Pseudotropheus crabro

Image Bolje bi bilo da umjesto Ps.crabro napišem "Ciklid kameleon", jer takvo mu je trgovačko ime. Zašto? O tome u nastavku. Inače i taj ciklid ubraja se u Malawi klasiku jer je opet jedan od prvih ciklida koji je bio izvožen iz jezera Malawi u akvarističke svrhe. Dosta ga se često vidi  u akvarističkim trgovinama i možda je sad vrijeme da se mu vrati stara slava. Možda će i ovaj skromni tekst pripomoći tome.

 Sistematika: Eh, ta imena... I po tome je taj ciklid jako zanimljiv. Naime, pošto sam vlasnik nekolicine knjiga o Malawi ciklidima, toga ciklida u literaturi možemo pronaći pod sljedećim imenima:

    * Pseudotropheus crabro
    * Maylandia crabro
    * Metriaclima crabro
    * Melanochromis crabro

Po pitanju imena taj ciklid zasigurno zaslužuje našu pažnju. Opisan je godine 1982. od strane Lewis & Ribbink kao Melanochromis crabro. Međutim, daljnjim istraživanjem građe zuba, skeleta pa i na kraju njegovog životnog stila, taj se ciklid ubrzo našao u rodu Pseudotropheus. Naravno, već poznato premeštanje nekih vrsta iz roda Pseudotropheus u novi rod Metriaclima /Maylandia/, nije mimoišlo ni tog ciklida. Stvari su se nakon par premještaja konačno posložile na mjesto i taj je ciklid sada Pseudotropheus crabro. Crabro na latinskom znači stršljen, baš zbog boja identičnih stršljenovim.

Prirodno stanište i ishrana: Oboje je kod tog ciklida usko povezano i kad budete pročitali do kraja videt ćete da je kod tog ciklida sve to jako usko povezano. Taj se ciklid nađe posvuda po jezeru Malawi. Iznimka je samo sjeverni dio kod rijeke Ruhuhu i sjeveroistočni dio jezera.

Taj se ciklid nalazi na dubini od 10-45 metara gdje živi u velikim pećinama u simbiozi s velikim somom Bagrus meridionalis. Taj som je jedan od najvećih ubojica ciklida, jer ih, pošto je noćna riba, napada samo noću. Pseudotropheus crabro (s još nekim drugim ciklidima) čisti tog soma od parazita. Argulus africanus po navodenju Ad Koningsa, a on je to napisao nakon istraživanja Ribbinka, jede Pseudotropheus crabro samo te parazite, druge ne želi. Naravno,da je taj način ishrane specijaliziran i po navodjenju stručnjaka to je stvarno odlična specializacija. Ona je&n bsp;očuvala tu staru vrstu, u odnosu na ostale m'bune, do današnjih dana.

Ps.crabro ima još jednu značajnu ulogu za vrijeme mrijesta soma Bagrus meridionalis od studenog do travnja. Tad se taj ciklid iz mirnog ciklida koji jede parazite pretvori u neuobičajeno "bezobraznog" kradljivca jaja tog soma. To je za tog cikldia doba "Kaviar ala kampango". Kampango jest čičevski naziv za tog somića. U toj gozbi nije sam pa mu izdašno pripomaže još Melanochromis baliodigma. To rade jako temeljito. Eto malo statistike; čak 90% mladunca tog soma nikad ne dosegne duljinu od 50cm.

Postavlja se zanimljivo pitanje: Kako to da som, koji inače brižljivo čuva svoje nasljedstvo, to ne vidi? Ad Konings piše da je to otkrio Saulos Mwale (po tom se čovjeku imenuje ciklid Ps.saulosi). On je otkrio da se Ps.crabro mijenja iz svetlijih boja u sasvim tamne i kao takav je u tamnoj pećini doslovice nevidljiv. Naravno i Melanochromis baliodigma je smeđe obojen ciklid. Kao što smo već vidjeli, tog Ps.crabra nema na sjevernom dijelu jezera, no tamo ga zamijenjuje još neopisana vrsta Pseudotropheus sp.Crabro Blue koji ima iste navike kao i naš ciklid, osim što je obojenost malo drukčija.

Inače taj ciklid može se hraniti i algama, beskralješnjacima, a to ga više-manje svrstava među svejede.

Dužina, razlikovanje spolova. Taj ciklid u prirodi dostiže duljinu od 14 -12 cm, a u akvariju može biti i dulji. Primjerice, kod mene je imao preko 16 cm. Ženka se od mužjaka razlikuje po dužini. Mužjak ciklida obično ima više lažnih ikri, no kod našeg ciklida to nije uvijek slučaj.

Image
Ženka sa mladima:

Image
Mužjak u pozadini, ženka ispred:

Na ovoj fotografiji lijepo se vidi kako je mužjak se uzbudio i posvjetlio. Obično to radi u akvariju kad se uplaši ili kad se sprema mrijestiti.

Mrijest: U prirodi se taj ciklid mrijesti u pećinama. U akvariju se također voli mrijestiti u pećinici. Za vrijeme mrijesta mužjak potamni, počne drhtati pred ženkom i tako je zavodi. Akvarist se nakon 21 dan može obradovati s negdje oko 40 malaca. Ja bih tu naglasio da je to bio prvi ciklid koji mi se izmrijestio i da se ženka redovito mrijestila otprilike svakih 45 dana i da sam (gruba procjena)bio vlasnik preko 500 tih malaca koji tko zna gdje sve plivaju danas.

Akvarij: Zanimljiva je činjenica da taj ciklid traži akvarij od 200l naviše usprkos  svojoj dužini. Voli biti u grupi. Kao sustanari preporučuju mu se Mbine ili neM'bune slične dužine. Negdje piše da je taj ciklid agresivac. Ja se s tim ne mogu složiti. Ta me vrsta ciklida prati od samog početka bavljenja ciklidima i još danas ima praunuke prvoga para. Meni taj ciklid uvijek djeluje ko Wyatt Earp. Kad god je neka svadja, uvijek je bio tu najveći, dominantni mužjak Ps.crabro koji je napravio red i razdvojio siledžije.

Možda je malo agresivniji za vreme mrešćenja, ali to je odlika svih Malawi ciklida. Tada trebaju imati barem malo mira i intimnosti.

Po pitanju ishrane nije izbirljiv, ali ja sam eto preferirao pretežito biljnu hranu te naravno smrznutu. Kao desert ponekad može koja kišna glista.

Zaključak: Ciklid je to koji će vas obradovati velikim brojem malaca, kod koga ćete uživati u njegovom mijenjanju boja, ciklid koji se jednom mora naći u vašem akvariju i na kraju ciklid kojeg krase zanimljive boje pa ako želite imati u akvariju i Bumble bee ciklida, e onda je to pravi izbor.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.