Prvi koraci u akvaristiku - realan osvrt

ImagePrvo evo par osnovnih općih podataka - Vedran, Zagreb, mokar 4.5 godine. Ukoliko i Vi razmišljate o tome da se smočite, evo mog savjeta - NEMOJTE! Ne šalim se, ako uđete u akvaristiku, mislim zbilja uđete, ne onako drn-zvrc, jedna tegla, dva gupija, malo javanske mahovine, nego na onaj pravi način - ništa manje od 100 litara za početak (ja bi packe dijelio i za manje od 120), kvalitetni filter i grijač (ne treba Vam 120 litara fish paprikaša), fino svjetlo da biljkice rastu, podosta biljkica za početak i ponešto osnovne opremice tipa usisavač, mrežice, kante, apaurini-TO ĆE KOŠTATI!

Nakon prvotnog masakra tekućeg računa ili kreditne kartice, kada ćete misliti da je to sav trošak za najmanje slijedećih par mjeseci, dolazi najgore moguće iznenađenje koje ste mogli zamisliti-NE MOŽETE SE ODUPRIJETI porivu da svakog slavuja ,tunja i medvjeda (a to se može popeti na popriličan broj istih) ne bacite na hrpu raznih potrebnih i nepotrebnih stvarčica, ribica, biljčica...E to je trenutak istine, kada zbunjeno, s hrpom vrećica iz kojih lagano curi voda i praznim novčanikom bez mogućnosti skorog oporavka shvaćate da ste INFICIRANI vodenim virusom... Naravno,tad je prekasno.

Zato je najbolje da i ne počinjete. Što će Vam to u životu? Ozbiljno.

Ali ako ste ipak dovoljno hrabri da u to uletite,dovoljno naivni da mislite da se to neće pretvoriti u opsesiju, pomalo bedasti da mislite kako ćete moći prekinuti kada Vi to zaželite ili jednostavno imate dovoljno love za bacanje -NAVALITE, jer ipak se malo toga može usporediti sa ovim hobijem...No, sad je dosta romantike,idemo na osnove!

Aha, da se nešto dogovorimo, pisat ću o svojim iskustvima, uglavnom u prvom licu, znači iz kuta šljakera sa hrpom računa i kredita, tj.financijski ograničenog (da ne kažem ogorčenog) akvariste koji simpatizira sa učenicima(cama), studošima(cama), šljakerima(cama), penzićima(cama?hm...) i ostalim radnim i pogotovo neradnim narodom ovakve nam Naše. No, ako ste tajkun, lovator, malo jači lopov ili jednostavno političar slučajno zalutao na ove stranice željan akvarijske ljepote bez obzira na cijenu-nemojte dalje čitati, odsurfajte do kontakat-stranice i nazovite-ispunjavamo želje uz povoljnu naknadu u čvrstoj valuti...Živjela siva ekonomija! :)

Prvo i osnovno pravilo-Što je skupo može biti dobro, ali ako može i jeftinije - zašto ne...Bit će i rubrika-Uradi sam, tj.uštedi hrpu love.
Drugo pravilo-nema silovanja prirode, neke se stvari jednostavno NE MOGU napraviti za pet minuta... Mislim, mogu, ali to u principu završi frustracijom (tu mislim na totalno razočaranje akvaristikom i svime vezanim uz nju, dogodilo mi se par puta)
Treće pravilo-iskustvo je važna stvar, iskustvo se stječe s vremenom, vrijeme prolazi htjeli Vi to ili ne, prema tome- budite strpljivi, pogledajte još jednom pravilo dva i već ste na pola puta do relativnog uspjeha-sve to dođe na svoje.

Što Vam prvo treba? Ne staklo, ne stalak, ne voda, nego PLAN! Plan mora krenuti iz slijedećih ishodišnih točaka-prva bi bila smještaj - gdje želite staviti potencijalnu poplavu da zadovoljava estetske, sigurnosne i biološke uvjete tj. da to sve lijepo izgleda, da se vrata ne zaustavljaju na staklu i da je ipak dovoljno velik da sve u njemu ne "rikne" za par dana ugušeno algama i otrovano otpadnim produktima riba! Osvrnite se oko sebe u sobi kojoj želite smjestiti svoje buduće čudo prirode i imajte na umu sljedeće stvari:
a) akvarij ne smije biti na mjestu koje je izloženo sunčevim zrakama zbog mogućnosti takve navale algi raznoraznih oblika, boja i mirisa da si taj horror ni zamisliti ne možete

b) akvarij ne smije biti u blizini pokretnih predmeta (tipa-gitara,metla,kipovi- sa tendencijom padanja zbog slučajnih dodira), a ne preporuča se ni blizina vrata, no ako ne udaraju po staklu,može proći uz napomenu da bi ribe mogle neko vrijeme biti nervoznije zbog učestalih otvaranja

c) nemojte ga staviti negdje gdje ga nitko neće vidjeti, jer ČEMU SVE TO AKO SE NEĆETE MOĆI HVALITI!

