Epalzeorhynchus frenatus

ImageDrugo ime: Labeo frenatus (frenatum), red-finned shark (eng.)
Stanište: J-I Azija, Tajland, bistri potoci
Veličina: do 15 cm
Parametri vode: temperatura 23-26 °C, pH 6,5-7,5, meka i srednje tvrda voda (2-15 dH)
Prehrana: suha, živa i smrznuta hrana, hrana na biljnoj osnovi, alge
Dekoracija: pijesak, sitniji šljunak, kamenje, korijenje, srednje gusto zasađen tank

Blizak je srodnik Epalzeorhynchus bicolora
Razlika u spolovima i uzgoj: razlike gotovo da i nema i nije uočljiva osim što je poznata činjenica da ženka naraste krupnija od mužjaka. Uzgaja se uglavnom u bazenima. U akvarijskim uvjetima zabilježen je samo mrijest bez uspješnog podizanja mladih.

Boja: Kao što je već rečeno, vrlo je sličan E.bicoloru, ali s nekoliko bitnih razlika. Frenatus ima sve peraje obojene u crveno ili u crno s crvenim oznakama. Kada se drži u dobrim uvjetima podarit će nas jarkim bojama - u protivnom, boje će mu biti blijede. Tijelo mu može biti od maslinasto-sive do potpuno crne boje. Na nekim primjercima jasno se vidi horizontalna tamna crta koje se proteže od nosa, preko oka, do škržnog poklopca te tamna točka u korijenu repne peraje.
Građa: vitko tijelo (dobar plivač), manja spljoštena glava, velika leđna peraja, sitne jedva zamjetne ljuske, usta s donje strane glave što nam odaje da se radi o ribe koja se hrani uglavnom s dna.

Kratak osvrt: Frenatus je dobar, brz plivač i treba mu osigurati dovoljno prostora za plivanje. Akvarij ne bi smio biti manji od 200 lit. Ne preporuča se držanje više frenatusa ili kombinacija frenatusa i bicolora zajedno u istom tanku, jer može doći do teritorijalnih borbi. Suživot je moguć ukoliko im možemo pružiti dovoljno velik akvarij u kojem tada podijele teritorij i ne zalaze jedan drugom u "dvorište". Nadalje, frenatus će također biti agresivan i prema drugim vrstama riba, naročito ako se zadržavaju u blizini dna. Trebalo bi osigurati nekoliko spilja u kojima će spavati te dosta skrovišta za dnevne potrebe jer će se tada osjećati sigurnim, a što je frenatus sigurniji manje će ispoljavati agresiju!
Još se može napomenuti da voli jesti mekolisno bilje tako da je akvarij najbolje zasaditi otpornijim biljem npr. Cryptocorinama. U trgovinama se, uz "običnog", može vrlo često naći i albino varijacija.

Kompatibilnost: barbusi, guramije, zebrice (danio)

Image

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.