Pangio kuhlii

ImagePoznata i kao: Acanthophtalmus kuhli, Kuli-kuli
Stanište: J-I Azija- Sumatra, Java,Borneo, Malezija, Singapur
Veličina: oko 10 cm
Parametri vode: najbolje se osjećaju u mekoj ili srednje tvrdoj vodi (oko 10 dH), raspona pH vrijednosti od 6.5-7.0, temperature 24-28 C iako općenito nisu previše osjetljive.

Prehrana: Ostaci hrane (bilo kakve). Hranjenje ovih ribica nije problem jer će uvijek naći neke ostatke, čak i na mjestima do kojih ostali čistaći ne mogu doći, što ih čini idealnim čistaćima nepojedene hrane u akvariju.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Ženke su veće i deblje, također imaju deblje prsne peraje. Ima nekih podataka o slučajnom mrijestu u akvarijskim uvjetima, ali ništa od potrebnih uvjeta nije specificirano. Ponekad se izmrijeste slučajno, a nekim ljudima je uspjelo sa imitacijom kišne sezone. Ikra je svjetlo zelena ,a polažu je među plutajuće biljke.

Komentar: Akvaristi su totalno oduševljeni ovim miroljubivim zmijolikim ribicama i to što ih količinski više imaju to je oduševljenje veće. Razlog je jednostavan- ako stavite jednog kulija, velike šanse su da ga više nikad nećete u akvariju vidjeti…Zavući će se pod neki kamen ili zakopati u pijesak i izlazit će samo po noći da pokupi ostatke hrane…To su društvene ribe koje u prirodnim staništima žive u velikim grupama ( malo mi je čudno reći jatima kad u biti ne plivaju nego se samo po podu vuku) i stavljanje 1 ili 2 u akvarij baš i nije neka zanimljiva investicija. Čim ih je više to je veselije pa bi bilo zgodno početi sa bar 4 komada…Poslije ćete im nesvjesno dodati još nekoliko rođaka …Da se nađe.. Pošto se vole zakopavati osigurajte im sitni šljunak (nikako ne oštar) i po mogućnosti neki dio sa sitnim pijeskom, a pošto su i plašljivi osigurajte im i dosta zaklona- kamenja, drvlja i bilja ( pogotovo bilja) što će ih ohrabriti da više vremena provode na otvorenom. Pripazite također na usisne cijevi vanjskih filtera kako se ne bi zavukli u njih ( što bi moglo biti kobno ), a preporučljivo je imati i dobar poklopac na akvariju jer su majstori u iskakanju.

Napomena: Od nekoliko Acantophthalmus vrsta kod nas su povremeno dostupni i tzv. čokoladni ili crni kuliji , Acantophthalmus javanicus, a zahtjevnost i ponašanje ove dvije vrste su jako slični.

Image

 

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Tanganjika Lido 200L
  23 Siječanj 2022
  Trenutno ih imam u 100cm i uglavnom se drze umijetnih stijena... Probat cu pa cu znati... Uvijek...
 • Danas mi ja karas pol dana proveo na dnu ispod biljek izgledalo je kao da spava
  23 Siječanj 2022
  Jel neko molim vas može reći što mu je ako mu je išta jer ovo nije novo da radi samo ne...
 • Odg: Colorful Valley V2
  23 Siječanj 2022
  ...
 • Odg: Tanganjika Lido 200L
  23 Siječanj 2022
  pa kaj nebu za nigripinise isto problem dužina akvarija?
 • Odg: Akvarij 54l
  23 Siječanj 2022
  Na prethodnim slikama, što je ovo žuto dolje s lijeve strane?
 • Odg: Akvarij 54l
  23 Siječanj 2022
  Fino se je zazelenilo..
 • Odg: Akvarij 54l
  23 Siječanj 2022
  Šta kažete?
 • Odg: Colorful Valley V2
  23 Siječanj 2022
  Wow, ovo je san svakog akvariste. Sve bih dao za ovakav jedan akvarij.

  Ako može...
 • Odg: Što se sluša?
  23 Siječanj 2022