Otopharynx tetrastigma

ImageOvaj jako zanimljiv ciklid, kojeg nam prezentira Makai, govori nam da ciklidaš uvijek nađe put do ciklida. Taj je ciklid zanimljiv još iz jednog drugog aspekta, ustvari taj je ciklid u akvaristici raritet. Ad Konings navodi u svojoj knjizi iz godine 1990. da taj ciklid najvjerovatnije još nije bio eksportiran u akvarističke svrhe. Istina je da je odonda prošlo već 15 godina, no taj ciklid još dan danas nije dostigao takvu popularnost u akvariju kao njegov bratić Otopharynx lithobates.Sistematika:
Tog je ciklida opisao ihtiolog Gunther 1894. Opisao ga kao "Chromis tertrastigma". Ime tetrastigma navodi me na misao da je Gunther možda imao samo ženke kad ih je proučavao, jer to ime (tetrastigma) znači četiri točke, a to je baš jedan od znakova raspoznavanja kod ženki. Ime "Chromis" poznato nam je iz morske akvaristike. To samo svjedoči da su Malawi ciklidi stvarno slični morskim ribama. Ime genusa "Otopharynx" uveo je Regan 1920. godine.

Prirodno stanište: Taj ciklid obitava uz priobalni dio jezera Malawi što pridonosi njegovom ranom otkriću. Nalazi se na dubini od metra do 7 metara, dakle u plićim zaljevima bogatim sedimentima. Ustvari, to je jedna od rijeđih riba koje se mogu naći u područjima gusto obraslim biljem (Vallisneria i Ceratophyllum). Zanimljiva je opet činjenica da je taj ciklid relativno rasprostranjen po južnom dijelu jezera Malawi kao i u susjednom jezeru Malombe, a nađe ga se i u rijeci Shire. Posvuda je obojen jednako.

Dužina, razlikovanje spolova: ciklid u prirodi doseže dužinu 15 cm, a ženka malo manje. Dok je mužjak lijepo obojen, to za ženku ne bismo mogli potvrditi; skromnih je boja, ali upečatljivo prepoznatljiva sa svojim crnim točkama. Na Makaijevoj fotografiji vidi se da se mužjak tek počeo bojati, a one crne točke, kad će se obojiti do kraja, nestat će.

Ishrana: u prirodi hrani se beskrlježnjacima, zooplanktonom, sitnim životinjcama koje nađe i larvama insekata.

Akvarij: ako ga nekako dobijemo, taj je ciklid ustvari pravi dragulj. Da je rijedak, samo za dokaz - nema ga u bazi slika na cichlid-forumu.

Akvarij bi trebao biti dužine negdje oko 150 cm, a to znači dobrih 400l zapremine. Naravno, mora biti u grupi i može biti s m'bunama; ipak i u prirodnom okruženju kohabitira s njima. Taj je ciklid među mirnijim vrstama, osim u vrijeme mrijesta, kad brani svoj teritorij. Pošto nam dolazi iz područja gusto zasađenim vegetacijom, preporuka je da se stavi u akvarij i ponešto zelenila pa bi Vallisnerija bila pravi izbor.

Mrijest: Posebnost ciklida iz NeM'buna grupe je relativna kasna spolna zrelost što je potvrdio i Makai. Prosjek iznosi negdje oko 24 mjeseci, kod nekih vrsta je malo manje, kod nekih više. Kad je spolno zreo, mužjak se oboja i tim bojama počne privlačiti ženke u svoje gnijezdo. To gnijezdo u prirodi je promjera 10 cm, a tako je i u akvariju. Naravno, ženke nisu imune na takvog ljepotana pa akvarista ubrzo čeka ženka s ustima punim malaca. Ima jih negdje oko šezdesetak. Kad smo kod mrijesta, u prirodi se ti ciklidi mrijeste od prosinca nadalje, a taj period mriješćenja po nekim navodima traje od 40-50 dana, dakle nekako do sredine siječnja.

Ishrana: tog ciklida valja hraniti smrznutom hranom (cyclops,mysis,Krill) ili suhom kvalitetnom hranom u vidu pahuljica, granula, sticksa i sl. Naravno, hranu treba prilagoditi i ostalim stanovnicima u akvariju.

Image

Komentar Makai-a:

Što se tiče osobnog iskustva od cijele grupe novih mladih riba, kupljenih u JZH Otopharynx tetrastigma se prva počela bojati tako da iz grupe se moglo brzo razlikovati 2 mužjaka i 2 ženke. Prvi mrijest također je bio od ove vrste, gdje mojoj sreći nije bilo kraja, ali u mrijestilicu je uskočila Astatotilapia nubila i ubila noseću ženku i ništa od malaca. Kako su ribe odrastale tako se na neko vrijeme intenzivna zelena boja izgubila, da bi se ponovno pojavila kod sljedećeg parenja koje se također nije realiziralo.Nakon povratka s godišnjeg odmora ostao sam i bez druge ženke. Ali, svako zlo za neko dobro, bar tako ja sebi to objašnjavam; kako su u akvariju ostala samo dva mužjaka i ovaj dominantniji je konstantno u intenzivnim bojama koje ne gubi već jedno 5 tjedana. Dakle, po mojom iskustvu ribe su već dobrano prije prve godine spolno zrele i dostižu maximum koloriteta, naravno postoji mogućnost da su ribe bile nešto starije kada su kupljene.

Što se tiče prehrane, nezahtjevne su u svakom pogledu - jedu sve što im se ponudi. Ja ih hranim diskus futerom i pomalo od svega ostalog.

Nadam se da je nešto od ovoga pomoglo. Po mojem mišljenju ovo je nepravdeno zapostavljena riba; na netu nema lijepih slika ove vrste, čak se ni u svakoj Koningonovoj knjizi vezanoj uz Malawi ne spominje, a izgledom nadmašuje mnoge slične ciklide. Njofra je slikao bez blica, a uživo taj je ciklid još puno, puno ljepši.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.