Novo ili rabljeno?

ImageDobro je poznata stvar da su najveći troškovi u akvaristici oni početni. Nabavka stakla, poklopca, grijača, filtera, postolja... . Cijene riba i biljaka također nisu za zanemariti, a tu su i ostale sitnice kao na primjer termometar, mrežice, timer...

Kada stavite na papir sve ove gore spomenute stavke može vam se zavrtjeti u glavi!

Ako imate dovoljno novca onda ovakva početna investicija i nije neki problem. No, to je malo vjerojatno...
Jedan dio zaljubljenika u akvaristiku ovaj problem rješva po metodi «Uradi sam», pa tako sami izrađuju poklopce, postolja, pa čak i vanjske filtere... . U samu izradu akvarija ne upušta se veliki broj akvarista, pogotovo ako se radi o većim litražama. Takve stvari ipak prepuštaju staklarima, ali i tu je važno da staklar kojem se posao povjeri ima iskustva u izradi akvarija.

Na Akvarij NET -u postoji rubrika «Uradi sam», a i na forumu se vrlo često raspravlja, te se razmjenjuju iskustva o vlastitoj izradi opreme. Tko je spretan, ima volje i vremena, te uvjeta, ovom hobbyju može pridodati još jednu dimenziju.

Oni koji se ne vide u tome iz bilo kojeg razloga, vrlo je vjerojatno da će posegnuti za oglasnikom u potrazi za akvarijem. U oglasnicima se, najčešće u rubrici «Kućni ljubimci», prodaju akvariji i to vrlo često kompleti, dakle s postoljem, ribama, biljkama...

Cijene ovakvih kompleta su, u odnosu na one u trgovinama, osjetno niže (oko 50%, pa čak i više!). Sigurno je da će veliki broj budućih akvarista, izbezumljenih cijenama u trgovinama, pasti u iskušenje da okrenu telefonski broj....

No, dobro poznata narodna izreka «Koliko para toliko muzike» i sada se pokazala da je na mjestu.

Kao prvo kada dolazite kod nekoga pogledati (potencijalno) vaš budući akvarij, obično niste opušteni, dosta toga vam odvlači pažnju...

Unatoč tome svakako obratite pozornost na slijedeće stvari:
  1. Dobro pogledajte staklene plohe. Gotovo je sigurno da će biti izgrebane. Ovo je samo estetski problem, te je kod cjenkanja adut u vašim rukama. Ako su ogrebotine male i ne smetaju vas onda to nije prepreka za kupovinu. No, meni osobno ogrebotine smetaju jer akvaristika je ipak hobby kod kojega je estetika vrlo važna.
  2. Ako ste dobro pregledali staklene plohe, stotinu puta bolje pregledajte silikonom ljepljene spojeve. Ovo je posebno važno jer izravno utječe na sigurnost akvarija. Ako nemate iskustva kako bi ti spojevi trebali izgledati pročitajte prvi savjet na kraju članka!
  3. Najbolje bi bilo kada bi ste opremu vidjeli u radu. Dakle, akvarij napunjen vodom (automatski provjera spojeva), rasvjeta, ispravnost filtera... Također, pogledajte opće stanje akvarija. Čist, uredan i održavan akvarij odaje pedantnog vlasnika.

Nažalost to su svi pametni savjeti koje vam mogu dati. Sve ostalo je stvar sreće jer kupovina rabljene opreme je ipak kupovina «mačka u vreći».

Tako npr. akvarij (kao i oprema) može biti nositelj raznih akvarijskih bolesti, električna oprema može biti oštećena, popravljana... Jamstva na opremu nema, tako da ako filter, grijač ili pumpica otkažu-žao nam je!

Naseljeni akavariji su priča za sebe. Prvi problem je preseljenje akvarija. Svatko tko je to barem jednom prošao zna o čemu govorim. To je živa muka kako za ljude koji akvarij sele, tako i za stanovnike akvarija. Osim toga, zar zaista želite tuđi izbor riba i biljaka? Jedna od ljepota akvaristike je u izboru riba i bilja-nemojte ostati zakinuti!

Ako ste se ipak odlučili za kupovinu rabljenog svakako se pridržavajte slijedećih savjeta:

Savjet prvi: Ne idite u kupovinu bez nekoga s duljim stažem u akvaristici. Osim što vam može ukazati na eventualne nedostatke, može i procjeniti koliko ta oprema zaista vrijedi.

Savjet drugi: Idealno bi bilo kada bi ste mogli kupiti rabljenu opremu od nekog poznatog. To je kakvo takvo jamstvo.

Savjet treći: Ne kupujte naseljene akvarije (razlozi navedeni u članku).

Savjet četvrti: Obavezno prije slaganja kupljenog akvarija svu opremu dezinficirati otopinom hipermangana ili octa!

Novo je ipak novo i tu nema dileme, te ako imate novca svakako je bolje rješenje. No kupovina rabljene opreme ne mora biti nužno i loša kupovina. Činjenica je da je rizik veći, no cijena je ipak osjetno manja. Pridržavajte se savjeta kod kupovine rabljene opreme i rizik ćete svesti na najmanju moguću mjeru.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.