Deset razloga zašto izabrati afričke ciklide

Image1. Vegeterijanska prehrana. Odrekli ste se mesa i prešli na zdravu vegeterijensku kuhinju? I želite se riješiti svega što jede meso, pa tako i vaših kućnih ljubimaca? E, pa ribica se ne morate rješavati, ukoliko se radi o afričkim ciklidima, jer večina tih ciklida su biljojedi. Hranjenje mesnom hranom može izazvati želučane tegobe, a u prirodi se ove ribe hrane algama i različitim raslinjem.

2. Živopisne boje. Želite akvarij pun živih boja. Osim nekoliko biljćica zelene boje u akvariju vlada sivilo. Ovako: "Žutu boju postići ćete unosom ciklida Labidochromis caeruleus; plavu i narančastu unosom ciklida Pseudotropheus zebra, gdje je mužjak plavo-ljubičaste, a ženka narančaste ili sive boje; crvenu i ljubičastu boju dobit ćete ako u akvarij unesete vrstu Labeotropheus trewavasae, koju nalazimo u raznim bojama i nijansama; zlatnu boju možete dobiti unosom vrste Melanochromis auratus itd..." No, time igra bojama nije gotova. Malawi ciklidi toliko su živih boja da akvarij s njima često puta zovu slatkovodni rif.

3. Pitanje spola. Ženka ili mužjak? Problem raspoznavanja spola često je veliki problem, jer imate li nekoliko mužjaka, akvarij se zna pretvoriti u bojno polje. Večina mbuna stvara svoja područja-teritorije koje brane, pa čim se druga riba pojavi u njemu nastaje izljev agresije. No, kod Malawi ciklida u pravilu je vrlo lako raspoznati spol. Često puta su razlike među spolovima tolike, da lako pomislite da se radi o dvije potpuno različite vrste, kao npr. Pseudotropheus zebra, Melanochromis auratus itd... Kod drugih pak raspoznavanje nije tako jednostavno, kao npr Labidochromis caeruleus (Malawi), Tropheus moori (Tanganjika).

4. Biljni svijet. U akvariju s afričkim ciklidima i biljni svijet ima veliku šansu, jer uprkos predrasudama da ciklidi i bilje ne idu skupa, afrički ciklidi se dobro ponašaju prema bilju u akvariju. Posebno su za to pogodne biljke iz porodice anubias, kao npr. Anubias nana, čije je porijeklo također Afrika. Ova biljka ima izrazito tvrdo lišće koje će izdržati povremene napade, ali korijen je potrebno dobro zaštititi, jer ciklidi kopaju, pa će, ukoliko bilje nije dobro zaštićeno, napraviti pravi nered u akvariju. Za ukopavanje korijenja dobro će poslužiti kamenje.

5. Smrtnost. Afrički ciklidi vrlo su jake, izdržljive, žilave, otporne i ribe jakog imuniteta, te visoke tolerancije na stres. Sve ove osobine rezultirat će niskom smrtnošću u akvariju. Ukoliko poštujete pravila higijene i dajete im osnovne uvjete za život vaše će ribe živjeti dugo i sretno.

6. Karakteristike vode. Voda je često pitanje koje akvaristima stvara velike probleme. Ne kod Malawi ciklida. Oni vole tvrdu vodu, Ph 7,5-8,5, pa jedino na što morate misliti jest koncentracija klora u vodi. Ukoliko je ona velika, jednostavno ostavite da voda odstoji 24 sata, pa ju nakon toga slobodno ulijte u akvarij. Inače vrijedi pravilo: "Iz slavine u akvarij".

7. Stres. Ne želimo ovdije ocrniti neke druge vrste riba, ali čuli smo od prijatelja kako je jednom naglo ušao u sobu u kojoj je bio akvarij s diskusima, te su se ono toliko uplašili da su već nakon par sati oboljele uslijed oslabeljenog imuniteta, kao posljedica stersa. Malawi ciklidi imaju visoku toleranciju na stress. Ukoliko im dodate novi kamen ili premjestite postojeće, oni će biti sretni, što će se vidjeti u akvariju. Ubacite li novu ribu akvarij će odmah oživjeti, te će se ribe poćeti ganjati i "udvarati". Ipak, ne kopajte po akvariju svaki dan!

8. Razmnožavanje. Susjed vam se hvali kako mu je akvarij pun riba. Prije koji mjesec kupio je par komada gupija, a sad ima pun akvarij! A vama nikako ne ide. Ribice stalno jedu ikru, ikra propadne zbog plijesni, malci uginu zbog tko zna čega. Malawi ciklidi i ostale ustonoše nešto su između ovoga. Za razliku od živorodki, daju rijeđe podmladak, ali toliko brinu za svoje potomstvo da je potrebno samo odvojiti majku u poseban akvarij i ona će se brinuti o njima. Ne morate nabavljeti artemiju, dafniju i ciklope. Dovoljno je da kupite tabletice za somiće i mlade ribice već će za par dana utrostručiti veličinu. Razmnožavanje je lako, ali se ne preporučuju početnicima. Ako već, tad se dobro informirajte.

9. Briga za potomstvo. Ciklidi su brižni roditelji. Afrički ciklidi uglavnom su ustonoše, gdje o potomstvu brine majka. Obično ih nosi u ustima 2-3 tjedna. Nakon toga pušta ih kako bi se hranili, ali na svaku opasnost ponovo ih kupi i nosi u gubici. Poželjno je ženku ostaviti s malcima još nekoliko dana, 7-10, te ju tada odvojiti. Ženka mora biti u zasebnom akvariju, jer su i afrički ciklidi, kao i večina drugih riba kanibali, te bi u zajedničkom akvariju malcima bilo jako teško preživjeti.

10. Svjetlo. Ne mora biti jako. Držite li bilje, tada ono uvjetuje potrebu za svjetlom. Ako nema biljaka, možete slobodno otići na odmor i ugasiti svjetlo. Malawi ciklidi, kao i večina drugih, u pravilu vole tamnije vode. S obzirom da neki proizvođaći prodaju akvarije gdje je pitanje svjetla rješeno tako da je ono slabo, tada kao da je napravljeno za ciklide, pa neka to bude još jedan razlog zašto izabrati ciklide iz Afrike za kučne ljubimce. Osim toga gledajući u akvarij nećete gledati samo lelujanje i lebdenje, već temperamentne pokrete živih i vatrenih riba.

Zadnje na forumu

 • Odg: Što se sluša?
  29 Srpanj 2021
  Dante - slazem se.

  ...
 • Odg: Priprema vode
  29 Srpanj 2021
  Ma u mene i nije toliko algi problem,nego ja sam takav da uvijek oću nešto bolje. Voda u akvariju...
 • Odg: Novi reef
  29 Srpanj 2021
  Nadam se, dug je put jos do toga, ali ide polako, ne zurim, ima i ovo svojih cari...
  ...
 • Odg: Što se sluša?
  29 Srpanj 2021