Preseljenje akvarija

ImagePreseljenje akvarija noćna je mora svakog akvariste. Suočeni s tim problemom, većina akvarista problem svodi na jednostavno "razbucaj sve i složi ponovo" rješenje. Međutim, uz malo logistike, prijateljsku ruku i dobru organizaciju akvarij može, više-manje bezbolno, promijeniti prebivalište u neizmijenjenom stanju.

Dakle, prvi korak je svakako obavljanje logistike. Prvo morate pripremiti novo mjesto na koje akvarij mislite postaviti. To znači da morate nivelirati podlogu, raskrčiti namještaj i skloniti sve ono što bi moglo zasmetati prilikom nošenja akvarija (za razliku od većine ostalih stvari, akvarij pada samo jednom...).Ako selite cijeli stan, vjerojatno je najpametnije akvarij seliti zadnji, i njemu posvetiti (ako se može, naravno) jedan cijeli dan. Pripremite jumbo paket papirnatih ručnika i veći broj kanistera u kojima ćete prenijeti što veći dio vode iz akvarija. Kanistere naravno dobro operite i dezinficirajte nekim sredstvom, možda najbolje hipermanganom. Pripremite i crijeva za pretakanje te mrežicu za hvatanje ribica. Njih također dezinficirajte ako ih niste neko vrijeme koristili.

Preseljenje je svakako najstresnije za ribice i ostale životinje (isključivši puževe, njima je tako svejedno), tako da bi bilo najbolje osigurati nekakav privremeni habitat u kojem će uz što manje stresa proboraviti za vrijeme preseljenja. Najbolji bi bio neki manji akvarij ali može to biti i obična veća kanta napunjena vodom iz akvarija, ali svakako u nju ubacite šaku, dvije podloge i par biljaka ili barem listova da plutaju površinom. To će istovremeno zasjeniti privremeno boravište, a i smanjiti mogućnost iskakanja, čemu su neke vrste riba sklone kod jakog stresa. Pošto će takvo boravište sigurno biti prenapučeno, treba osigurati aeraciju, ali ne prežestoku, jer u malom prostoru to stvara jake turbulencije koje sigurno ne pašu ionako stresiranim ribama. Osigurajte i grijač ako je akvarij toplovodni, ali pazite da nije prejak. Ribe nemojte hraniti, jer ionako nema filtracije, a pod stresom ribe ne jedu. Također postoje sredstva na biljnoj bazi koja smanjuju stres kod transporta, a nisu skupa, pa bi bilo dobro ubaciti jednu dozu u privremeno boravište.

Nakon pripreme privremenog boravišta, počnite hvatati ribice. Kao i uvijek, mrežicu je dobro pustiti da se dobro namoči prije lova, da ne oštetite nježnu kožu pojedinih vrsta koje nemaju ljuskice. Krenite od onih u gornjim slojevima vode da iskoristite priliku dok je voda još bistra.

Kad ste izvadili sve ribice, vrijeme je za punjenje kanistera. Prije toga iskopčajte i izvadite sve uređaje iz akvarija koje možete (filtere, grijače, powerheade itd).Voda je sad mutna, pa bi je bilo možda zgodno propustiti kroz lijevak ispunjen filter vatom, to će je malko izbistriti. Vodu ispustite skroz do razine podloge. Ako premještate akvarij negdje relativno blizu (do par sati) ne morate vaditi bilje, većina akvarijskih biljaka podnosi izloženost zraku. Za duže periode morati ćete povaditi i bilje i pospremiti ga u najlonske vrećice (najbolje su one za zamrzavanje).

Za prenošenje bi bilo najbolje pripremiti nekakvu deblju i čvršću dasku na koju čete navući akvarij i onda nositi držanjem za tu dasku. Ne bi bilo loše samoljepivom trakom pričvrstiti akvarij za tu dasku, ili još bolje, pažljivo prikucati drvene daščice uz rub akvarija tako da ne sklizne sa daske. Kod nošenja držati akvarij što vodoravnije. Nakon stavljanja akvarija u novu poziciju, pažljivo uliti vodu iz kanistara, temperirati ju i pokrenuti filtraciju i aeraciju što prije.

Što se tiče prenošenja ribica, ako se prenose unutar istog stana jasno je da ćete samo izvaditi grijače i aeraciju i cijelu kantu ili posudu koju već imate približiti novoj poziciji akvarija i jednostavno mrežicom nježno ubaciti u neosvijetljeni akvarij na novoj poziciji. Ako se ribice moraju duže prenositi, zapakirajte ih u najlon vrećice za zamrzavanje. Kod pakiranja, prvo napunite vrećicu do max. 1/3 akvarijskom vodom. Zatim kutove zalijepite samoljepivom trakom tako da se sitnije ribice ne zavlače u kutove, jer se može desiti da se prikliješte kad posložite vrećice u kutiju za transport. Kad ubacite ribice u vrećicu zavežite vrećicu tako da zahvatite što više zraka u vrećicu. Puno je bitnije da u vrećici ima više zraka nego vode, jer će se kisik iz vode brzo potrošiti, a kisik iz zraka će se onda otopiti u vodi uslijed mućkanja tijekom transporta. Vrećice s ribicama najbolje je prenositi u prenosivim frižiderima za plažu ili u termo vrećicama koje se mogu kupiti u većini supermarketa. Dobro je vrećice posložiti jedne uz druge tijesno, da se gubi što manje topline.

Kod dolaska na mjesto gdje je premješten akvarij ribice ubacite u temperiran i pripremljen akvarij na isti način kao i kad se polažu nove ribice (otvorite vrećicu, uronite cijele vrećice u akvarij na pola sata radi temperiranja, izvadite ribicu iz vrećice mrežicom i ubacite je u akvarij).Vodu iz vrećice nemojte ulijevati u akvarij, jer je ta voda već sigurno u jako lošem stanju. Nemojte paliti svjetlo i hraniti ribice do idućeg jutra dok se ribice malo ne stalože.

Eto, akvarij je na svom novom mjestu, ribice plivaju u svom novom-starom domu. Malo čišćenja i pospremanja i možete zadovoljno sjesti pred vaš akvarij ponovo uživati u njemu!

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.