Eden325

ImageNa unutarnji filter firme Eden (zemlja porijekla Italija) sam nabasao u trgovačkom centru Pevec i poprilično sam se iznenadio izgledom, praktičnošću i čvrstocćom izrade...Cijena baš i nije bila sitnica ( 269 kn prije 6 mjeseci - danas je nešto jeftiniji ), ali uzeo sam ga jer mi je trebao unutarnji filter za 150 l akvarij, a o novom Fluvalu 2 koji je ista klasa nisam imao neko mišljenje, najviše zbog tankog i savitljivog materijala. Ne volim kad mi se stvari savijaju u rukama na najmanji dodir, ali to je samo moje subjektivno mišljenje... Tehničke karakteristike su izgledale dobro, pa da ih nabrojim:

Dva predfiltera, površine 300 cm2, kemijski kontejner zapremine 70 cm3 ( za npr.aktivni ugljen ), biološki kontejner zapremine 170 cm3 ( za keramiku ) i fini filter za sitne čestice od 70 cm2...Punjenje aktivnog ugljena i keramike je uključeno.

Filter je namjenjen akvarijima od 80-180 litara , ima mogućnost regulacije količine protoka vode od najvećeg koji je 500 litara na sat do najmanjeg koji je 150 litara. Volumen filtera je 90 cm3, a potrošnja električne energije je 11 W. Vanjske dimenzije su 233 mm visina, 120 mm dubina i 90 mm širina.

Glava filtera s motorom se jednostavno umeće u tijelo filtera i opremljena je samorotirajućom mlaznicom zbog boljeg miješanja vode.

Filter je bešuman i velike zapremine, što u kombinaciji s raznim filterskim medijima pospješuje filtraciju vode, kvalitetne je izrade, čvrst i lijepog izgleda, iako zbog dosta velikih dimenzija možda i nije estetski pogodan za akvarije manje od 100 L. Čišćenje je također jednostavno, kao i zamjena kemijskog filter materijala. Da ne bi ispalo da samo hvalim, evo i par loših strana. Vađenje filtera iz akvarija je pomalo problematično jer su priljepci na tijelu filtera i jako dobro drže - tu je nužna improvizacija, npr. povlačenje do vrha akvarija. Nadalje, zbog finog filtera koji se dosta brzo uprlja, protok vode se jako smanjuje, te je iz mog iskustva već nakon tjedan dana bilo potrebno dobro isprati filtersku vatu. Ne pričam o malom smanjenju protoka, nego o blokiranju otprilike 70% protoka! Olakotna okolnost je ta što je bio u akvariju sa zbilja prljavim ribama proždrljivicama.

Kao zaključak mogu reći samo da sam zadovoljan sa filterom, iako bi proizvodač na navedenih nekoliko detalja mogao i dodatno poraditi. Omjer cijene i kvalitete je dobar, ako se uzme u obzir da je cijena pala ispod 250 kn.

Image Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Hrana za koi ribe?
  18 Lipanj 2019
  A ne znam šta bi rekao, imam ja hrpu zlatnih ako trebaš, ono poklonim ti, samo trebati će...
 • Odg: Hrana za koi ribe?
  17 Lipanj 2019
  Kupila hranu s te stranice, i prije cca 7 dana pocela im davati i prvi dan su pojele, drugi dan su...
 • Odg: Molly & Guppy
  15 Lipanj 2019
  Imam JK-MIF301
  AC230V-50Hz
  2.5 W, IPX8

  Ribice su sada super!
  Normalno se...
 • Odg: Molly & Guppy
  15 Lipanj 2019
  Kalav filter imaš?
  Mislim da si previše riba stavio u prekratkom vremenu. Je se on ciklirao...
 • Molly & Guppy
  10 Lipanj 2019
  Ovako
  Tek sam počeo s akvaristikom i trebam pomoć!
  Kupio sam akvarij od 30 litara stavio...
 • Odg: Stavljanje fotografije
  10 Lipanj 2019
  Kako postaviti post ili otvoriti temu?
  Nigdje mi ne piše tražim ali nema!
  Pls pomoć!!
 • Odg: Krenila akcija....
  09 Lipanj 2019
  Jučer ustanem se, idem nahraniti ribe, a one jadne prokuhale....
  Pa sam morao forsirati i...
 • Odg: moje jezerce
  09 Lipanj 2019
  Dobro je, nisam jedini koji radi po ovoj vručini....
 • Odg: Savijeti oko kozicnjaka
  08 Lipanj 2019
  ...
 • Odg: Savijeti oko kozicnjaka
  08 Lipanj 2019
  koje kozice imaš u planu staviti? nemoj si previše zakomplicirati akvarij s njima, idi na...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem