Kožni čirevi: Apscesi i Flegmone

altUzročnici:

Najčešći uzročnici pojave kožnih čireva, kod slatkovodnih riba, su bakterije iz roda: Aeromonas (najčešće Aeromonas salmonicida), Pseudomonas (najčešće Pseudomonas fluorescens), Flavobacterium (najčešće Flavobacterium columnare), Streptococus (najčešće Streptococcus iniae) i dr., dok su u slanim i boćatim vodama to bakterije iz roda Vibrio (najčešće Vibrio anguillarium).


Građa kože riba:

Kako bi smo bolje razumjeli kako i gdje nastaju čirevi napisat ću nekoliko riječi o anatomskoj građi. Koža riba je podijeljena u dva sloja, površinski je epidermis ili vanjski sloj, a dermis je smješten ispod epidermisa. Koža riba je čvrsto povezana s podlogom te je stoga nepokretna, osim na dijelovima oko baze peraja i na škržnim poklopcima.


alt

Epidermis

To je površinski sloj kože, prekriven ljuskama te tanjim ili debljim slojem sluzi, a što zajedno služi kao zaštitni prekrivač kože. Epidermu pretežno čine stanice keratinociti, a dobili su naziv po njihovoj funkciji proizvodnje proteina keratina. Keratinociti se dijele u donjem sloju epidermisa i njihova dioba je, u stvari, proces stalne (cjeloživotne) obnove epidermisa. Novi keratinociti polako putuju iz donjeg (bazalnog) dijela epidermisa prema površinskom, nešto rožnatijem sloju, a tijekom tog putovanja oni mijenjaju svoj oblik i građu, postaju sve plosnatiji te na kraju, pri površini epidermisa, gube staničnu jezgru.


alt

Keratinociti ribe, fotografirano elektronskim mikroskopom, a osvijetljeno epifluorescentnim svjetlom, fotografija preuzeta od sciencephoto.com


Na ovoj su fotografiji, snimljenoj elektronskim mikroskopom, vidljivi keratinociti s tim da su stanice, prilikom fotografiranja, osvijetljene epifluorescentnim svjetlom. Vidljiva je jezgra crveno-narančaste boje, mikrotubuli su žute boje i aktinski filamenti su plave boje. Mikrotubuli i aktinski filamenti su proteini, a oni čine citoskelet stanice koji pak daje stanici karakterističan oblik i kapacitet za usmjereno kretanje. U gustom sloju, pri samoj površini kože, među keratinocitima umetnute su stanice peharnog oblika koje imaju funkciju lučenja zaštitne sluzi na površinu kože, a vidljivo je na slijedećem prikazu.


alt

Koža riba, fotografija preuzeta od www.ciklidi.com


U epidermisu se također nalaze velike okrugle stanice koje imaju funkciju da lučenjem određenih kemijskih spojeva u okolnu vodu upozoravaju druge ribe na opasnost te Malphigijeve stanice.


alt

Epidermis sa ljuskom (lijevo) i dermisom (dolje desno), fotografija preuzeta od 203.250.122.194lecture


Dermis

Dermis se sastoji od 2 sloja: gornjeg spužvastog (stratum spongiosum) i donjeg kompaktnog (stratum compactum). Dermis je sastavljen od vezivnog tkiva, a isprepleten je krvnim žilama i živcima. Po dermisu su razmještene mnoge pigmentne stanice s pigmentima različitih boja (kromatofori), a iz džepova dubljeg sloja dermisa izlaze ljuske.


Općenito o bolesti:

Riječ ulkus (čir) potječe iz latinske riječi "ulkus, ulceris" što znači "upaljeno mjesto, bolne osjetljivosti." Čir je u stvari ograničeno, upaljeno područje locirano na koži, u potkožnom tkivu (mišići) ili na unutarnjim tkivima i organima, a može se protezati kroz više slojeva tkiva.
Tipični kožni čir je ispupčeno, okruglasto do elipsasto, upaljeno mjesto koje ima širi ili tanji crveni rub. Kada se u središtu čira nalazi nakupina ili područje bijelo-žute do crveno-smeđe boje, koja je u stvari nakupina gnoja sastavljena od nekrotičnog (mrtvog) tkiva, kolonija bakterija, bijelih krvnih stanica te limfne i krvne plazme, tada govorimo o gnojnom ili piogenom čiru.

