Pangio kuhlii

ImagePoznata i kao: Acanthophtalmus kuhli, Kuli-kuli
Stanište: J-I Azija- Sumatra, Java,Borneo, Malezija, Singapur
Veličina: oko 10 cm
Parametri vode: najbolje se osjećaju u mekoj ili srednje tvrdoj vodi (oko 10 dH), raspona pH vrijednosti od 6.5-7.0, temperature 24-28 C iako općenito nisu previše osjetljive.

Prehrana: Ostaci hrane (bilo kakve). Hranjenje ovih ribica nije problem jer će uvijek naći neke ostatke, čak i na mjestima do kojih ostali čistaći ne mogu doći, što ih čini idealnim čistaćima nepojedene hrane u akvariju.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Ženke su veće i deblje, također imaju deblje prsne peraje. Ima nekih podataka o slučajnom mrijestu u akvarijskim uvjetima, ali ništa od potrebnih uvjeta nije specificirano. Ponekad se izmrijeste slučajno, a nekim ljudima je uspjelo sa imitacijom kišne sezone. Ikra je svjetlo zelena ,a polažu je među plutajuće biljke.

Komentar: Akvaristi su totalno oduševljeni ovim miroljubivim zmijolikim ribicama i to što ih količinski više imaju to je oduševljenje veće. Razlog je jednostavan- ako stavite jednog kulija, velike šanse su da ga više nikad nećete u akvariju vidjeti…Zavući će se pod neki kamen ili zakopati u pijesak i izlazit će samo po noći da pokupi ostatke hrane…To su društvene ribe koje u prirodnim staništima žive u velikim grupama ( malo mi je čudno reći jatima kad u biti ne plivaju nego se samo po podu vuku) i stavljanje 1 ili 2 u akvarij baš i nije neka zanimljiva investicija. Čim ih je više to je veselije pa bi bilo zgodno početi sa bar 4 komada…Poslije ćete im nesvjesno dodati još nekoliko rođaka …Da se nađe.. Pošto se vole zakopavati osigurajte im sitni šljunak (nikako ne oštar) i po mogućnosti neki dio sa sitnim pijeskom, a pošto su i plašljivi osigurajte im i dosta zaklona- kamenja, drvlja i bilja ( pogotovo bilja) što će ih ohrabriti da više vremena provode na otvorenom. Pripazite također na usisne cijevi vanjskih filtera kako se ne bi zavukli u njih ( što bi moglo biti kobno ), a preporučljivo je imati i dobar poklopac na akvariju jer su majstori u iskakanju.

Napomena: Od nekoliko Acantophthalmus vrsta kod nas su povremeno dostupni i tzv. čokoladni ili crni kuliji , Acantophthalmus javanicus, a zahtjevnost i ponašanje ove dvije vrste su jako slični.

Image

 

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.