Kada pronađete mjesto koje ćete iskoristiti za nešto najbolje što se Vašem stanu moglo dogoditi a da nije krečenje nakon višegodišnje pauze, krenite na drugi dio plana-dimenzioniranje-odnosno određivanje veličine, a samim tim i litraže po formuli visina x dužina x dubina=skoro pa količina vode u akvariju ...za precizniju računicu treba oduzeti debljinu stakla,ali... čemu to...Već sam napomenuo-NE MANJE OD 100!!! Zašto? Najjednostavniji odgovor bi bio-SLUŠAJTE ISKUSNIJE i ne pitajte previše! No dobro...ako već treba objašnjenje navesti ću osnovni i najbolji razlog-razlika u cijeni između akvarija od 120 i 60 litara sa opremom nije toliko velika koliko se izgubi živaca i vremena u borbi sa malom litražom. U malom akvariju nema mjesta za ni za eksperimentiranje sa raznim mogućnostima dekoriranja ni vremena za uživanje u samom akvariju jer morate stalno ČISTITI, KUPOVATI NOVE RIBE, MIJENJATI VODU i da više ne objašnjavam-učinite si uslugu i nabavite bar 120 litara! Ma, to je apsolutni minimum! Ni litre manje! Ma zaboravite i onih 100! Ako si ne možete percipirati,to vam je npr. 65x45x40cm. Zar je to puno? Mislim, zbilja...

Financijski gledano? Tko kaže da akvarij mora koštati 4 kn/l kao u dućanu? Ja kažem da ne mora više od 2.5 u najgorem slučaju, a može čak i nešto manje... O tome više u jednog lijepog dana kad će mi se pisati o tome.

Kada si odredite dimenzije pređite na slijedeću točku-postolje. Akvarij od 120 litara, šljunak, drvlje i kamenje-jasno Vam je da pričamo o oko 150 kg. Stolić od iverice iz dućana? Mislim da ne! Nabavite nešto čvršće ili napravite sami. Ukoliko ne znate zavarivati-nađite nekoga tko zna.

Evo, sad imate staklo i stalak! Dobar osjećaj, ha? Eh, daleko je još kraj. U principu kraja nema osim ako nakon nekog vremena sve ne rasprodate iz čiste muke! :) ...Ma super je ovo, samo polako nastavite i vidjet ćete. Slijedeći korak-poklopac, svijetlo, hauba, sunčeko, solarij i kako mu se već sve ne tepa. Eh, tu je već mali problem, haube u dućanima napravljene su jako zgodne, plastika uglavnom crne boje lijepo oblikovana po uglavnom standardiziranim dimenzijama akvarija, čista estetika, ALI...Prvi problem, bezobrazno su skupe! Toliko kunića za tako malo plastike je čista rastrošnost, pogotovo ako se u obzir uzme drugi problem - neadekvatna rasvjeta za litražu akvarija kojima su namjenjene.Ako želite imati biljke-a nadam se da želite jer su čak i zaraznije od riba-trebate imati rasvjetu koja će, ako ništa drugo-barem održavati biljke na životu...a ova rasvjeta većinu njih neće. Većini biljaka treba oko 0.5 wata po litri da bi lijepo rasle , a ove haubice nude oko 0.2...nategnuto...OK ako imate akvarij sa ciklidima ,bez bilja i bez potrebe za algama, ali uzgajanje bilja s ovim haubama zaboravite-iznimka su neuništive vrste anubiasa i javanske paprati... Vidio sam nedavno poklopac za 200 litarski akvarij sa 2 x18 W lampama! 36 w za 200 litara? Trebali su stavit velikim crvenim slovima-nije predviđeno za akvarije sa biljkama!! Da skratim-haube se mogu napraviti od šperploče, drveta, aluminija, plastike, lima-možete ih napraviti sami ili dati nekome da Vam ih složi-stolaru, plastičaru, limaru-ovisno o željama, potrebama i financijskim mogućnostima. U svakoj od ovih varijanti morate voditi računa o jednom-morate imati dovoljno lampi ako mislite imati gustu đžunglu u vašem akvariju. Ja sam uspio složiti haubice od aluminijskog lima i to se pokazalo kao odlično rješenje-lagane su, čvrste, nema opasnosti od hrđanja ili napuhavanja. Znači da sam nabavio lim vrlo povoljno-0 kn- da su mi ga oblikovali također vrlo jeftino-0kn-i da sam nabavio prigušnice i nosače još jeftinije, tako da zbilja ne znam kakve su cijene kod limara. Na Orbicon forumu ima rasprava o haubama pa se možete priključiti, a ima i dosta korisnih informacija.Mislim da je najjednostavnije otići u Bauhaus, Furnir ili sl. i dati da Vam ispile šperploču na mjere,pa je zalijepite, možda par čavlića ili vijaka i to je to. Ma, bit će uradi sam, samo trenutno nemam vremena za crtanje i pisanje.
S haubom ste kompletirali osnovni akvarijski hardware-na redu je oprema. SAVJET DANA,MJESECA I GODINE -Ako ste novi, kupujete akvarijsku opremu po prvi put, povedite sa sobom nekoga tko ima iskustva u preskakanju početnih akvarističkih prepreka! Ukoliko nemate nikoga da Vam da savjet, pišite na mail, odgovaramo na sve. Nije svejedno što ćete kupiti, kakav filter i kakav grijač. Prejaki filter u malom akvariju sa ribicama iz mirnih voda ili preslabi grijač u velikom akvariju sa ribama koje zahtijevaju topliju vodu nisu najs(p)retnija. Kod kupovine filtera treba uzeti u obzir veličinu akvarija, vrstu riba pa čak i količinu biljaka. Ima akvarija koji funkcioniraju i bez filtera, ali za to treba imati puno biljaka i ponešto iskustva. Ako vam je akvarij u sobi u kojoj spavate nije loše kupiti kvalitetniji filter (Eheim,Rena) jer sam primjetio da jeftiniji filteri imaju neugodno svojstvo da ispuštaju čudne zvukove. Grijača ima raznih vrsta, ali preporuka je -kupite skuplji :-)! Što kvalitetnije to bolje-na grijaču nemojte štedjeti. Grijač odaberite i prema temperaturi prostorije u kojoj ćete smjestiti akvarij-ako je hladnija stavite malo više od 1w po litri-grijač će se manje opterećivati, ako ima normalnu sobnu temperaturu 1 w/litri je sasvim dovoljno.
Trebat će Vam i termometar -klasični, naljepnice na staklu, bilo kakav je ok-jeftini su, a zbilja ih je dobro imati u slučaju raznih nepogodica-npr.zaboravljanja uključivanja grijača u utičnicu poslije čišćenja-stavite ih negdje gdje ćete ih vidjeti.

