjever. Obje vrste imaju svjetlo srebrno-sivo tijelo, sa crnom prugom koja prelazi preko glave, te se proteže preko i ispod oba oka. Crna pruga se također proteže po vrhu tijela, od početka leđne do početka repne peraje. Obje vrste imaju intenzivnu žuto-zlatnu do narančastu boju na vrhu glave (taj dio se naziva supraocipijal). Razlika među njima se očituje u tome što C.duplicareus ima deblju leđnu prugu, koja se ponekad može protezati do bočne linije.

Image
C.duplicareus
 

Image
C.arcuatusCorydoras arcuatus se može naći u Peruu (Loreto, Río Yavari, Lago Matamata) i u slivu rijeke Napo u Ekvadoru. Ova riba je slična C.narcissusu iz pritoka Rio Purusa u Brazilu. Oba imaju široke crne pruge, na srebrno-sivom tijelu, koje se protežu s obje strane tjela od njuške, preko očiju i duž cijelog tijela, a završavaju na donjoj ivici repne peraje. Očita je razlika ta što C.narcissus ima dulju njušku i crna linija je kod nekih primjeraka drugačija od njuške do početka očiju.

Image
C.narcissus
 

Image
C.axelrodi


C.axelrodi i C.loxozonus dolaze iz Kolumbije, s tim da je prvi iz Rio Manacaaciasa, pritoke Rio Meta-e , a drugi iz Cano Limon, pritoke Rio Ariari-a . Razlika među njima je ta što se kod C.axelrodia glavna crna pruga  proteže od glave, preko bočne linije do repne peraje, dok loxozonus ima prugu smještenu više, od početka leđne do repne peraje. Postoji još nekoliko manjih razlika, ali ova je najvažnija za identifikaciju.


Image
C.loxozonus
 

Image
C.davidsandsi


Ima nekoliko manjih razlika između C.davidsandsija i C.melinija, ali glavna je smještaj crne pruge koja se proteže duž leđa, od početka leđne peraje. Kod davidsandsija ona se proteže po hrptu leđa, oko adipozne peraje, završavajući na donjem dijelu repne peraje , dok se kod melinija pruga razdvaja na dvije i proteže niže niz tijelo, također završavajući na donjem dijelu repne peraje.Drugim riječima, gledano odozgo, kod melinija se vidi boja tijela na leđima, dok je kod davidsandsija vidljiva smao crna pruga. Davidsansija možemo pronaći u području Rio Unini, dijela bistrih pritoka Rio Negra, dok se melini nalazi poprilično dalje od ovog područja, u Kolumbiji, Ekvadoru i Brazilu, u Amazoni blizu grada Benjamin Constant.

Image
C.melini


Slike:
C.davidsandsi, C.melini, C. narcissus : www.scotcat.com
C.duplicarous, C.axelrodi, C.loxozonus : www.corycats.com
C.adolfoi : Sandy Milne
C.arcuatus : AkvarijNET

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.