Epalzeorhynchus bicolor

ImageStanište: J-I- Azija, Tajland (brzi potoci)
Poznata i kao: Labeo bicolor (staro ime) , Bikolor
Veličina: do 15 cm
Parametri vode: Temp: 22-26 oC, pH: 6,5-7,0, srednje tvrda
Prehrana: Suha, živa i smrznuta hrana, alge. Preporuča se dodavanje biljne hrane

Razlikovanje spolova i uzgoj: Razlika medu spolovima nije baš najjasnije vidljiva , ali ženka bi trebala biti veća od mužjaka, koji takoder imaju šiljastiju leđnu peraju.Ikrašice su, uspješan je uzgoj za akvarističke potrebe u barama i bazenima u Singapuru.

Komentar: Crni biklor potječe iz Tajlanda gdje živi u potocima obraslim biljem.Prema pripadnicima svoje vrste izrazito agresivan, često tjera i druge slične ribe. Najbolji pokazatelj da li je riba zadovoljna i da li je u dobrim uvjetima je taj što tada bikolor ima žarko crvene peraje i crno tijelo. U protivnome rep je blijedo crven-narančast a tijelo sivkasto-smeđe. Baš zbog njihove ljepote domoroci ih love širom širom Tajlanda, tako da je broj njihovih jedinki u prirodi znatno smanjen, a u nekim vodama su i potpuno izlovljeni. Bikolor voli kopati po dnu u akvariju i tako zamutiti vodu ili ponekad neku mekolisnu biljku pomalo i izgrickati. Voli izrazito bistru vodu i gusto zasađen akvarij jer mu to pruža ambijent voda iz kojih potjeće, kao i pjeskovitu podlogu.

Napomena: Ako se odlučite za kupnju ove ribe kupite samo jedan primjerak jer će se u protivnome vaš akvarij pretvoriti u ring. Preporučamo bikolora za azijski biotop sa većim i brzim ribama, npr. Balantiocheilus melanopterus-bala šark, Botia striata ili modesta, jato Capoeta tetrazona - Tigrasti barbus . Izbjegavati ostale pripadnike Epalzeorhynchus porodice i Sijamske algojede (C. siamensis) Akvarij veličine 300 L na više, sa dobrom filtracijom i protokom vode, od biljaka razne Cryptocoryne i Hygrophille, srednje osvjetljenje ( oko 50 W na 100 L) .

Image

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.