Pseudotropheus sp. Polit „Lion's Cove“

Ime (latinsko): Pseudotropheus sp. Polit „Lion's Cove“
Sinonimi: Polit
Stanište: Afrika – Malawi
Veličina: do 10 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 25-28°C, pH 7.8 – 8.5, tvrdoća oko 20 dGH
Najmanja preporučena veličina akvarija: 180 litara

 

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Pseudotropheus
Opis:


Ovaj relativno maleni ciklid bio je prije nekoliko godina pravi hit među ciklidašima u Zapadnoj Europi i SAD-u. Zašto? Odgovor možete vidjeti na slici, zbilja je jedan nesvakidašnje obojen ciklid. Iako njegova vrsta nije još službeno opisana, danas ga mnogi akvaristi drže u akvariju. Prirodno stanište mu je jezero Malawi i nalazimo ga samo u jednom centralnom dijelu jezera na zapadnoj strani, po kojem je dobio ime – Lion's Cove. Zadržava se na dubini od oko 10m, a uz njega, na tom staništu nalazimo Labidochromis caeruleuse
Mužjak je vrlo agresivan. Ne dopustite da vas veličina zavara jer je u stanju dominirati nad puno većim ribama. Često će tjerati ženke na mrijest, iako one još uvijek nose mlađ u ustima i zbog toga se preporučuje veće jato ženki na jednog mužjaka kako bi se rasporedila agresija.
Što se tiče parametara vode, za sve ciklide iz jezera Malawi vrijedi isto pravilo. Vole tvrdu, alkalnu vodu i nisu zahtjevni. U akvariju je potrebno osigurati dovoljno pećina za teritorije i dobru filtraciju.

 

Prehrana:


Biljojed; kao kod ostalih mbuna, prehranu mu čini aufwuchs i deturius. U akvariju ga hranite hranom za Malawi ciklide s dodatkom spiruline.Razlikovanje spolova i uzgoj:


Dominantni mužjak je predivno obojan, tamnoplave glave i trbuha s postupnim prijelazom na svijetloplavu boju na ostatku tijela. Lako ga razlikujemo od ženki koje su sivo-smeđe. Zbog ,prije spomenute, agresivnosti držite ih u omjeru jedan mužjak na najmanje tri ženke. Često se mrijeste, ali ženke je potrebno odvajati kako ne bi prijevremeno ispustile mlađ. Ženke u ustima nose između 6 i 25 ribica, najčešće 12.

 

Napomene:


Sustanari neka budu srednje agresivni kako bi se mogli nositi sa Politima, ali izbjegavajte druge patuljaste Pseudotropheuse kako ne bi došlo do križanja.

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.