Protomelas taeniolatus

ImageOvaj nam ciklid dolazi iz grupe Haplochromis, a da je jako popularan među akvaristima, ne treba posebno ni spominjati. Da je pravi ljepotan ukazuje nam jedno od mnogobrojnih trgovačkih imena:Red empress -crvena carica. Treba li što više reći?

 


Protomelas taeniolatus opisan je od ihtiologinje dr.Trewavas godine 1935 kao "Haplochromis taeniolatus" a svoje sadašnje ime "Protomelas" dobio je tek u već poznatoj i čuvenoj reviziji 1989.

Prirodno stanište: Široko je rasprostranjen u Malawi jezeru. Da je to točno svjedoče i sljedeća trgovačka imena:

* Haplochromis Steveni
* Haplochromis Fenestratus
* Haplochromis Hinderi
* Haplochromis Boadzulu
* Haplochromis Red Empress
* Haplochromis Fire Blue
* Haplochromis similis

Eto, ja sam ga dobio kao Haplochromis Boadzulu..Inače ga se pronalazi u zoni kamenja,gdje nema puno algi, nekako do dubine od 10 metara. Obično ima neki maleni teritorij, stvarno ovaj ciklid nije neki teritorijalac, na vrhu kamenja, gdje mu je i odlično mjesto za mrijest. U prirodi mu je bitna ishrana ono malo algi što pronalazi na kamenju i jednostavno plutajući komadići algi.

Ali da krenemo na akvarij:

Za ovog se ciklida preporuča akvarij od 400 l, jer ipak je malo poveća vrsta, prosječne dužine mužjaka od 19 cm. dok ženke narastu do 15 cm.

Sama dekoracija u akvariju, pošto živi on zajedno sa M'bunama, može biti jako slična tom biotopu, bitno je da imaju neko kamenje gdje će se mrijestiti (na vrhu kamenja).

Razlika spolova je lako uočljiva, mužjak je obojen u fascinantne boje, dok je ženka siva, ali da ne pričam više o boji mužjaka pogledajte fotografiju


Image

foto Mark (sa dozvolom)

Koji akvarist uz ovu ljepotu ne bi bio očaran? Naravno, u akvariju treba biti poveća grupa ovih ciklida .

Sustanari: Ovo je miran ciklid,koji bi više volio biti u društvu sa nekim Haplochromisima, otprilike iste dužine, ali kao što sam već rekao, može on i sa M'bunama, ali ne nekim agresivcima, nego mirnijim vrsta ma. Ja sam ga imao sa M.estherae, P.crabro, M.lombardoi i još nekima.

Hrana: Hrani se hranom na biljnoj osnovi, povremen dodatak spiruline se preporuča.

Mrijest: Ima i toga, kako da ne. Mužjak se, kada dođe vrijeme, jako lijepo oboji, počne udvarati ženki onda se počinju vrtjeti u krug i ženka nakon 21 dan usreći akvarista sa otprilike 40 mladunca. Majka je jako brižna, pa u prirodi još 3 tjedna poslije ispuštanja brine o malima.

Komentar: Ovog sam ciklida dobio kada, iskreno rečeno, nisam niti znao gdje točno se nalazi jezero Malawi, dakle u početnoj turi ciklida. Dok se nije obojio, nekako mi nije bio ništa posebno, ako se uzmu u obzir M'bune . Međutim dobio je on svoje boje uskoro i moja je supruga tada bila stvarno očarana i nekako joj je postao najdraži ciklid. E, ne zovu ga badava Red empress

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.