Eden325

ImageNa unutarnji filter firme Eden (zemlja porijekla Italija) sam nabasao u trgovačkom centru Pevec i poprilično sam se iznenadio izgledom, praktičnošću i čvrstocćom izrade...Cijena baš i nije bila sitnica ( 269 kn prije 6 mjeseci - danas je nešto jeftiniji ), ali uzeo sam ga jer mi je trebao unutarnji filter za 150 l akvarij, a o novom Fluvalu 2 koji je ista klasa nisam imao neko mišljenje, najviše zbog tankog i savitljivog materijala. Ne volim kad mi se stvari savijaju u rukama na najmanji dodir, ali to je samo moje subjektivno mišljenje... Tehničke karakteristike su izgledale dobro, pa da ih nabrojim:

Dva predfiltera, površine 300 cm2, kemijski kontejner zapremine 70 cm3 ( za npr.aktivni ugljen ), biološki kontejner zapremine 170 cm3 ( za keramiku ) i fini filter za sitne čestice od 70 cm2...Punjenje aktivnog ugljena i keramike je uključeno.

Filter je namjenjen akvarijima od 80-180 litara , ima mogućnost regulacije količine protoka vode od najvećeg koji je 500 litara na sat do najmanjeg koji je 150 litara. Volumen filtera je 90 cm3, a potrošnja električne energije je 11 W. Vanjske dimenzije su 233 mm visina, 120 mm dubina i 90 mm širina.

Glava filtera s motorom se jednostavno umeće u tijelo filtera i opremljena je samorotirajućom mlaznicom zbog boljeg miješanja vode.

Filter je bešuman i velike zapremine, što u kombinaciji s raznim filterskim medijima pospješuje filtraciju vode, kvalitetne je izrade, čvrst i lijepog izgleda, iako zbog dosta velikih dimenzija možda i nije estetski pogodan za akvarije manje od 100 L. Čišćenje je također jednostavno, kao i zamjena kemijskog filter materijala. Da ne bi ispalo da samo hvalim, evo i par loših strana. Vađenje filtera iz akvarija je pomalo problematično jer su priljepci na tijelu filtera i jako dobro drže - tu je nužna improvizacija, npr. povlačenje do vrha akvarija. Nadalje, zbog finog filtera koji se dosta brzo uprlja, protok vode se jako smanjuje, te je iz mog iskustva već nakon tjedan dana bilo potrebno dobro isprati filtersku vatu. Ne pričam o malom smanjenju protoka, nego o blokiranju otprilike 70% protoka! Olakotna okolnost je ta što je bio u akvariju sa zbilja prljavim ribama proždrljivicama.

Kao zaključak mogu reći samo da sam zadovoljan sa filterom, iako bi proizvodač na navedenih nekoliko detalja mogao i dodatno poraditi. Omjer cijene i kvalitete je dobar, ako se uzme u obzir da je cijena pala ispod 250 kn.

Image Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.