Labidochromis sp."Mbamba"

ImageAko se na brzinu pročita ime ove ribe kao Labidochromis mamba, može doći do zabune. Moram odmah reći; taj mali ciklid uopće nije opasan kao mamba. U akvarističkim trgovinama u posljednje vrijeme često nilazimo na nj, pa riječ-dvije o njemu neće biti naodmet.

 Ime: taj ciklid nije još opisan, a ime mu je zapravo mjesto obitavanja, zaljev Mbamba koji se nalazu u tanzanijskom dijelu jezera Malawi. No, da je jako poznat akvaristima širom svijeta svjedoče i njegova trgovačka imena:

* Labidochromis Mbamba Bay
* Labidochromis Luhuchi
* Labidochromis Red Top Mbamba bay

To samo svjedoči o njegovom širokoj i velikoj popularnosti među ciklidašima.

Prirodna okolina: prirodnu okolinu čine mu, pošto je ciklid iz grupe M'buna /kamena riba/ što drugo nego velike stijene. U tim stijenama, točnije među usjecima, u spiljama ili pećinama taj ciklid pronađe središte svog teritorija, koje iznosi u promjeru 10-15 metara. Ženke se nađu na tom teritoriju, ali obično su odvojene u nekoj susednoj pećini. Inače taj ciklid zadržava se u zoni bogatoj prerastom.

Dužina, boja, spol: taj je ciklid manjeg rasta, jer u dužinu naraste otprilike 9-7 cm i kao takav kao stvoren je za malo manje akvarije. O akvariju će biti riječi u nastavku. Mužjak je izgledom sličan vrsti Cynotilapia afra, dakle plave je boje. Ima crne vertikalne pruge, a posebnu draž daje žuta boja na leđnoj peraji.

To se lijepo vidi na fotografiji:

Image

Ženka je identičnih boja, mada ne toliko izraženih crnih vertikalnih pruga, kao i ne tako intenzivno obojene žute leđne peraje.

Prehrana: izvor prehrane u prirodi predstavljaju mu mali beskralješnjaci, ponekad i alge dok ga u akvariju možemo hraniti hranom na biljnoj osnovi s povremenim dodatkom spiruline.

Akvarij: kako sam već gore napisao, može biti i manji, no minimalna litraža trebala bi biti barem 180 l. Što se tiče samog uređenja, tu moram malo "filozofirati". Najbolje je imitirati njegovo porirodno okruženje. Nekome se može činiti da je osiguravanje uvjeta sličnih prirodnom staništu nepotrebno, ali akvarist uvijek mora težiti tome da u akvariju osigura uvjete što sličnije onima iz prirode, kako bi se ciklidi što bolje osjećali. Opet, ako netko pomisli na bilje, M'buna znači na jeziku Čičeva /službeni jezik u državi Malawi/ kamena riba, što u jednostavnom prijevodu samo znači da treba akvarij tako dekorirati da ti ciklidi žive u harmoniji s kamenjem. Eto, toliko o dekoraciji; naravno, tu nema neke filozofije - kamenje, kamenje i opet kamenje, ribe su ionako same po sebi prekrasne.

Mrijest: možemo mu se nadati, naravno, ako redovito mijenjamo vodu, osiguramo im dobru prehranu i to jedan puta dnevno. Jednom tjedno ih ne hranimo te ih držimo u grupi. Kako da u takvim uvjetima ne dođe do mresta? Ženka je ustonoša 3 tjedna oprezno nosi jajašca pa malo kasnije mladunce u svojim ustama i kad dođe vrijeme - eto dvadesetak junaka izleti van prije nego kažeš "keks". Da, takve su M'bune, a Labidochromis sp. Mbamba nije izuzetak.

Sustanari: taj je ciklid inače "pridruženi" član roda Labidochromis. Njihova je karakteristika mirnoća. Ne voli neke robusnije, veće i agresivnije M'bune pa mu zato treba naći i takve mirne susjede. Ako imamo maleni akvarij (180 l) u takav akvarij mogu ići samo mali i mirni ciklidi grupe M'buna.

Zaključak: Ciklidi iz tanzanijskog dijela jezera Malawi ugodno nas iznenađuju svojom plavom bojom, jer većina M'buna iz tog predjela baš je plava. Mogu reći da su, ako ih uspijemo pronaći, pravo malo osvježenje u već ionako lijepom Malawi akvariju.

Evo još jedna fotografija (fotografije su vlastništvo Levaka, ciklidaša iz Slovenije i naravno, objavljene su uz njegovu dozvolu):

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.