Mali akvariji

ImageJedna od najvećih akvarističkih nedoumica je ona koja se tiče veličine akvarija koju izabrati. Na stranicama Akvarij NET-a već ste mogli pročitati nešto poput: "...početnicima nikako ne preporučujemo akvarij manji od 80 litara...ma i ispod 100 litara nemojte ići! ". Ovakve tvrdnje nisu bezrazložne, to jest iskustvo ekipe koja radi na ovim stranicama ide u prilog ovom savjetu.

Zašto? Dva su osnovna razloga od kojih je svakako važniji jednostavnost održavanja većeg akvarija. Veći akvariji zbog, naravno, veće količine vode su u pogledu kemije vode (zagađenja, mikroorganizmi itd.) puno stabilniji biotopi, tj. manja je vjerojatnost da će se zbog manjeg nemara dogoditi katastrofa. Pod pojmom katastrofa najčešće podrazumijevamo pomor ribe, nekontrolirano bujanje algi, te veliki porast spojeva koji mogu ugroziti ravnotežu u akvarijskom biotopu (npr. nitrati). Tipičan primjer je vrijeme godišnjih odmora kada izbivamo iz kuće po nekoliko tjedana. Veliki akvariji ipak su dovoljna garancija (jasno, ako nisu prenapučeni!) da će ribe i biljke bez većih problema i stresova preživjeti do vašeg povratka. Drugi razlog koji ide u prilog velikim akvarijima je atraktivnost i veća sloboda pri uređenju, te izboru riba i biljaka. Također, vrlo je čest slučaj da se nakon mjesec, dva bavljenja ovim hobijem novopečeni akvarist odluči za Veći litražu. Sve je to lijepo, ali treba se riješiti "stare" opreme...

Image

Da ne duljimo, trošak je višestruk.
No, ipak nije sve crno ili bijelo. Veliki akvariji su i velika investicija. Osim što su skuplji, Veći akvariji zahtijevaju i skuplju opremu. Grijači, a posebno rasvjeta i filteri, za veće litraže su osjetno veće investicije. Postolje je priča za sebe. Velike litraže podrazumijevaju i velike težine (300 litara s opremom i dekoracijama 400 i više kilograma ne možete smjestiti na bilo kakvu komodu). Također toliku litražu treba opremiti ribama i biljem... . Iz vlastitog iskustva znam i da akvarij 120x50 cm tlocrta nije jednostavno smjestiti unutar (vrlo skupog) stambenog prostora. Nije loše spomenuti da je za osvjetljenje 300 litarskog akvarija potrebno 150 W svjetla , pa 150W x 12 sati...
Dakle, ako vam je jedan od ovih razloga "PROTIV" velikih akvarija nepremostiv, odlučite se za mali akvarij.
Pod pojmom mali akvariji podrazumijevamo akvarije od 25 do nekih 60 litara. Nedostaci velikih akvarija su ujedno i prednosti malih (naravno, vrijedi i obrnuto). Važno je napomenuti da manji akvariji zahtijevaju više pažnje, te da je pedantnost pri održavanju ključ uspjeha malog akvarija.

Opremanje malih akvarija

Osim, naravno, akvarija s poklopcem (rasvjetom) potreban vam je filter. Filteri za ove litraže su obično unutarnji spužvasti čija se cijena kreče u pravilu do 100 kuna. Alternativa su tzv. box filteri kod kojih je filtrirajući medij vata. Takvi filteri su vrlo jeftini (oko 20-tak kuna), ali ih pogoni prilično bučna zračena pupica.
Što se zračne pumpice tiče, korisna je prije svega preko ljeta kada zbog visokih temperatura topivost kisika u vodi pada.
Oko grijača se "lome koplja". Većina akvarijskih riba i biljaka dobro podnosi temperature iznad 22 °C. To znači da ako živite u zgradi, te ako vam je akvarij u (po zimi naravno) stalno grijanom prostoru grijač vam ne treba. U svim drugim slučajevima grijač preporučujemo.

Ribe u malim akvarijima

Logika nam nalaže da u male akvarije idu male ribe. Dakle, počevši od dna, corydorasi i ancistrusi (vidi članak "čistaći za male akvarije"), najpopularnije živorotke (gupy, platy, molly, švert), te imenima iz ZOO trgovina: barbus tetrazona, neonka, te još neki oblici tetri.

Biljke u malim akvarijima

Javanska mahovina, vodena kuga (egeria densa) koja svojim brzim rastom iz vode odstranjuje štetne tvari, Cryptocoryna parva, Hydrocotyle Leucocephala...ili da vas ne opterećujemo s latinskim nazivima koje ionako velika Većina prodavača ne razumije, preporučujemo bilje koje je jednostavno za održavanje, nezahtjevno po pitanju CO2 i gnojenja, te koje ne raste preko 30 cm u visinu.

Ostali stanovnici malih akvarija

Puževe ne preporučujemo jer se vrlo brzo razmnožavaju, a kasnije njihov broj nije moguće kontrolirati Botiama jer u male akvarije ove ribe ne idu. Nikako za kontrolu puževa ne koristiti kemikalije!

Održavanje malih akvarija:

Važno!
Redovite izmjene pripremljene vode! (oko 20-30% svaki tjedan)
Prilikom izmjene vode oeistite filter u mlakoj vodi (najbolje akvarijskoj)!
Barem dva puta mjeseeno crijevom ili drugom za to predviđenom napravom usisajte neeistoae s dna!
Ne hranite ribe tako da viškovi hrane padaju po dnu!
Redovito se pridržavajte gore nevedenih uputa!

Uz malo mašte i mali akvariji se mogu lijepo složiti, te vam mogu pružiti mnogo zadovoljstva.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.