Labidochromis sp.Perlmutt

ImageKoristeći se slikom koju sam dobio od Kojota, nisam mogao odoljeti želji i ne opisati još jednog malog tanzanijskog ciklida, koji se zasad još ne može pronaći u HR radnjama.

 

 


Ime - taj je ciklid još neopisan, no njegovo ime znači biserna majka.

Prirodno stanište - taj se ciklid može pronaći u tanzanijskom dijelu jezera Malawi u sljedećim područjima:

    * Higga reef
    * Mbamba bay
    * južno od Mbamba by /Chuwa/

Naravno, u zoni kamenja, nađe ga se u dubini od 10-45 metara i to u špiljama. Taj je ciklid jako tajanstven i jako rijedak, naravno u prirodi.

Veličina i razlikovanje spolova - taj je ciklid dugačak samo 9 cm, a ženka 7 cm, što ga ubraja među manje ciklide. Sama je razlika među spolovima, naravno uz dužinu, u još nekim "slabijim" bojama ženke u odnosu na mužjaka. Osnovna boja tog ciklida jest bjelkasta /whitish-eng./, a na njoj su vidljive smeđe okomite crte, koje u dominantnog mužjaka i nisu toliko vidljive.


Image

 /foto Kojot/

Akvarij - najbitnije je da taj ciklid traži manje akvarije, dakle jako je pogodna vrsta za širu akvarističku populaciju ciklidaša. Taj ciklid traži akvarij minimalnog obujma 180 l. Voli biti u akvariju u kojem može pronaći mirnije sustanare i pokoju špilju.

Ishrana - u akvariju se hrani hranom na biljnoj osnovi s povremenim dodatcima spiruline, a u prirodi se hrani beskralješnjacima koje nađe ili u špilji ili među algama koje obrastu skale.

Mrijest - ako postoje odgovarajući uvjeti, bit će i mrijesta. Ta vrsta za vrijeme mrijesta zna biti malo agresivnija, posebice mužjak, no ta se agresija nakon mrijesta "stiša". Ženka nosi 20-tak mladunaca, što je za tako malenog ciklida povelik broj.

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    11 Srpanj 2020