Kako nabaviti šljunak za akvarij po povoljnim cijenama? Jako jednostavno-na prvoj šljunčari! Zgodna je činjenica da prilikom prosijavanja šodera imaju sito koje izbacuje i šljunak veličine 3-4 mm. :-) Najbolja veličina. Ako još i argumentirate svoje zahtjeve za kantom šljunka sa 2 konzerve Ožujskog, problem je riješen. Nakon toga ga još samo morate oprati, što je meni osobno najgori, najgadniji, najnaporniji i najmrskiji posao u cijeloj akvaristici. Možete si ga olakšati tako da ga perete u situ ili kanti sa rupicama na dnu i da ga perete u malim količinama. Ako ga perete u običnoj kanti, mijenjajte vodu tako dugo dok voda u kojoj ga perete ne (p)ostane bistra. Ako stavite neoprani šljunak u akvarij imat ćete problema sa mutnom vodom zbog sitnih čestica pijeska koje će dosta dugo lebdjeti uokolo. To ružno izgleda i zato nemojte ljenčariti već dobro isperite taj šljunak! Napomena-od ovog bole leđa...

Drvlje i kamenje su osnovni materijali za uređivanje unutrašnjosti akvarija, ali tu ima raznih caka. Drvo voli plivati,drvo pušta boju, drvo se prekriva bijelom sluzavom masom; rješenje-PROKUHAJTE GA! Par sati prokuhavanja sa par promjena vode ubija u drvu volju za bilo kakvim nepriličnim ponašanjem! Ako imate veliko drvo-eh,nabavite manje! Kamenje se pak može iskoristiti kao materijal za izradu terasa, pećina ili samo za prikladno aranžirajte. To ovisi o Vašim afinitetima, estetskim prohtjevima i mašti. I tu postoje neke male smjernice, npr.nemojte miješati kamenje raznih boja, slagati kamenje iste veličine u liniju (neprirodan izgled zagarantiran) i neparan broj kamenčuga izgleda bolje od parnog broja (neka fora s percepcijom). Prije upotrebe ga dobro izribajte, a po mogućnosti i namočite malo u hipermangan zbog dezinfekcije...Pripazite malo i na porijeklo kamenja, nemojte stavljati vapnenačko kamenje u akvarije s ribama iz mekih voda zbog povećanja tvrdoće vode. Ako niste sigurni da li je neki kamen podoban za Vaš akvarij sa tetrama, kapnite malo pH minus sredstva na njega, ako se pjeni-NIJE!
EVO, SADA IMATE SVE POTREBNO jer ste naravno već kupili filter i grijač, jel' da?
Duboko udahnite .....jeste....pogledajte sav Vaš budući ponos i diku u dijelovima i pustite mašti da radi svoje...ako mislite da je to to -počnite slagati...
Ja recimo imam jedno pitanje- a gdje Vam je bilje?

NAPOMENA:
Ako ste primjetili određeni propuh u Vašim džepovima nakon samo tjedan dana posjedovanja akvarija dragi novopečeni akvaristi- to Vam je SINDROM NOVOG AKVARIJA! Stavili ste previše riba u novi akvarij u prekratkom roku i osim što ste bankrotirali još će Vam i ribe riknuti! Kontrolirajte se malo! Biljkice Vam trunu!? Svjetla im treba, SVJETLA! Alge Vas muče!? Pa normalna stvar!!! Previše nitrata imate!! Da li radite djelomične promjene vode? Ne? ZAŠTO ?!! Nije Vam ovo mačka pa da ulovi miša kad je gladna i obavi potrebicu u vrtu! Za akvarij se treba brinuti!!

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.