Paracyprichromis nigripinnis

ImageSinonimi: Blue neon
Stanište: jezero Tanganyka
Veličina: 11 cm
Preporučene vrijednosti vode: pH 6-7, dH 10, temp.: 24-28C
Najmanja preporučena veličina akvarija: 300 litaraKoljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Paracyprichromis

(Boulenger, 1901)


Prehrana : u prirodi se hrani zooplanktonom, a u akvariju im treba treba osigurati, zbog njihovih malih usta, sitnu hranu, kao što je Cyclops,artemia ( suha ili smrznuta), sitne granule za ciklide.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Mrijest se odvija tako što ženka postavlja jaja duž verikalno postavljene stijene (u akvariji je poželjo simulirati prirodne uvijete s postavljenom stijenom nagiba od 45-90 stupnjeva) i pušta ih da padnu na dno te ih onda skuplja u usta i mužjak ih oplođuje. Jaja su dosta velika i ima ih od 5-15 komada. Ženka nosi jaja 3 tjedna i tada ih ispušta iz usta. Jednom kad malci izađu iz majčinih usta nema više povratka u njih. Mladi nigripinnisi vrlo brzo rastu i već sa osam mjeseci dožive spolnu zrelost.
Mužjaci su veći, imaju intezivnije boje i duži rep od ženki. Tijelo im je veoma izduženo.


Opis:

Paracyprichromis nigripinnis je zanimljiv kako zbog svoje koloracije tako i zbog toga što se zadržava pretežito u gornjem dijelu akvarija, što je opet posebna draž. Inače, "nigripinnis" označava tamnu boju na perajama. Boulenger ga je prvo opisao kao Paratilapia nigripinnis, a tek je Poll godine 1986 uveo novi rod Paracyprichromis, gdje ga je napokon i svrstao. Naime, prije toga taj se ciklid nalazio u rodu Cyprichromis. Iako su slični oblikom i ishranom, ima nekih razlika, pogotovo kod mrijesta. Cyprichromisi su poznati po mrijestu u "otvorenoj" vodi, dok se Paracyprichromisi mrijeste u blizini kamenja i dok se oplodnja kod vrste Cyprichromis vrši van majčinih ustiju, kod te vrste mužjak pričeka da ženka pokupi sva jaja i tek tada ih oplodi, znači već u ustama majke.
Ovaj se ciklid nalazi u cijelome jezeru Tanganjika, uvijek u blizini kamenja, u dubini od 20-40 metara, no nazanimljivi je takozvani "Blue neon" varijetet.
Trebaju akvarij od barem 300 litara i u grupi ih treba biti minimalno 10-tak komada. Ti se ciklidi i u prirodi nalaze u velikim jatama i to im moramo nekako osigurati i u akvariju kako bi se što bolje osjećali . Prilikom uređenja akvarija bi bilo zgodno postaviti neki okomitiji kameni zid zbog mogućeg mrijesta, te osigurati i prazni prostor,kako bi ovi,inače vrsni plivači, slobodno mogli plivati. Kako su to ciklidi koji nam dolaze iz dubine, poželjno je da se im akvarij što više zamrači, kako bi njihova boja došla do maksimalnog izražaja.
Dobri sustanari za njih su ciklidi iz rodova Xenotiliapia, Lestradea, Ectodus, odnosno uglavnom ciklidima koji su zasad u HR teško nabavljivi, no neki ih akvaristi drže i sa drugim ciklidima, manje ili više uspješno. U svakom slučaju gledajte da ih ne držite sa većim, agresivnijim ribama.


Napomena: Izbjegavati držanje sa Cyprichromisima, jer dolazi do gubitka boja kod Paracyprichromisa

Ugroženost: 2006 stavljen na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta

 


Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.