Maylandia estherae

ImageŠto reći o tom narančastom ciklidu prije neke njegove prezentacije? Mogao bih započeti ovako:

    * Ciklid koji je poznat svakomu ciklidašu jer taj se ciklid spominje u akvaristici više od 25 godina i mogli bismo ga uvrstiti i u tzv. Malawi klasiku. Obično ga akvaristi na tom području zovu "narančasti ciklid", upravo zbog svoje boje. U svijetu je više poznatiji kao Red zebra /crvena zebra/ ili Pseudotropheus sp. Red zebra ili kao Zebra Metangula, s tim da se posljednje ime odnosi na prvo nalazište - na Metangulu u mozambijskom dijelu jezera Malawi.
    * Ciklid koji je i danas, pored žutog L. caeruleusa, čest stanar naših akvarija
    * Ciklid, koji je bio među prvim Malawi ciklidima na području bivše Jugoslavije.Iako je s dugim stažem u akvaristici, zvanično ga je opisao tek godine 1995. Ad Konings i nazvao ga po gospođici Esther Grant, supruzi eksportera Stuart Granta i vjenčanoj priči na svadbi Ad Koningsa s njegovom ženom Gertrud.

Prirodno stanište M.estherae nalazi se pored točke Metangula i u točki Minos reef /nalazi se u mozambijskom dijelu jezera Malawi/, te u malavijskom dijelu jezera Malawi, točka Gome.

Budući da se nalaze u bar tri različite lokacije, sukladno tomu postoje i različiti primjerci:

    * Minos reef narančasti i narnačasti se nađu se samo na toj lokaciji
    * Gome su pretežito svijetloplavi, mogu se naći i OB mužjaci, koji su jako rijetki i u prirodi
    * Metangula svijetlosmeđi sa svijetloplavim perajama.

Kako su mužajci različito obojeni, tako su i ženke, samo s tom razlikom da ne postoje plavoobojene ženke, već su svijetlosmeđe. Također, OB ženke jako su rijetke u prirodi, pa kad ih se uhvati prvo ih dobiju uzgajivači kako bi poboljšali matično jato.

Samo prirodno okruženje sastoji se od stijena, čistih stijena i u prirodi su ti ciklidi Aufwuchsi, algojedi.

Maylandia estherae u akvariju: Taj  otprilike 15 cm dugi ciklid voli veće akvarije. No kad je litraža akvarija u pitanju, autori navode od 150 l pa do 400 l kao minimum za tu vrstu. Pored velikog broja lažnih ikri, mužjak se od ženke razlikuje i po dužini.

Samo uređenje akvarija neka bude u u skladu s njegovom prirodnom okolinom, dakle kamenje, prolazi, spilje i skrovišta. Može biti u nekoj manjoj grupi u odnosu 1M : 4 Ž.

Po pitanju ishrane nije neki izbirljivac, no ipak treba voditi brigu da je hrana pretežito na biljnoj osnovici i povremeni dodatak spiruline bio bi jako dobar.

Ako sve ispravno radimo, mrijest nije neko "čudo", nego je rezultat kojim nas taj ciklid nagradi za trud i brigu koje smo uložili kao akvaristi u akvarij. Inače, ženka u ustima ima otprilike 24-35 ikri. Naime, nije dobro imati u akvariju s Maylandia estherae i Maylandiju callainos zbog križanja među vrstama. I sad zanimljivost: ako imamo u akvariju plavog mužjaka i narančastu, odnosno svijetlosmeđu ženku mladunci će biti dvobojni:

    * svijetlosmeđi mladunci bit će budući mužjaci
    * narančasti mladunci bit će buduće ženke

Još ponešto: taj je ciklid jako povoljan za akvarista početnika, koji se tek upušta u Malawi akvaristiku, isto tako neki je poseban osjećaj jer taj nam ciklid donosi novu dimenziju koloriteta u akvarij. Ako se mene pita, najdraži mi je bio baš Metangula varijetet, iako sam kasnije imao i plavo obojene mužjake, narančaste, ali najelegantniji jest baš Metangula.

Na svake se godine neki "zaboravljeni" ciklidi vraćaju u akvaristiku, međutim taj je ciklid redovito nazočan u akvarijima, stoga nemojte propustiti imati ga!

Slika /c/ Primož Pesek (par Maylandia estherae)
Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.