Crossocheilus siamensis

ImageIme ( latinsko): Crossocheilus sp.
Sinonimi: Crossocheilus siamensis (stari netočan naziv), Sijamski algojed, SAE (eng.)
Stanište:  jugoistočna Azija – Tajland, Sumatra, Borneo
Veličina: ovisno o vrsti, do 8-15 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 22 – 26 °C, 6.0 – 7.5 pH, tvrdoća 1 – 15 °GH
Najmanja preporučena veličina akvarija:  120 litara

 

Razred:  Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Rod: Crossocheilus

Crossocheilus oblongus - Kuhl & van Hasselt, 1823
Crossocheilus langei - Bleeker, 1860
Crossocheilus nigriloba - Popta, 1904
Crossocheilus atrilimes - Kottelat, 2000Opis:

U podacima u knjigama i na internetu nalazimo stari neispravan naziv Crossocheilus siamensis. Zapravo se pod udomaćenim nazivom sijamski algojed ( popularno zvanim „Sijamac“) krije nekoliko vrsta riba koje se vrlo teško razlikuju, a neke još nisu niti klasificirane. U trenutku pisanja ovog članka, na Wikipediji je pod sijamskim algojedom naveden Crossocheilus oblongus, što također nije točno.
Izgled i karakteristike svih podvrsta su jako slične. To su ribe izduženog  srebrnog tijela s crnom crtom koja se proteže od ustiju do kraja repne peraje. U prirodi nastanjuju čiste pritoke glavnih rijeka gdje svjetlo prodire do dna, stvarajući naslage algi i biofilma kojima se ove ribe hrane. Zato su i vrlo cijenjeni u akvaristici kao najmarljiviji algojedi i jedini se hrane crnom čupavom algom. Najčešće ih držimo u biljnim akvarijima, ali ako želimo napraviti biotop, akvarij će se sastojati od piješčanog supstrata, oblog kamenja i grana. U takvom postavu, s nešto jačim protokom vode, ove ribe će pokazivati najprirodnije ponašanje. Aktivan je sustanar a agresiju može pokazivati prema jedinkama svoje vrste. Ako ih držimo u grupama, agresija je manje izražena i raspoređuje se na više jedinki. To se također treba uzeti u obzir i kod izbora drugih riba tako da bi mirnije ribe, koje su k tome i spori plivači, mogle biti uznemirene zbog ovakvog ponašanja. Zbog slabije razvijenog ribljeg mjehura teže pliva u mjestu,a odmara se na dnu akvarija ili na lišću.


Prehrana:

Većinom je biljojed, a u akvariju zapravo svejed. U prirodi se hrani biofilmom, algama, diatomom i fitoplanktonom. U akvariju se lako navikne na komercijalnu hranu, pa ih se ne smije hraniti previše kako bi bili što učinkovitiji u otklanjanju algi. Visokoproteinska hrana uzrokuje debljanje i raniju smrt. Određene vrste jedu mekolisno bilje i mahovinu.


Razlikovanje spolova i uzgoj:

Gotovo je nemoguće razlikovati spol. U prirodi se sele uzvodno tijekom sušnog razdoblja kako bi se mrijestili i zato nije zabilješeno razmnožavanje u akvarijima. Uzgajaju se na farmama riba uz pomoć hormona, ili se love u prirodi.


Napomene:

Početnici u akvaristici imaju probleme u raspoznavanju sijamaca (Crossocheilus spp.) od drugih vrsta, kao što su Epalzeorhynchos kalopterus (Flying fox) ili Garra cambodgiensis  (poznata pod starim imenom Garra taeniata). U sljedećem članku su objašnjene osnovne razlike:

Kako prepoznati "pravog" Sijamca (link na https://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=259:kako-prepoznati-qpravogqsijamca&catid=20:anci&Itemid=63)


Dok je razlike između gore navedenih riba lakše raspoznati nakon što ste stekli iskustvo u akvaristici, utvrđivanje vrsta između Crossocheilus spp. predstavlja izazov i najiskusnijim akvaristima, tim više što se u trgovinama mogu naći u zajedničkom akvariju. Odgovor na pitanje zašto kod pojedinih akvarista sijamci jedu mahovinu, a u drugim akvarijima su marljivi algojedi, leži u tome što se ne radi o istoj vrsti:

Crossocheilus atrilimes - ima razmak između analnog otvora i analne peraje širine 1.5-2 ljuske, dok je kod ostalih taj razmak širine 2-3.5 ljuske. Bočna crna crta se proteže od ustiju do kraja repne peraje, peraje su blijedo žute boje, a brčići na gornjoj čeljusti nisu vidljivi. Lateralna linija je zakrivljena, oko je iznad zjenice svijetlosmeđe, a ispod bijele boje. Usljed stresa može promijeniti boju bočne crne crte, koja izblijedi i postane šira. Ova vrsta uz alge, jede mahovinu i mekolisno bilje.

Crossocheilus langei - je Sijamac koji jede samo alge i ne dira mahovinu, i upravo je ova vrsta najpoželjnija u svakom akvariju. Oko mu je iznad zjenice crveno-zlatne boje, ima dva para brčića (dva na gornjoj i dva na donjoj čeljusti), peraje su smeđkaste, a lateralna linija je ravna i prolazi sredinom bočne crne crte. Kod mlađih primjeraka postoji crna oznaka odmah ispred analne peraje i po tome se sa sigurnošću može utvrditi da se radi o ovoj vrsti.

Crossocheilus sp. ‘citripinnis’ - Sijamac je većeg rasta (naraste oko 15cm), gornji brčići su vidljivi, peraje su limun žute boje i postaju tamnije kako riba stari. Izgledom je sličan vrsti C. atrilimes, ali pod stresom ne mijenja boju bočne crte.

Crossocheilus nigriloba - za ovog Sijamca karakteristično je da u stresnim situacijama, ili kod borbe, izgubi mjestimično boju na crnoj bočnoj crti, odnosno poprimi točkasti uzorak. Repna peraja je tamnije obojana, ponekad uz dodatak crvenog pigmenta.

Crossocheilus oblongus - je neispravno korišteno ime u prodaji za gore navedene vrste. Ova riba potječe iz Indonezije i gotovo nikad se ne nalazi u prodaji. Plavkaste je boje, sa žutim perajama i lako ju je razlikovati od ostalih pripadnika vrste Crossocheilus.

 Image

Image

Image

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.