Convict Ciklidi (Archocentrus nigrofasciatus)

ImageAmerički ciklidi poznati još kao "zečevi" u ribljem svijetu zbog nevjerojatne sposobnosti razmnožavanja. Kada se par ovakvih ciklida jednom upozna, postaju doživotni suputnici.
U jednom leglu može se naći između 100 do 300 jajašaca. Tu nije kraj. Jako su dobri roditelji i pokušat će potjerati svakog uljeza približi li se leglu, često su to i duplo veći ciklidi. Zna se dogoditi da samo oni opstanu u akvariju jer su isključivo agresivni kako prema svojoj vrsti tako i prema svim ostalima. Moje iskustvo je počelo sličnim slučajem jer sam unazad 15-ak godina imao samo tropske ribice sa dosta bilja sve do dana kada sam ugledao lijepi par ribica i odlučio ih kupiti. Upravo ovdje se i dogodila greška jer mi prodavač nije znao ništa reći o ribi (porijeklo, narav...).

Toliko su mi se sviđale da ih nisam stavio u bratov akvarij s afričkim ciklidima već ih stavih među svoje tropske ribice. U jutro su me na površini čekala dva trupla crvenih Platy ribica bez utrobe i očiju...šok!

Prebacio sam ih u akvarij među afričke ciklide koji su među najagresivnijima, ali ostah zapanjen upornošću i snagom novog para. Osvojile su pola akvarija i vješto ga branile. Zamislite par Convicta u borbi protiv jednog mužjaka Pseudotropheus Kingsizei. Tu je dakle računica za uspješan rasplod i obranu svoje mlađi. U svemu sudjeluju zajedno. Ubrzo sam se riješio tropskih ribica i nabavio veći akvarij -Bioplast. Stavio sam crni pijesak kao podlogu radi kontrasta i stavio u njega dosta kamenja i jedno drvo makar drvo nije preporučljivo jer ove ribe vole tvrđu vodu, a drvo ju čini kiselijom i mekšom. Biljke nisu bile potrebne. Od 50-ak mladih Convicta ostavih 4 komada i 1 Pseudotropheus Kingsizei afričkog ciklida. Nije bilo većih problema sve dok ribe nisu rasle i rasle. Mallawi Mbuna afrički ciklid dobivao je na boji i veličini kao predstavnik vrste i dominantni mužjak. Vješto je kopao rupe pod kamenjem i srčano branio svoj teritorij, dok su kod Convikta 3 ribe konstantno dobivale batine osim dominantnog mužjaka koji je bio strah i trepet. Na kraj nije mogao izaći samo sa agresivnom afričkim ciklidom. Akvarij od 70-ak litara ubrzo se pretvorio u bojno polje i ribe su ga naizgled brzo prerasle (godinu i pol). Mužjaci Convicta imaju duže peraje i grbu na glavi (čelu) koja je dosta izražena. Ženka dobije žutonarančastu boju u području donjeg trbuha što je ujedno i znak da je spremna za parenje...

Ovo je rijetka vrsta gdje je ženka šarenija (ljepša) od mužjaka i zna ostati osjetno manja (do 3 puta manja). Kod parenja ženka polaže jajašca na gornju površinu kamena s doljnje strane (najčešće je to posuda za cvijeće od terakota gline) i od tada se par ne udaljava previše od jajašaca. Ženka konstntno zamasima repa pravi struju nad jajašcima kako bi ih nahranila zrakom. Zna se dogoditi da par ima novo leglo svakih 2 do 3 tjedna i tada nemaju milosti niti prema prethodnim potomcima koje ako ne odstranite završe kobno...

 


Image

Image

Dominantni mužjak Convict (agresivac i diktator)

 

Image

Dominantni mužjak Kingsizei (pobjednik u svim pogledima)

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.