Gyrinocheilus aymonieri

ImagePorodica: Gyrinocheilidae
Stanište: Jugoistočna Azija ,Tajland , Indija
Poznata i kao: Ajmoner, Kineski algojed
Veličina: 28 cm (oko 15-ak cm u akvariju)
Parametri vode: 22-28oC , pH 6.5-7.5 , mekana do srednje tvrda voda

(Tirant 1883)

Komentar: Iako ćemo u literaturi i na Internetu ovu ribu često naći pod nazivom Kineski algojed (eng. Chinese Algae Eater ), ova riba nam dolazi iz brzih rijeka Tajlanda i sjeverne Indije. Vrlo je brz plivač, ali ne može dugo plivati, te se uglavnom premješta od jednog do drugog mjesta u akvariju, na kojem miruje na trbuhu ili s njega čisti alge. U prirodi se mora boriti sa brzacima, gdje im njihova usta služe da se prilijepe za kamen u borbi sa jakim strujama, te za struganje algi sa istih. Posebna prilagodba na ovakve životne uvjete su i otvori na gornjem dijelu škržnih poklopaca, kroz koje uzimaju vodu, a koji im omogućavaju da dišu i bez korištenja usta.
U pravilu su omnivori, dakle jedu sve (a ne samo alge), iako sam imao jedan primjerak koji u svom životu nije okusio ništa osim zelene alge. Razlog tome je što sam ga držao sa Malawi ciklidima, gdje se nije mogao izboriti za hranu. Vrlo se dobro držao u takvom okruženju i lijepo je napredovao. Vjerujem da bi još bio živ i zdrav da ga nisam poklonio.U obavljanju „komunalnih“ poslova je neumoran i ja ga uvijek stavljam ispred proslavljenog „sijamca“ (iako moram napomenuti da ne jede «crnu čupavu» algu), ali u slučaju da ima u izobilju druge hrane, neće puno mariti za alge. Navodno prestaje jesti alge kada temperatura vode padne ispod 20 C.

Dok je malen, miran je i radišan, ali kad poraste postaje agresivan i netolerantan prema svim vrstama, iako sam primijetio da manje ribe i ne naganja baš puno. Iako svo to naganjanje po akvariju nema neke velike posljedice, poput ugriza ili jačih udaraca, ukoliko je učestalo žrtva brzo podliježe stresu. Baš iz tih razloga ga se ne preporuča držati sa mirnijim, osjetljivijim ribama (poput diskusa), ali ni sa većim ribama za koje bi se mogao zalijepiti (diskus, skalar, trichogaster,..).

Ženke su veće i punije, a odrasli primjerci dobiju male izrasline na glavi, koje možete vidjeti na slici. Ove izrasline su kod mužjaka puno izraženije. Mrijest u akvarijskim uvjetima nije poznat. U prirodi se mrijeste kad dosegnu veličinu od oko 13 cm, od maksimalnih 28. U akvarijima ne može doseći toliku veličinu pa najviše narastu do oko 15 cm.

Često ga možemo vidjeti i u malim akvarijima, što je velika pogreška, s obzirom na njegov temperament i veličinu. Preporuka je akvarij od minimalno 180 lit.

Na tržištu se može pronaći i tzv. zlatni ajmoner, dobiven selektivnim uzgojem

Slike: duj.Ko

Image
Gyrinocheilus aymonieri

Image
Gyrinocheilus aymonieri

Image
Zlatni ajmoner

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.