Gnojni čirevi koji se pojavljuju na i u koži te u potkožnom tkivu riba (ponekad i na unutrašnjim organima) svrstavamo u infekcije lokalnog karaktera, a ovdje ću opisati :

1. Apscese
2. Flegmone


1. Apsces

Apsces je ograničena, upaljena oteklina koja je u svom središtu (šupljini) ispunjena gnojem, a od okolnog tkiva je izolirana vezivno-tkivnom čahurom. Apsces je tvorba koja je za ribu vrlo bolna, povišene je temperature u odnosu na tijelo ribe (znak upale), destruktivna je za tkivo te izaziva disfunkciju dijela tkiva na kojem se nalazi.


alt

Klasični izgled apscesa: upalni rub i središte ispunjeno gnojem, preuzeto sa www.babyofmine.co.ukApsces može biti različite veličine, a ako se radi o vrlo malenim mjehurićima ispunjenim gnojem koji se nalaze u površinskom sloju kože (epidermis), tada govorimo o pustuli.

alt

Br. 2 pustula i br. 3 ožiljak koji je ostao nakon pucanja pustule, fotografija preuzeta s www.akvarij.net, od člana foruma Krco


Slijedeća fotografija prikazuje klasični izgled apscesa koji se proteže kroz epidermis i dermis.

alt

Apsces ispunjen gnojnim sadržajem, fotografija je preuzeta od www.fototime.com


Apsces, u potkožnom tkivu, može imati fistulu (uski kanalić) iz koje se cijedi gnojni sadržaj.

alt

Potkožni apsces na neonki, preuzeto s www.akvarij.net od članice foruma Mins


Kada se očisti unutrašnjost apscesa i neutraliziraju bakterije, koje su izazvale nastanak istoga, tada rana spontano zarasta i nastaje ožiljak u obliku ljevkastog udubljenja na koži.

alt

Brojni ožiljci, nastali nakon pucanja gnojnih apscesa kod bolesti „Rupe u glavi“, preuzeto sa www.twoofakind.info


2. Flegmona

Flegmona je difuzna, akutna gnojna upala kože i/ili potkožnog tkiva koja nije ograničena vezivno-tkivnom čahurom te upala ima tendenciju širenja na okolna tkiva. Upravo zbog navedenog, flegmona je znatno opasnija od apscesa i teže se lijeći.


alt

Flegmona locirana u dermisu, a širi se u potkožno tkivo i u epidermis, fotografija preuzeta od www.aquariacentral.com


alt

Subkutana flegmona ispunjena gnojem koja se širi i razara okolna tkiva, fotografija preuzeta od www.daff.gov.au


S obzirom da organizam ribe ne može ograničiti mjesto upale vezivno-tkivnom ovojnicom, a zbog nekroze stanica s kojima su bakterije u dodiru, flegmona je izrazito destruktivna za tkivo u kojem je nastala, a upala se stalno širi i najčešće dovodi do sepse i uginuća ribe.


alt

Izgled subkutane flegmone nakon razudbe i vađenja gnoja, nekrotična i razorena okolna tkiva, fotografija preuzeta od www.daff.gov.au


Preduvjeti za nastanak infekcije:

Većina bakterija, koje mogu dovesti do nastanka čireva, normalno žive, hrane se i razmnožavaju u svakom akvariju te ako redovito mijenjamo akvarijsku vodu, ribe umjereno hranimo te redovito čistimo unutrašnjost akvarija, podlogu i filter materijal, tada će broj ovih bakterija biti u malom broju i neće ugrožavati zdravstveno stanje naših riba.

Bakterije prelaze u inicijativu i nastaje infekcija kada se dogodi slijedeće:

- narušena kvaliteta akvarijske vode (povećanje razine amonijaka, nitrata, nitrita, fosfata...)
- onečišćena podloga sa ostacima hrane koja trune
- stres i pad imuniteta
- preveliki broj riba u akvariju
- infekcije parazitima
- razni tipovi i vrste ozljeda riba, tumori, ciste…

Vrata ulaska bakterija u organizam:

Uzročnici bolesti ulaze u organizam ribe najčešće preko ozlijeđenih dijelova kože i na tim mjestima izazivaju pojavu čira. Međutim, bakterije mogu uči u organizam ribe preko škrga i kroz probavni trakt te se putem krvi prebaciti na određeno mjesto u tijelu, najčešće u dermis te se na tom mjestu početi razmnažati i izazvati pojavu apscesa ili flegmone. Kada se bakterije, putem krvi, kreću kroz organizam, a izostaje ili je preslaba obrana organizma (oslabljen imunitet), tada bakterija može početi umnažanje i na drugim tkivima i organima trbušne šupljine.


alt

Gnojni Apscesi na unutarnjim organima, preuzeto sa www.medicavet.com


U nastavku, akcent ću staviti na kožne gnojne čireve, odnosno, na apscese i flegmone a koji su nastali ulaskom bakterije kroz ozlijeđene dijelove kože.


