Eden325

ImageNa unutarnji filter firme Eden (zemlja porijekla Italija) sam nabasao u trgovačkom centru Pevec i poprilično sam se iznenadio izgledom, praktičnošću i čvrstocćom izrade...Cijena baš i nije bila sitnica ( 269 kn prije 6 mjeseci - danas je nešto jeftiniji ), ali uzeo sam ga jer mi je trebao unutarnji filter za 150 l akvarij, a o novom Fluvalu 2 koji je ista klasa nisam imao neko mišljenje, najviše zbog tankog i savitljivog materijala. Ne volim kad mi se stvari savijaju u rukama na najmanji dodir, ali to je samo moje subjektivno mišljenje... Tehničke karakteristike su izgledale dobro, pa da ih nabrojim:

Dva predfiltera, površine 300 cm2, kemijski kontejner zapremine 70 cm3 ( za npr.aktivni ugljen ), biološki kontejner zapremine 170 cm3 ( za keramiku ) i fini filter za sitne čestice od 70 cm2...Punjenje aktivnog ugljena i keramike je uključeno.

Filter je namjenjen akvarijima od 80-180 litara , ima mogućnost regulacije količine protoka vode od najvećeg koji je 500 litara na sat do najmanjeg koji je 150 litara. Volumen filtera je 90 cm3, a potrošnja električne energije je 11 W. Vanjske dimenzije su 233 mm visina, 120 mm dubina i 90 mm širina.

Glava filtera s motorom se jednostavno umeće u tijelo filtera i opremljena je samorotirajućom mlaznicom zbog boljeg miješanja vode.

Filter je bešuman i velike zapremine, što u kombinaciji s raznim filterskim medijima pospješuje filtraciju vode, kvalitetne je izrade, čvrst i lijepog izgleda, iako zbog dosta velikih dimenzija možda i nije estetski pogodan za akvarije manje od 100 L. Čišćenje je također jednostavno, kao i zamjena kemijskog filter materijala. Da ne bi ispalo da samo hvalim, evo i par loših strana. Vađenje filtera iz akvarija je pomalo problematično jer su priljepci na tijelu filtera i jako dobro drže - tu je nužna improvizacija, npr. povlačenje do vrha akvarija. Nadalje, zbog finog filtera koji se dosta brzo uprlja, protok vode se jako smanjuje, te je iz mog iskustva već nakon tjedan dana bilo potrebno dobro isprati filtersku vatu. Ne pričam o malom smanjenju protoka, nego o blokiranju otprilike 70% protoka! Olakotna okolnost je ta što je bio u akvariju sa zbilja prljavim ribama proždrljivicama.

Kao zaključak mogu reći samo da sam zadovoljan sa filterom, iako bi proizvodač na navedenih nekoliko detalja mogao i dodatno poraditi. Omjer cijene i kvalitete je dobar, ako se uzme u obzir da je cijena pala ispod 250 kn.

Image Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Folija za jezerce
  15 Kolovoz 2022
  Ajmo reći da se npr. "pond" izvede tako da folija baš nigdje nije izložena suncu i da...
 • Odg: Folija za jezerce
  12 Kolovoz 2022
  UV zrake jednim djelom prolaze kroz vodu, s druge strane postoje vanjski djelovi koji možda neće...
 • K upovina pauka theraphosa blondi
  11 Kolovoz 2022
  Hellou,

  frend me zamolio da mu pokusam istraziti za kupnju tarantule theraphosa...
 • Odg: Folija za jezerce
  11 Kolovoz 2022
  Da se ubacim i malo oživim temu o folijama.. jel mi može netko objasniti zašto se spominje UV...
 • Odg: Borba s končastom algom
  07 Kolovoz 2022
  Može biti.
  Inace što sam iz osobnog iskutva primjetio da je voda u Zg. puna silikata..
 • Odg: Borba s končastom algom
  06 Kolovoz 2022
  Samo da javim grupi da sam riješio sve probleme s algama.prije toga sam probao svaku metodu ,borbe...
 • Kozice - spol i razmnožavanje
  03 Kolovoz 2022
  Može li mi netko pomoći oko određivanja spola kozica.
  Naime, imam dvije kozice. Latinski:...
 • Šteta da propadne.. :)
  12 Srpanj 2022
  Man in China steam cooks pet silver arowana after it died, praises fish for having tender &...
 • Odg: Što se sluša?
  11 Srpanj 2022