Pseudotropheus sp.elongatus Mpanga

ImageTaj je ciklid jednostavno neodoljivo atraktivan za manje akvarije i kao takav zaslužuje nekoliko riječi.

 

 

Sistematika: taj ciklid još je neopisan, ali već se iz imena vidi,da je pripadnik tzv. Pseudotropheus elongatus grupe. Pripadnike te grupe krasi neko dugačko i vitko tijelo, koje označava njihovo ime na latinskom /elongatus/.

Prirodna okolina: taj se ciklid nalazi na točki Mpanga /otuda i njegovo ime/, kao i kod otoka Chirwa. Obično se nalazi u zoni skala, gdje nema puno taloga, no zanimljiva jest i činjenica da ga se može naći i u otvorenim vodama, ali samo metar od skala. Taj se ciklid nalazi u dubini od 5-30 metara.

Dužina i razlikovanje spolova: taj je ciklid manjeg rasta, u dužinu dostiže od 8-10 cm. Kao takav idealan je za manje akvarije. Sama boja mužjaka tipična je za predstavnice roda pseudotropheus, dakle plave boje, na kojoj se pronađu crne okomite crte, a mužjak je lako prepoznatljiv baš po žutoj boji na repnoj, kao i na kraju leđne peraje. Ženka je smeđe boje, s plavim odsjajem na vrhu leđne peraje.

Image
Mužjak /photo by Primos/

Akvarij: za tog ciklida dovoljan je 200 l akvarij, sama dekoracija svodi se na imitiranje njegove prirodne okoline, koja je jako slična kao i za ostale m'buna ciklide.

Ishrana: u prirodi se taj ciklid hrani algama, kao i fitoplanktonom, no taj podatak nam ukazuje da mu trebamo dodavati u akvarij hranu na biljnoj bazi.

Mrijest: redovita promjena vode i mala agresivnost mužjaka dobar su znak da je mrijest u pitanju. Naravno, ženka nas razveseli s 20-ak malaca koji su u početku jako slični mami, a tek se kasnije razviju.

Image
mladi mužjak/photo by Primos/

Sustanari: tom ciklidu omogućite takve sustanre koji će veličinom biti slični njemu. Ipak, taj je ciklid malo agresivniji za vrijeme mrijesta pa ga to može koštati i glave, ako se sukobi sa većom i snažnijom M'bunom.

Komentar: zanimljiv ciklid, idealan za početno upoznavanje s ciklidima iz jezera Malawi. Zbog svoje neobične boje jako je zanimljiv i za ciklidaše znalce.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.