Crossocheilus siamensis

ImageIme ( latinsko): Crossocheilus sp.
Sinonimi: Crossocheilus siamensis (stari netočan naziv), Sijamski algojed, SAE (eng.)
Stanište:  jugoistočna Azija – Tajland, Sumatra, Borneo
Veličina: ovisno o vrsti, do 8-15 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 22 – 26 °C, 6.0 – 7.5 pH, tvrdoća 1 – 15 °GH
Najmanja preporučena veličina akvarija:  120 litara

 

Razred:  Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Rod: Crossocheilus

Crossocheilus oblongus - Kuhl & van Hasselt, 1823
Crossocheilus langei - Bleeker, 1860
Crossocheilus nigriloba - Popta, 1904
Crossocheilus atrilimes - Kottelat, 2000Opis:

U podacima u knjigama i na internetu nalazimo stari neispravan naziv Crossocheilus siamensis. Zapravo se pod udomaćenim nazivom sijamski algojed ( popularno zvanim „Sijamac“) krije nekoliko vrsta riba koje se vrlo teško razlikuju, a neke još nisu niti klasificirane. U trenutku pisanja ovog članka, na Wikipediji je pod sijamskim algojedom naveden Crossocheilus oblongus, što također nije točno.
Izgled i karakteristike svih podvrsta su jako slične. To su ribe izduženog  srebrnog tijela s crnom crtom koja se proteže od ustiju do kraja repne peraje. U prirodi nastanjuju čiste pritoke glavnih rijeka gdje svjetlo prodire do dna, stvarajući naslage algi i biofilma kojima se ove ribe hrane. Zato su i vrlo cijenjeni u akvaristici kao najmarljiviji algojedi i jedini se hrane crnom čupavom algom. Najčešće ih držimo u biljnim akvarijima, ali ako želimo napraviti biotop, akvarij će se sastojati od piješčanog supstrata, oblog kamenja i grana. U takvom postavu, s nešto jačim protokom vode, ove ribe će pokazivati najprirodnije ponašanje. Aktivan je sustanar a agresiju može pokazivati prema jedinkama svoje vrste. Ako ih držimo u grupama, agresija je manje izražena i raspoređuje se na više jedinki. To se također treba uzeti u obzir i kod izbora drugih riba tako da bi mirnije ribe, koje su k tome i spori plivači, mogle biti uznemirene zbog ovakvog ponašanja. Zbog slabije razvijenog ribljeg mjehura teže pliva u mjestu,a odmara se na dnu akvarija ili na lišću.


Prehrana:

Većinom je biljojed, a u akvariju zapravo svejed. U prirodi se hrani biofilmom, algama, diatomom i fitoplanktonom. U akvariju se lako navikne na komercijalnu hranu, pa ih se ne smije hraniti previše kako bi bili što učinkovitiji u otklanjanju algi. Visokoproteinska hrana uzrokuje debljanje i raniju smrt. Određene vrste jedu mekolisno bilje i mahovinu.


Razlikovanje spolova i uzgoj:

Gotovo je nemoguće razlikovati spol. U prirodi se sele uzvodno tijekom sušnog razdoblja kako bi se mrijestili i zato nije zabilješeno razmnožavanje u akvarijima. Uzgajaju se na farmama riba uz pomoć hormona, ili se love u prirodi.


Napomene:

Početnici u akvaristici imaju probleme u raspoznavanju sijamaca (Crossocheilus spp.) od drugih vrsta, kao što su Epalzeorhynchos kalopterus (Flying fox) ili Garra cambodgiensis  (poznata pod starim imenom Garra taeniata). U sljedećem članku su objašnjene osnovne razlike:

Kako prepoznati "pravog" Sijamca (link na https://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=259:kako-prepoznati-qpravogqsijamca&catid=20:anci&Itemid=63)


Dok je razlike između gore navedenih riba lakše raspoznati nakon što ste stekli iskustvo u akvaristici, utvrđivanje vrsta između Crossocheilus spp. predstavlja izazov i najiskusnijim akvaristima, tim više što se u trgovinama mogu naći u zajedničkom akvariju. Odgovor na pitanje zašto kod pojedinih akvarista sijamci jedu mahovinu, a u drugim akvarijima su marljivi algojedi, leži u tome što se ne radi o istoj vrsti:

Crossocheilus atrilimes - ima razmak između analnog otvora i analne peraje širine 1.5-2 ljuske, dok je kod ostalih taj razmak širine 2-3.5 ljuske. Bočna crna crta se proteže od ustiju do kraja repne peraje, peraje su blijedo žute boje, a brčići na gornjoj čeljusti nisu vidljivi. Lateralna linija je zakrivljena, oko je iznad zjenice svijetlosmeđe, a ispod bijele boje. Usljed stresa može promijeniti boju bočne crne crte, koja izblijedi i postane šira. Ova vrsta uz alge, jede mahovinu i mekolisno bilje.

Crossocheilus langei - je Sijamac koji jede samo alge i ne dira mahovinu, i upravo je ova vrsta najpoželjnija u svakom akvariju. Oko mu je iznad zjenice crveno-zlatne boje, ima dva para brčića (dva na gornjoj i dva na donjoj čeljusti), peraje su smeđkaste, a lateralna linija je ravna i prolazi sredinom bočne crne crte. Kod mlađih primjeraka postoji crna oznaka odmah ispred analne peraje i po tome se sa sigurnošću može utvrditi da se radi o ovoj vrsti.

Crossocheilus sp. ‘citripinnis’ - Sijamac je većeg rasta (naraste oko 15cm), gornji brčići su vidljivi, peraje su limun žute boje i postaju tamnije kako riba stari. Izgledom je sličan vrsti C. atrilimes, ali pod stresom ne mijenja boju bočne crte.

Crossocheilus nigriloba - za ovog Sijamca karakteristično je da u stresnim situacijama, ili kod borbe, izgubi mjestimično boju na crnoj bočnoj crti, odnosno poprimi točkasti uzorak. Repna peraja je tamnije obojana, ponekad uz dodatak crvenog pigmenta.

Crossocheilus oblongus - je neispravno korišteno ime u prodaji za gore navedene vrste. Ova riba potječe iz Indonezije i gotovo nikad se ne nalazi u prodaji. Plavkaste je boje, sa žutim perajama i lako ju je razlikovati od ostalih pripadnika vrste Crossocheilus.

 Image

Image

Image

 

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem