Otopharynx lithobates

ImageNe bi bilo priče bez tog ciklida, neke vrste aristokrata među njima. U akvaristici je postignuo veliku popularnost o kojoj svjedoče i njegova trgovačka imena:

* Haplochromis Lombardoi
* Aristochromis Lombardoi
* Yellow Blaze Aristochromis
* Red Top Aristochromis
* Sulphur head


Sistematika: Otopharynx lithobates opisan je od strane ihtiologa Olivera 1989. godine

Prirodno stanište: Taj se ciklid nalazi na južnome dijelu jezera Malawi na točkama:

* Mumbo
* Thumbi
* Zimbawe rock
* Chinyamwezi
* te obala od otoka Domwe do zaljeva majmuna /Monkey bay/

a sve se točke nalaze na području nacionalnog parka pa je taj ciklid zaštićen i tako do akvarista dolaze samo primjerci iz uzgajališta.

Živi u pećinama i tek na dubini od 30 metara i više nalazimo mužjake na otvorenom dijelu, dok se ženke zadržavaju van pećina

Razlikovanje spola, dužina: Zanimiva je činjenica da je Otopharynx lithobates obojen drukčije na svakom drugom nalazištu. Bazna mu je plava boja, a u zavisnosti od mjesta pronalaska mijenja mu se boja leđne peraje. Ženke su posvuda jednako obojene, smeđe s tamnijim točkama. Daleko najzanimljivi varijetet nam dolazi iz točke Zimbawe rock, te je dobio zbog svoje žute boje na čelu i nadimak Sulphur head.

I na slici je taj varijetet, a vidi se i ženke. Mužjak na toj slici još nije dosegao onu pravu boju, jer mu se vide točke koje nestaju kad konačno spolno sazrije.

Autor: Yani

Inače, mužjak naraste u dužinu do 16 cm, dok ženka ili par cm manje, a neke dosežu samo polovicu dužine mužjaka.

Ishrana u prirodi: u prirodi se hrani sedimentom koji obraštava stijene, a isto tako hrani se i parazitima soma Bagrus meridionalis.

Mrijest u prirodi: mrijest se odvija u pećini; za to vrijeme mužjak protjeruje sve uljeze, a ženka se nakon mrijesta povlači dublje u pećinu.

Akvarij: 300 l akvarij bi trebao biti adekvatan za tu vrstu. Dekoracija se sastoji od kamenja s obaveznim pećinama. I u akvariju mrijest se odvija u pećinama. Odgovaraju mu mirniji sustanari, jer je i sam mirnije prirode. Nepotrebno je posebno napominjati da voli biti u grupi. Po pitanju ishrane nije izbirljiv, makar mu je hrana na biljnoj osnovici bolja. I s mrijestom će razveseliti akvarita, a ženka nosi otprilike 60-tak malaca.

Komentar (koji sam napisao prije tri godine): Imam tog ciklida u 400 l akvariju s drugim mirnijim vrstama NeM'buna cikldima. Mužjak je jako lijep, mada to nije mužjak koji dolazi iz Zimbawe rocka. Moj je mužjak tamno plav, sa blago žuto narančasto obojenom leđnom perajom. Kad se usporedi sa slikama, mogao bi potvrditi da dolazi iz Chinyamwezi-a. Već je bio pao i prvi mrijest, mada je ženka ikre ispljunila, što kod mladih ženki koje se prvi put mrijeste niti nije nešto čudno. Mužjak ima 15 cm, a ženka je upola manja. Nakon promjene vode u akvariju, mužjak naprosto eksplodira od boja i kao da mi se i na taj način želi odužiti.

A vlasnik fotografije piše: Nakon dvije godine čekanja konačno sam postao vlasnik jedne od najljepših riba koja sad krasi i moj akvarij. Još veća radost uhvatila me kad sam prije par mjeseci dobio podmladak. Mužjak je ustvari puno ljepši nego na slici, stvarno lijepa riba.

Eto, tako smo dijelili komplimente tom ciklidu koji je htio ili ne opet "nestao" s Malawi pozornice barem kod nas.

Image


Što još reći za kraj? Nađete li ga igdje i imate mesta u akvariju, neka zapliva kod vas. Ipak taj ciklid jest aristokrat među ciklidima, a takvih je malo.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.