Pundamilia nyererei

Sinonimi: Neyererei cichlid
Stanište: cijelo jezero Viktorija, na više lokaliteta
Veličina: od 7 cm do 12 cm
Preporučena vrijednost vode: 22ºC- 28ºC, vrlo tvrda voda
Preporučena veličina akvarija: minimalno 100 cm ili 250 litara; što više, to bolje!!!

Klasifikacija:
Razred: Actinopterygii
Red: perciformes
Porodica: cichlidae
Rod: pundamilia (haplochromis)
Vrsta: nyererei

pundamilia (Witte-Maas & Witte) 1985., Mwanza gulf, Tanzania, lake Victoria

Pundamilia kao imenica dolazi od riječi koja na afričkom swahiliju znači zebra, ovi su ciklidi toliko cijenjeni među ciklidašima zbog svoje izvanredne obojanosti što se tiče mužjaka, dok su ženke uglavnom zagasito sivo-maslinaste ili samo sive.
Na početku se pundamilie svrstavalo među planktivore, međutim kasnijim analizama (Fermon,1998.) se pokazalo da su u biti insektivori te da se hrane beskralježnjacima i algama.
Cijeli rod raspolaže sa 2-5 reda zubi što dokazuje prehrambene navike riba te cijeli rod pundamilie karakteririziraju i „ocelli" (egg spots) koji su uvijek crveno-žute boje sa crnim vanjskim prstenom!

Uobičajena veličina pundamilie je oko 12 cm iako se mogu rijetko naći i primjerci od 15-ak cm, ali to je dosta rijetko.

Stanište

Ove ribe rijetko kad napuštaju kamenitu obalu koja je često zatrpana naplavinama i muljem, tako da je voda često dosta tamna, ali upravo takvo okruženje im je pomoglo da prežive invaziju Lates Niloticus  u jezeru Victoria!
Trenutno je opisano oko 13-14 vrsta pundamilia, a ja ću vam približiti meni najdražu „nyererei ruti island"

Pundamilia nyererei je ime dobila po prvom tanzanijskom predsjedniku Juliusu Kambarange Nyerere, a ihtiolozi su ju proglasili najlijepšim organizmom iz jezera Victoria.
Populacije pundamilie nyererei se klasificiraju po lokalitetu, a kako se ribe više ne sakupljaju u jezeru potrebna je velika pažnja kako se različiti lokaliteti na bi iskrižali te kako bi se održale čiste krvne linije.
Iako je pundamilia nyererei opisana 1985. od Witte-Maas-a, 1998. Olee Seehausen otkriva na južnom dijelu jezera izolirane skupine riba „pundamilia nyererei" jer su razne prirodne barijere između lokaliteta omogućile da se na svakoj lokaciji razviju drugačije varijacije. Ukratko, iako su potekle od istog pretka, svaka varijacija se razvijala na svoj način, a to se naziva i paralelna evolucija.

Neke od „najljepših" varijacija su phyton island, igombe island, makombe island, ruti island, anchor island, lunaso island.

Razlikovanje spolova

Pundamilia nyererei ruti island nije velika riba, maksimalna veličina je oko 10 cm , ženka su 1cm manje (znači 9cm). Zanimljivo je i to da su sve ženke nyererei skoro iste bez obzira na lokalitet i uglavnom su tamno maslinaste boje sa crnim prugama okomito postavljenim u odnosu na tijelo, dok su peraje i repna peraja transparentne s tek malim naglaskom boje  (opet maslinaste!).
Mužjaci su čista suprotnost, pravi predstavnici „victoria lake",a  karakteriziraju ih plavo obojene usne, na glavi su između očiju prisutne dvije vodoravne crne pruge dok je donji dio glave potpuno crn, duž tijela je okomito postavljeno sedam crnih pruga , dok je zadnja prilično nedefinirana!
Gornji dio tijela je crven, a prema trbuhu prelazi u žutu, dok je trbuh skroz crne boje.
Peraje su isto tako prekrasno ofarbane , leđna peraja je prošarana plavim odsjajem na crvenoj podlozi dok se analna peraja ističe sa 3-6 egg spots-a.

Mrijest

Pundamilie nyererei su spolno zrele nakon 7-9 mjeseci te u prvom mrijestu (koji može biti i neuspješan) imaju najviše 4-5 potomaka, svaki sljedeći mrijest odlikuje se sa više mladih kojih može biti maksimalno 25-30. Poligamne su ustonoše te se sami brinu za potomstvo (inkubiraju oko 20-22 dana). Nakon otpuštanja mladeži iz usta, ja odmah odvajam majku da ih izgladnjela ne pojede.
Nakon uspješnog mrijesta za sljedeći će ženka biti spremna tek nakon 3 mjeseca oporavka, ovo potvrđujem iz osobnog iskustva - bioritam kod mojih pundamilia je pogriješio svega 3-4 dana.

Što se tiče vode neću govoriti u brojkama, vole izrazito tvrdu vodu i u hrvatskoj pipovači se osjećaju kao u matičnom jezeru.

Inače, pundamilia nyererei kao i ostale ribe koje se zadržavaju uz kamenite obale jezera Viktorija čine prilično veliku porodicu riba nazvanu Mbipi (nešto slično kao kod Malavija Mbune).

Akvarij

Minimalan akvarij za ove ribe je metar dužine tj. oko 250 lit., ovo tvrdim iz osobnog iskustva, moguće ih je držati i u manjem akvariju, ali jednostavno to nije dosta za njih. Potrebno ih je držati u skupini od najmanje 8 jedinki, ako ih je više to bolje, ali mislim da je dobro zadržati se na 10 jedinki.
Odnos mužjaka i ženki bi trebao biti maksimalno 2 mužjaka u skupini, u protivnom ako je vise mužjaka, njihove boje neće doći do izražaja, isto tako ako je jedan mužjak ni njegove boje neće doći najbolje do izražaja jer se neće imati s kim nadmetati za naklonost ženki.I mužjaci i ženke su jako teritorijalni i nasrtljivi, više mužjaka na jednom mjestu znači sigurnu smrt od jačeg konkurenta!

Sustanari ovim ribama mogu biti većina ciklida iz jezera Viktorija, naravno njihove veličine s tim da treba posebnu pažnju obratiti na ženke koje su u dosta slučajeva vrlo slične pa takve kombinacije treba izbjegavati.
Dobro se slažu sa haplochromis sp. rock kribenzis, haplochromis aneocolor i recimo paralabidochromis cromogynos, bitno je da su ženke dosta različite te da u veličinama ne odstupaju previše!

Hrana

Kao i dosta drugih ciklida podložni su bloatu, stoga ih treba hraniti umjereno, npr. osnovnom hranom  arami floramin (biljna hrana) te uz nju davati  recimo Sak green te im zdrobiti i malo hikari granula (mesna hrana). U pravilu ih treba hraniti hranom koja nema puno proteina tj. do 35-40%.

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.