Chromobotia macracanthus

ImageStanište: Jugoistočna Azija - Indonezija, Sumatra , Borneo
Poznata i kao: Botia macracanthus, Botia macracantha ( stari nazivi), Klaun botia,Trikolor
Veličina: U prirodi oko 45 cm a u akvarijima do 30 cm
Parametri vode: Temperatura: 26-30 C, srednje tvrda, pH-6,5-7
Prehrana: Puževi , hrana u tabletama, larve komaraca

Razlikovanje spolova i uzgoj: Spadaju u ikrašice , još nije evidentirano da su uspješno razmnožene u akvarijskim uvjetima iako ih se navodno uzgaja za akvarijsko tržište na dalekom istoku, najvjerojatnije uz pomoć injekcija hipofize.

Komentar: Chromobotia macracanthus jedna je od najljepših predstavnika svoje porodice. Vrlo je razigrana i društvena ribica i zato je nikako ne bi trebalo držati samu, jer neće pokazati svoje prirodno ponašanje. Trebalo bi ih biti najmanje četiri, a barem pet ili šest kako bi činili razigranu skupinu koja se većinom zadržava pri dnu akvarija. Jedna od karakteristika ovih riba je da spavaju na boku, tako da ne paničarite ako vidite svoje botie izvrnute na bok i nepomične. Dosta su osjetljive na kvalitetu vode te im treba osigurati dobru filtraciju i vršiti redovne djelomične promjene vode. U lošim akvarijskim uvjetima ili zbog stresa prilikom transporta podložne su bolesti bijelih točkica, ali morate biti jako oprezni prilikom liječenja, jer su zbog činjenice da nemaju ljuske jako osjetljive na lijekove. Također pazite na oštre bodlje ispod očiju kada ih vadite iz mrežice da ih ne ozlijedite..Ili one vas... Pripadnici ove porodice postali su iznimno popularni kada se doznalo da su im prirodna hrana puževi. Botia je odličan izbor za zajedničke akvarije i izuzetno rješenje u slučajevima kada se ne možete riješiti puževa. Ako imate veliki akvarij i višak puževa kupite jednu grupicu ovih prelijepih i razigranih ribica i biti ćete zadovoljni i vi i vaše ribe.

Napomena: Sklone bušenju rupa na širokolisnim biljkama. Buše ih ustima, uz pucketave zvukove,a na isti način usisavaju puževe iz kućica.

Ovo su vrlo dugovječne ribe, te znajte da njihovom kupovinom nabavljate ljubimca koji će uz Vas biti i preko 20 godina, naravno, ukoliko ćete se dobro brinuti za njih.

 

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.