SERA 60 L

ImageSvakim danom, na policama trgovina specijaliziranih za kućne ljubimce, pojavljuju se novi modeli akvarijskih filtera. Za koji se tip odlučiti, ukoliko nemate dovoljno iskustva, nije nimalo jednostavno. U takvom slucaju pitajte nekog s duljim stažem u ovom hobiju ili jednostavno kontaktirajte nas. Ovaj članak ipak se neće baviti raznoraznim filterima već isključivo jednim kojeg smo nedavno kupili i promatrali posljednjih nekoliko tjedana.

Dakle, u jednom zagrebačkoj ZOO trgovini odlučili smo, između ostalog i zbog vrlo prihvatljive cijene, a i potrebe (op.a. Vedranu su se izmrijestili albino Corydoras aneusi), kupiti i pod povećalo staviti akvarijski unutarnji filter SERA 60L.

Iz samog naziva jasno je da je ovaj filter namjenjen manjim akvarijima zapremine do 60L bez obzira radi li se o Vašem «glavnom» akvariju, karanteni ili pak o onom uzgojnom.

Filter je jednostavne konstrukcije i sastoji se od dvije cjevi, te filtrirajućeg uloška načinjenog od pjenaste gume.
Način rada približiti ćemo vam kroz upute o rukovanju.


Image1. Uložak od pjenaste gume nataknemo na donji dio filtera (krajnji dio cijevi većeg promjera), te ga uronimo i pod vodom ga nekoliko puta izgnječimo tako da istisnemo zrak. Sam uložak od pjenaste gume je učinkovit na dva osnovna načina. Mehanički odstranjuje iz vode čestice nečistoce (riblje nečisti, ostatke hrane i čestice nastale odumiranjem biljaka...), te dušične spojeve (biološka razgradnja) koje zapravo razgrađuju bakterije koje se nasele medu pore pjenaste gume. Pored svega velika prednost ovog filtera je i njegova mirnoća rada jer se zrak koji ga pogoni zbog velikog broja pora ravnomjerno raspoređuje.
2. Filter se postavi okomito s unutrašnje strane akvarija
3. Cijev za raspršivanje (šira cijev) se postavi u razini vode
4. Na manju cijev nataknemo crijevo povezano s membranskom pumpicom za zrak

... i filter je pušten u pogon!

Što se održavanja tiče i ono je vrlo jednostavno.
Svakih približno dva tjedna potrebno je spužvastu gumu isprati u mlakoj vodi (NE vrućoj jer ćemo na taj nacin uništiti mikrofloru filtera neophodnu za biološko čišcenje vode). NE koristiti kemikalije kao ni ocat! Preporučujemo pranje uloška u akvarijskoj vodi.
SERA savjetuje nakon pranja i upotrebu bioaktivatora sera nitrivec.

Filter je posebno dobar za uzgoj malih ribica, pošto ih ne može usisati, a vodu obogaćuje kisikom. Iz istih razloga je dobar i za karantenske akvarije. Za akvarije sa biljem ih ne preporučujemo zbog toga što jače gibanje vode pri površini zbog zracnih mjehurica uzrokuje gubljenje CO2 što pak uzrokuje slabiji rast biljaka, a moguće je i izazivanje procesa dekalcifikacije, tj. bilje izvlači CO2 iz karbonatnih spojeva što pak rezultira taloženjem kamenca na listovima biljaka i njihovo gušenje kao i promjene vrijednosti vode. O tome više uskoro u rubrici Bilje.

Kada se podvuče crta dobili ste jeftin (tridesetak kuna), jednostavan, trajan i kvalitetan filter čiji je jedini i najveći nedostatak to što ga pogoni membranska pumpica za zrak koja osim toga što košta stotinjak kuna je i prilično bučna, ali ako vam akvarij nije u sobi u kojoj spavate to i nije neki problem.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.