Melanochromis auratus

ImagePoznat i kao: Zlatna mbuna, zlatni malawi ciklid
Porodica: Cichlidae
Stanište: jezero Malawi
Veličina: do 12 cm
Parametri vode: 24 – 28° C / 7,5 – 8,5 pH / 4 - 10° dGH / 6 – 10 KH
Prehrana: Omnivor

(Boulenger 1897.)

Ponukan dostupnosti ovih ljepotana u našim dućanima, odlučih napisati riječ-dvije o njima. Ihtiološki je obrađen još davne 1897, jedan je od prvih ciklida koji su izvoženi iz Malawija, a također je i prvi Malawi ciklid kojega sam ja imao. Najljepši među m'bunama, s razlogom nosi ime zlatna m'buna. Ali kako u prirodi često biva ono što je ljepše od ostatka, obično je i puno opasnije. Melanochromis auratus jedna je od najagresivnijih m'buna uopće, stoga im moramo osigurati neke posebne uvjete, kako bismo omogućili suživot njih samih u grupi, ali i ostalih riba u akvariju. Akvarij bi trebao biti minimalno 150 cm dužine (cca 400L), dosta prostora za skrivanje (kamenja), dekoracija, dakle kao i za ostale mbune i tipično za Malawi. Pri dekoraciji upotrebljavajte kamen, nije važno koji, jer i vapnenački (koji akvaristi uglavnom izbjegavaju jer diže pH) dobar je za Malawi. Šta se tiče osjetljivosti i kemizma vode, nije nimalo osjetljiv, uglavnom i većina m'buna nije osjetljiva, tako da se bez problema može držati u našoj vodovodnoj vodi. Iako je ustaljeno mišljenje da ja voda u Malawiju tvrda, to je pogreška, ona je prilično mekana, ali ima visok pH, stoga preporučam neki pH buffer, npr. razbijene školjke ili koralji u filteru ili vapnenačko kamenje u akvariju. Dosta prljaju vodu, stoga se preporuča veći protok (bar 5 puta litraže akvarija) i češće izmjene vode.

Dok su mladi, svi su jednako obojani u žutu boju s crnim vodoravnim linijama, a ulaskom u spolnu zrelost (cca nekih 6-9 mjeseci starosti) mužjak počinje invertirati boje, tj. gdje je prije bilo žuto, tu će potamniti, a gdje mu je bilo tamno, tu će posvijetliti. Ovu invertaciju boja ne će odmah prihvatiti svi mužjaci, već samo najdominantniji, ostali će se vješto prikrivati i još neko vrijeme zadržati koloritet ženke da bi izbjegli nasrtaje dominantnog mužjaka. Vramenom će i njihov spol, tj. boje doći do izražaja i onda nastupa sva agresija dominantnog mužjaka - jednostavno će zatući konkurenciju sustavnim proganjanjem, neko vrijeme taj potlačeni mužjak može i preživjeti skrivajući se, ali bolje je da ga odmah izvadite iz akvarija i pokušate formirati grupicu ženki za jednog mužjaka. Prilikom mrijesta dominantni je mužjak toliko agresivan da zna od silne želje i ubiti ženku, stoga je obvezno imati više ženki da bi se ovi nasrtaji rasporedili na više njih. Minimalno bi trebalo imati 5 ženki za jednog mužjaka. Ostali sustanari trebali bi biti birani po kriteriju da mogu odoljevati nasrtajima auratusa - među takve preporučam malene, ali srčane Pseudotropheus demasoni ili Pseudotropheus kingsizei. Također sam primjetio da nisu bili naročito zainteresirani za Labidochromis caeruleus i Maylandia estherae. Agresija nije rezervirana samo za mužjake, ženke se također često međusobno naganjaju, što rezultira time da na kraju također dobijemo i dominantnu ženku.

Mrijest se odvija kao i kod većine Malawi ustonoša, kruženjem i hvatanjem ikre u usta; oplođenu ikru ženka drži u ustima 21 dan, a moguće je i koji dan duže, ovisno o temperaturi. Vrlo je bitno ženku koja nosi mlade u ustima nakon cca tjedan dana uhvatiti i odvojiti u karantenu, jer bi ako ostane u akvariju mogla podlegnuti mužjakovim daljnjim nasrtajima, a mlađ gotovo da nema šanse preživjeti u zajedničkom akvariju. Nakon 20-ak dana kad ispusti malce ostaviti ju u karanteni još 3-4 dana i obilatije hraniti da povrati izgubljene zalihe, jer cijelo vrijeme držanja mladih ženka ne jede. Ukoliko se ženka preplaši, pohvatat će malce nazad u usta, nebojte se, ne će ih pojesti. Nakon toga može se vratiti u matični akvarij, a malce nastavljamo hraniti raznovrsnom, ali vrlo usitnjenom hranom.

Melanochromisi su omnivori (svejedi) i stoga ne zahtjevaju uglavnom biljnu hranu, već što raznovrsniju prehranu. Treba li uopće napominjati da kao takvi ne mogu oboljeti od bloata, koji odnosi živote m'buna biljojeda ukoliko se odgovarajuće ne hrane. Ipak, ukoliko ih držite sa strogo biljojednim m'bunama, bazirajte im hranu na biljnoj osnovi, uz dodatak spiruline, zbog drugih riba. Voli kopati, a rupe koje iskopa služe mu kao markeri, obilježlja koja označiju mužjakov teritorij. Nije ih dobro držati s ostalim melanochromisima jer može doći do ukrštavanja vrsta, tzv. crossbreeding. Ukoliko se odlučite za te prekrasne ciklide, imajte na umu da sve gore navedeno što se tiče agresivnosti nije nimalo uveličano, stoga im obavezno osigurajte navedene uvjete kako biste te ribe vidjeli u pravom sjaju i ljepoti.

 


Image

Image

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.