Maylandia barlowi

ImageŽelim žutog ciklida koji ima i plavu boju?

Imam knjigu od ihtiologa dr.Barlowa, ima li koji ciklid nazvan po njemu?

Odgovor na oba pitanja je- Maylandia barlowi.Sistematika

Opisan od američkih ihtiolga McKaye & Stauffera 1986.Prvotno nazvan Pseudotropheus barlowi, da bi se kasnije prebacio u novi rod Maylandia /Metriaclima.

Prirodno stanište

U prirodi se nalazi u zoni bogatoj sedimentom. U toj zoni ima hrane, takoreći u izobilju, a pošto ima puno hrane ima i puno ciklida, sve vrvi od njih. Tu se nalaze pretežito žuto obojeni ciklidi, koje se svrstava, iako su različitih vrsta, u Aurora grupu.Ti ciklidi, prvenstveno žuto obojeni mužjaci, su pravi agresivci i svoju agresiju ispoljavaju u prirodi kao i u akvariju. Nalazi se pretežno u južnom dijelu jezera Malawi u točkama:

* otok Maleri
* otok Mbenji
* Thumbi reef
* Mazinzi reef
* Eccles reef.

Veličina i razlikovanje spolova

Ovo je ciklid srednje veličine. Mužjak naraste do 12cm. a ženka 10 cm. Sama razlika među spolovima, osim veličine, je i lažna ikra na analnim perajama, kao i vidljivo plavo obojene peraje, što kod ženke nije slučaj.

Image
Slika- Ad Konings www.cichlidpress.com, objavljeno uz dozvolu
Prehrana u prirodi

U prirodi se hrani pretežito algama sa kamenja, a na otvorenom i sa zooplanktonom

Mrijest

U prirodi se mrijeste pretežno u špiljama,a ženka nosi oko 40-tak mladunca.


Akvarij

Ad Konings preporuča 150 litara, ali to je po mom mišljenju malo premalo, više mi se sviđaju navodi nekih drugih stručnjaka koji preporučaju 300l akvarij. Sama dekoracija treba biti složena kako to i priliči M'bunama,a sustanari trebaju biti agresivci.

Ishrana u akvariju

Biljna hrana sa dodatkom spiruline.

Komentar

Ovog sam ciklida jednom vidio u Austriji i kako to ide, razum otpada i dolazi samo poriv za kupiti,kupiti… Bio sam sretan vlasnik tih ciklida, a još više me grijala pomisao, da jedini imam tu vrstu u Sloveniji. Stavio sam ih u 400l akvarij i počeli su se mrijestiti, a ja sam skupljao mlade, no nekog velikog odaziva za njih nije bilo. Mužjak je nakon nekog vremena, valjda iz dosade ubio jednu ženku i mislio sam, ništa strašno - ostale su mi još tri, ali svaka bi nakon mrijesta bila maltretirana od strane mužjaka. Sad su mi ostale samo neke divne uspomene na tog ciklida. Još bih morao reći da je kod mene ženka imala najviše 24 komada malaca.

Svakako jedna od zanimljivo obojenih M'buna.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.