Botia rostrata

ImageStanište : planinski potoci Indije i Bangladeša. Slivovi rijeka Salween i Irrawaddy
Veličina : do 20 cm u prirodi, u akvariju manje, po informacijama rijetko više od 12 cm
Ponašanje: aktivna ali mirna riba, samo ponekad teritorijalna, ali pogodna za zajednički akvarij
Preporučljive vrijednosti vode: pH 6.5-7.0,temp-22-26 °C, meka-srednje tvrda
Najmanja minimalna veličina akvarija: za grupu od 3 rostrate ne manji od 120 litara


Razred: Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cobitidae
Rod: Botia
Günther, 1868

Prehrana: živa hrana, larve komaraca, tubifex, puževi, umjetna hrana

Nešto osnovno o botiama :
Vole biti u društvu svoje vrste pa je preporučljivo držati više primjeraka u grupi, koji će uspostaviti hijerarhiju, pa se ne morate brinuti ukoliko vidite da se ganjaju, to je samo potvrđivanje statusa. Ukoliko imate problema sa puževima ove ribe su jedna od alternativa manualnom uklanjanju ili kemikalijama (koje ne preporučujemo ni u kojem slučaju).
Dosta su osjetljive na kvalitetu vode te im treba osigurati dobru filtraciju i vršiti redovne djelomične promjene vode. U lošim akvarijskim uvjetima ili zbog stresa prilikom transporta podložne su bolesti bijelih točkica (ihtioftiriaza) , ali morate biti jako oprezni prilikom liječenja, jer su zbog činjenice da nemaju ljuske jako osjetljive na lijekove.


Komentar:
Nekad poznate kao B.geto, B.rostrate su sve češće dostupne u našim trgovinama što veseli uzimajući u obzir atraktivnost, ali i narav ove botie. Po šarama i obojanosti je dosta slična B.kubotai, koja je za razliku od nje nešto agresivnija, te zna gnjaviti druge ribe u akvariju . Inače, sam izgled šara se dosta mijenja tijekom vremena, pa od mlade ribe do odrasle jedinke prolazi nekoliko faza. Njena miroljubivost je dodatni plus držanju u zajedničkim akvarijima.
Rostrate se vole zadržavati na otvorenom tokom dana, te uglavnom traže hranu ili se veselo ganjaju po akvariju. Naravno, da bi se ribe osjećale dovoljno sigurno za ovakvo ponašanje, potrebno im je osigurati i dosta mjesta za skrivanje, panjeve, gusto zasađeni dio, šuplji bambus… Jedu sve što mogu pronaći, od listića do larva komaraca, a naravno, da bi dugo ostale zdrave i živahne potrebno ih je hraniti raznovrsno.
U svakom slučaju ovo je zaista preporučljiva riba dna, koja će osim komunalnih dužnosti (nema tog ostatka hrane koji ne mogu pronaći), biti i lijepi i zabavan dodatak svakom zajedničkom akvariju .


Slika: Irusnjak
Image

Image    

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.