Što i kako kupiti u moru akvarističke opreme i preparata?!

ImageAkvaristi početnici ulaskom u specijaliziranu trgovinu ulaze u "svijet" u kojem se bez prave pomoći vrlo teško snaći . Stotine preparata, raznoraznih riba, dekoracija, opreme, biljaka mogu u najmanju ruku zbuniti, pa i preplašiti početnika!

Prvi savjet je: ne idite u zoo shopove u nabavku vašeg prvog akvarija bez nekog iskusnijeg akvariste. On će vam pomoći razlučiti bitne stvari od nebitnih i uvelike olakšati samu kupovinu!

Drugi savjet: idite samo u provjerene trgovine! Ovaj drugi savjet pogotovo je važan budući da u takvim trgovinama možete dobiti i dobar savjet. Dobar trgovac će vam posvetiti svoju punu pažnju, neće kolutati očima ukoliko ste pri izboru ribice uporni želite "baš onu malu crvenkastu". Kako odlučiti u koji zoo-shop otići? Savjetujemo vam da se također raspitate kod iskusnijih akvarista, te da bi u kupnju trebali krenuti tek nakon "krstarenja" po trgovinama kućnih ljubimaca. Zapamtite-kupovina akvarija nije posao i odluka koja se donosi u jednom danu. Potrebno je da odluka sazrije, da točno odlučite što želite (kamo staviti akvarij, imate li sve uvjete...) i zapravo ništa manje bitno-koliko ste spremni novca uložiti?

Pretpostavimo da ste prije same kupnje dosta toga već pročitali! Dakle, krećete u kupovinu.

Treći savjet: ne kupujte akvarij, biljke i opremu, s jedne strane, te ribice s druge strane isti dan!!! Ovo je jedna od najčešćih početničkih grešaka! Ukoliko ste pročitali nešto o instaliranju i uhodavanju akvarija znati ćete o čemu govorimo. Uostalom, pitajte iskusnije akvariste... . Dakle, nakon nabavke osnovne opreme: akvarija (općenito vrijedi što veći-lakše održavanje) s rasvjetom, filtera, pumpice za zrak (važna pogotovo u ljetnim mjesecima kada se sposobnost otapanja kisika u vodi zbog povišenih temperatura smanjuje), grijača treba svu tu opremu instalirati. O samom postupku instalacije i uhodavanja akvarija, kao i o sađenju biljaka ovdje nećemo govoriti. Zato možemo preporučiti literaturu čiji se popis nalazi na našim stranicama. Drugi korak je naseljavanje akvarija ribama. Prema literaturi od instaliranja akvarija do naseljavanja ribama treba proći minimalno tjedan dana.

Četvrti savjet: sastavite okvirni popis riba koje želite pomoću literature! U tome će vam od velike pomoći biti osoba koja iza sebe ima barem nekoliko godina iskustva u ovom zanimljivom i krativnom hobiju. Govorimo ovo zato što početnici biraju isključivo prema izgledu. Zapamtite - pri izboru osnovni kriteriji trebaju biti sličnost po pitanju kvalitete vode, svjetla, društvenom ponašanju (neke vrste se međusobno ne podnose, neke pak žive u jatima i nije dobro držati samo jednu ribu te vrste, kod nekih vrsta u jatu smije biti samo jedan mužjak...)... . Također pazite da ne pretjerate s brojem riba, te pri kupovini vodite računa o veličini odraslog primjerka! Literatura kaže da na 1 cm duljine ribe treba 1 litra akvarija. Ovaj odnos je orjentacion i može odstupati. Ukoliko neke vrste s vašeg popisa nema, pričekajte s kupovinom ili se savjetujte s trgovcem/prijateljem kojeg ste poveli. U principu sve što je rečeno za izbor riba vrijedi i za izbor biljaka.

Nakon osnovnih stvari sada nešto i o ostalim preparatima na policama zoo shopova. Svakako morate nabaviti hranu za vaše ribice. Preporučujemo samo hranu provjerenih proizvođača (Sera, Tetra...). Hrana je najčešće u listićima. Svakako, ukoliko su stanovnici vašeg akvarija i neke od tzv. riba čistača, nabavite i hranu u tabletama. Tablete tonu na dno, a budući da upravo tamo čistači žive, tabletirana hrana je neophodna. Osim hrane savjetujemo vam i lijek protiv najčešće bolesti akvarijskih bolesti, npr. bolesti bijelih točkica ili ihtioftiriaze. Od dekoracija preporučili bi samo tzv korijen. Osim što je vrlo dekorativno, omekšava vodu. Od njega će vam voda lagano posmeđiti ,no to je poželjno, pogotovo za ribe iz mekih voda, a većina tropskih ribica je upravo iz takvih staništa. Što se ostalih dekoracija tiče-pustite mašti na volju. O ukusima se na raspravlja.

U "moru" proizvoda za akvaristiku možete naići na razne preparate za pripremu vode, regulaciju pH vrijednosti, gnojiva za biljke, vitamine, specijalnu hranu, aktivatore podloge, sredstva za suzbijanje algi... . Iz vlastitog iskustva i iskustva poznanika koji se bave akvaristikom možemo reći da je velika većina ovih stvari nepotrebna. No nemojte ovo uzeti kao činjenicu! Ovo su preparati u koje se neki akvaristi kunu, dok ih drugi niti ne pomišljaju koristiti. Ne mislimo da su vam odmah potrebni, tim više što će vas nabavka osnovne opreme dosta koštati, a ti preparati nisu baš jeftini... . U svakom slučaju iskustvo koje neizbježno dolazi s vremenom provedenom uz ovaj hobi biti će vaše najjače oružje u borbi protiv neznanja i onih trgovaca koji vam žele "uvaliti" cijeli asortiman akvarističkih proizvoda. Tada ćete moći odlučiti sami što vam uistinu treba, a bez čega možete...

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.