Placidochromis electra

ImageŠto reći o ovom zanimljivom, plavo obojenom ciklidu? Ovaj ciklid je prije nekoliko godina bio čest gost u akva-dućanima, ali je odjednom nestao s tržišta, iako se radi o ribi koja je itekako povoljna za držanje i preko koje se akvaristi mogu jednostavno upoznati sa ne-M'buna ciklidima..

Sistematika


Placidochromis electru je opisao Burgess 1979 godine kao Haplochromis electru, a sadašnje ime roda dodijeljeno mu je u čuvenoj reviziji roda Haplochromis, koju su proveli dr.Trewavas i dr.Eccless 1989.


Prirodni okoliš

Ovaj se ciklid za potrebe akvaristike lovi uglavnom na otoku Likoma, no pronalazi se još i na obalama Mozambika /točka Chiwindi -Lumbaloi,te Mara point - Lumessi/ i na obalama Malawija kod točke Ntekete. Uvijek se nalazi u zoni koja dijeli kamenje od pijeska, na u dubinama od 7 do 15 metara. Pošto su prve primjerke uhvatili u dubini 15 metara, nazvali su ga Deep Water Hap ( Haplochromis duboke vode). No pored toga imena koristi se i Haplochromis Jahni.


Ishrana u prirodi

Ovaj ciklid ima vrlo zanimljiv način hranjenja -prati jata Taenioethrinops praeorbitalis i hrani se tako da hvata sitne životinjice i beskralješnjake, koji se dižu u stup vode prilikom hranjenja kralja jezera Malawi- Taeniolethrinops praeorbitalis-a.


Veličina i razlikovanje spolova

U dužinu naraste do 15 cm. a ženke su malo manje.Mužjak je stvarno lijepih boja /vidi sliku/,dok je ženka smeđa. Ovaj ciklid je jako lako prepoznatljiv u usporedbi sa ostalim vrstama.

Image
Copyright :Ad Konings i www.cichlidpress.com


Akvarij

Ovi ciklidi ne zahtijevaju veliki akvarij, otprilike 200 l će im biti dovoljno. Treba osigurati grupu od 6 primjerka /minimalno/ i odabrati za sustanare mirnije ciklide. Sama dekoracija bi trebala biti sastavljena od nešto kamenja i u jednom dijelu akvarija samo pijeska, jer im to treba za mrijest.


Mrijest

Sam mrijest ne bih trebao biti neki problem ukoliko imamo grupu te vrste. Zanimljivo je da mužjak odabere mjesto za mrijest ili u zoni kamena ili u pijesku. Ako odabere mjesto u zoni pijeska,gnijezda neće raditi. Mužjak vrši oplodnju van ženkinih usta, što je još jedna od posebnosti tog ciklida. Ženka nosi oko 40 mladunca.


Ishrana

Dobra i kvalitetna hrana, bilo smrznuta ili u granulama, štapićima,listićima , biti će više nego dovoljna i adekvatna.


Komentar

U nadi da će se ovaj ciklid opet pojaviti u akva-dućanima, ja bih ga stvarno preporučio, prije svega akvaristima koji bi se željeli oprobati i sa ne-M'buna ciklidima. Ovo je svakako zanimljiv ciklid, kojega treba pronaći i imati.

Nije ni za odmet podatak,da se u akvaristici prvi puta pojavio već 1978 godine, naravno u Berlinskom akvariju. Možda samo treba napomenuti da pored opisane vrste imamo još i sljedeće varijetete, iako to još nisu klasificirane vrste:

* Placidochromis sp.Electra blue
* Placidochromis sp.Electra blackfin
* Placidochromis sp.Electra boadzulu
* Placidochromis sp.Electra mozambique
* Placidochromis sp.Electra type

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.