Pseudotropheus saulosi

ImageU godinama druženja s ciklidima, prvenstveno s Malawi ciklidima, imao sam priliku, a i sreću upoznati i imati puno vrsta. Neke su bile zanimljivije od ostalih, ali nekako mi ostaje u dobrom sjećanju vrsta:
Opis i par sitnica: Toga je ciklida opisao ihtiolog Konings godine 1990. i to otkriće objavio u reviji T.F.H. Ime je taj ciklid dobio po vođi ronioca, koji su za vrijeme pronalaženja radili s Ad Koningsom, Saulos Mchenda.

Prirodno stanište: Taj je ciklid endem. Endem znači da se ga može naći samo na jednoj točki u jezeru Malawi. Ta se točka nalazi sjeveroistočno od otoka Chizmulu, točnije u zaljevu Taiwan /Taiwan reef/ gdje se nalazi u zaista velikom broju. Inače, tog ciklida nađe se na dubini do 9 metara, u zoni stijena gdje baš nema puno algi. Kao svaki ciklid, naravno i taj ima svoj teritorij, koji više-manje uspješno brani od uljeza. Kad se napiše da se teritorij brani od uljeza, misli se da taj ciklid ne napada svakog ciklida koji mu dođe na teritorij, već se u prirodi obrana teritorija svodi samo i pretežno na ciklide koji se hrane istom vrstom algi.

Dužina, razlikovanje spola: Taj je ciklid malen, dostiže samo 7 cm i kao takav, pogodan je za akvarije manje litraže. Mužjak, klasičan ljepotan u plavim bojama i crnih okomitih crta /ta je bazna boja više-manje jako zastupljena/. Ženka, zanimljivo, šarmira mužjaka sa svojom žutom bojom. Par fotografija /Tigi/

Ishrana u prirodi: Taj se ciklid u prirodi hrani algama /Aufwuchs/ i jednostavno plivajućim dijelovima.

Akvarij: Taj maleni ciklid zadovoljan je i u akvariju od 180 l. Potrebno mu je kamenje kako bi mu se imitirala prirodna okolina te kako bi on, zadovoljan uređenjem, sjao u najljepšim bojama.

Hrana u akvariju: preporučuje se hrana na biljnoj osnovici, s dodatkom spiruline, no ja sam im ponekd dao i smrznutu /myssis,krill/, mada rijetko.

Mrijest: Kao za sve m'bune, mrijest nije nikakvo umijeće, pa i taj ciklid, koji treba biti u grupi, znade nakon nekog čekanja akvarista iznenaditi malcima. Ima ih oko 6-12. Mladunci su žute boje. Skoro zaboravih, svi mladunci u početku sliče majci.

Sustanari: Mali je miran ciklid, možda za vrijeme mrijesta zna pokazati i agresiju, ali takva im je ćud i to nije ništa strašno. Voli malo manje i mirnije sustanare.

Komentar: jedno je vrijeme to bio jako poželjan ciklid, a vjerujem da bi i sada bio da ga ima. Njegove su prednosti :

* dužina
* atraktivne boje
* relativno nizak stupanj agresije
* jako atraktivan ciklid, koji svojom pojavom napravi akvarij s Malawi ciklidima još ljepšim

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.