Održavanje akvarija

ImageSvakako, poglavlje koje bi svaki akvarist trebao (čitaj morao) znati je poglavlje o održavanju akvarija. Svaki akvarist ima neke svoje načine i metode stečene iskustvom koje primjenjuje. Želja nam je naglasiti vam važnost primjene ovih naputaka kako bi ste dugo mogli uživati u svom hobiju.

Činjenice kažu da se oko 95% svih bolesti i poremećaja u akvariju (npr. bujanja algi) javlja kao posljedica lošeg održavanja. Nadamo se da vam ovaj podatak dovoljno govori o važnosti održavanja. Voda je od životne važnosti za vaše ribe i biljke, te je kontrola njene kvalitete svakako jedna od najvažnijih stavki održavanja.
Samo održavanje možemo podijeliti na:
 • dnevno održavanje
 • tjedno održavanje
 • mjesečno održavanje
 • generalno održavanje
Pod pojmom dnevno održavanje podrazumijevamo dnevnu kontrolu i to je obično vizualno promatranje akvarijskog biotopa. Pogledamo da li su sve ribe zdrave i živahne, skriva li se koja riba u kutu s priljubljenim perajama, kako se ribe ponašaju prilikom hranjenja, da li je voda mutna, javljaju li se alge... . Također, svakodnevno treba pogledati i termometar, te da li filter radi ispravno. Dakle, dnevno održavanje se svodi na promatranje, a to je upravo ono zbog čega i uživamo u akvaristici, zar ne?

Tjedno održavanje je, ako se to uopće tako može reći, najvažnije. Prije svega ovdje se misli na djelomičnu promjenu vode. Prema literaturi tjedno bi trebalo promjeniti 10-25% vode. Preporučujemo da sam postupak izmjene izvršite na slijedeći način:
 1. Isključite iz struje sve električne uređaje
 2. Pripremite kantu, dovoljno dugačko crijevo,te ručnik ukoliko nešto prolijete
 3. Vodu koje ćete uliti u akvarij pripremite dan prije (ukratko:voda mora odstajati barem 24 h da ishlapi klor, te mora biti iste temperature kao akvarijska. Postoje razni preparati za pripremu vode -na vama je da odlučite koje ćete, te hoćete li ih uopće koristiti).
 4. Uronite jedan kraj crijeva u akvarij, te na drugi kraj isisajte zrak koji se nalazi u crijevu. Ukoliko se drugi kraj crijeva nalazi na nižem nivou od razine akvarijske vode, doći će do istjecanja akvarijske vode u pripremljenu kantu. Na ovaj način možete odsisavati i nečistoće s dna! Pazite da ne uvučete ribe ili iščupate biljke! Nakon što se isisali dio vode slijedi nalijevanje pripremljene vode. Pri ulijevanju pazite da ne uskovitlate dno. Ovo ćete najjednostavnije izvesti tako da vodu lijevate "kroz" dlan.
 5. Nakon što ste ulili vodu i pospremili sav pribor, provjerite da li je sve suho, te uključite ponovo uređaje.

Osim djelomične promjene vode, veliki broj akvarista tjedno provjerava kvalitetu vode raznim testerima. Prije svega provjerava se pH vrijednost, tvrdoće vode i razina nitrita...

Mjesečno održavanje pokriva ono što još nismo spomenuli, a to je čišćenje filtera. Jasno je da prije svega filter morate isključiti iz struje! Način na koji ćete čistiti filter ovisi prije svega o vrsti filtera koji imate. U svakom slučaju proučite upute proizvođača, te ih se pridržavajte. Patrone uvijek čistite u mlakoj vodi, a nikako u vrućoj jer možete uništiti osjetljive ( i korisne) mikroorganizme koji su vrlo važni stanovnici svakog filtera. Osim čišćenja filtera u svakom dobro uhodanom akvariju bujaju biljke. Redovito ih prorjeđujte. Također, ukoliko se pojave alge uklonite ih sa stakla. Postoje razne naprave koje će vam to olakšati.

Generalno održavanje izvodi se u pravilu vrlo rijetko (u zdravom akvariju jednom u nekoliko godina). Obično akvarist bude prisiljen izvesti "generalku" i to obično nakon pomora uslijed bolesti ili zato što je ravnoteža u biotopu grubo narušena. Neki se akvaristi odlučuju za generalku kada žele izmjeniti izgled akvarija. Kod tzv. "generalke" ribe i biljke se sele iz akvarija, akvarij se prazni, te pere (obično otopinom octa)-praktički kreće se iz početka. No, baš i ne doslovno iz početka već s mnogo znanja i iskustva!

Nadamo se da će vam ove natuknice uvelike olakšati održavanje, te da ćete primjenjujući ih, kako je u samom uvodu spomenuto, dugo uživati promatrajući svoj akvarij.

Za sam kraj, koliko to god možda zvučalo otrcano, spomenimo staru narodnu poslovicu: bolje spriječiti nego liječiti!

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.