Simptomi bolesti:


Nakon ulaska bakterije, u mikro ili makro leziju (oštećeno mjesto na koži), koža u procesu zarastanja zatvara oštećenje (zarastanje rane) te tek tada nastupaju anaerobni uvjeti u kojima se bakterija počinje ubrzano razmnažati.

Bolest počinje kao blagi eritem (crvenilo kože), a vrlo brzo se područje zaokružuje i nastaje uočljivi eritematoznim rub (crvenkasti kružni rub) i blagi edem u centru. Organizam ribe, na to mjesto, šalje veliku količinu bijelih krvnih stanica koje imaju zadaću da unište bakterije te oko mjesta gdje se umnažaju bakterije stvara zaštitnu vezivno-tkivnu čahuru, a s ciljem izolacije zaraženog područja i sprječavanja širenja upale u okolna tkiva


alt

Veliki zreli apsces koji je napravio velike štete na koži, mišićnom tkivu, a pružao se sve do kosti te tako izazvao i iskrivljenje kralježnice, preuzeto s www.akvarij.net od člana foruma Ignus


Ovaj mutno - bijeli sadržaj najčešće će, iz vezivno tkivne čahure, zbog pucanja mrtvog epitelnog sloja kože biti izbačen napolje, a što je vidljivo na slijedećoj fotografiji:


alt

Pucanje apscesa i izlijevanje gnojnog sadržaja, preuzeto s www.akvarij.net od člana foruma Ignus


Ako je gnojni apsces nastao u dubljem sloju kože tada će se neinfektivan gnojni sadržaj s vremenom resorbirati i nestati te će na tom mjestu ostati ožiljak, isto kao i nakon pucanja čahure. Kod flegmona bakterije nisu izolirane u vezivno-tkivnu čahuru te se upala stalno širi u dublje slojeve. Nastat će čir, kojeg karakterizira: veće edematozno (otečeno) područje, crvenilo, povišena temperatura u odnosu na okolno tkivo, velika bolnost i nakupljanje gnojnog sadržaja.
Liječenje bolesti:

Liječenje se mora započeti odmah nakon što smo uočili prve simptome ove bolesti. Što prije započnemo liječenje veća je vjerojatnost da ćemo ribu uspješno izliječiti. S obzirom da se radi o izoliranim gnojnim čirevima (apscesi), odnosno, o neizoliranim gnojnim čirevima koji imaju tendenciju širenja upale na okolna tkiva (flegmone), moramo računati na to da liječenje neće biti kratko. a često može biti i neuspješno. Najčešće obolijevaju pojedine ribe pa zato liječenje obavljamo u karantenskom akvariju. Ribe možemo liječiti na slijedeći način:

1. Terapija bez upotrebe lijekova

Ova se terapija primjenjuje samo ako smo uočili prve simptome bolesti, odnosno, ako smo uočili početak formiranja malih pustula ili apscesa a riba je vitalna, normalno pliva i uzima hranu.

2. Liječenje antisepticima

Ribu liječimo s antisepticima "Bactopur" Sera ili JBL "Ektol fluid" uz dodavanje nejodirane soli (Sera ectopur) - 5g (čajna žličica) na 50 litara vode (oprezno ako imate corydorase i botie i ne dodavati sol ako imate ribu duha).

3. Liječenje antibioticima

Ribu liječimo antibioticima Sera: "Bactopur Direct" ili JBL Fu"ranol 2".

4. Kratkotrajne kupke:

Kratkotrajna kupka - Bactopur Direct-om ili Furanolom 2.

5. Oporavak i popravljanje opće imunosti riba

Nakon uspješnog izlječenja simptoma bolesti ribi trebamo pomoći da se što brže oporavi.

ZAKLJUČAK:

Potrebno je zaključiti da se radi o bolesti čiji su uzročnici bakterije koje žive u svim slatkovodnim akvarijima i vrtnim jezercima, a do pojave pustula, apscesa ili flegmona dolazi najčešće na ozlijeđenim mjestima kao primarna bolest ili se čirevi pojavljuju samo kao jedan od više sekundarnih simptoma bolesti koja je primarno vezana za neki drugi organ. Pojava gnojnih čireva u koži i potkožnom tkivu za ribe je vrlo bolna, a zbog stvaranja vezivno tkivne kapsule oko gnojnog sadržaja (pustule i apscesi) ili zbog stalnog širenja upale na okolna tkiva (flegmone), ove bolesti nije lako izliječiti. Kada se jednom potpuno izliječi, gnojni čir iza sebe na površini kože ostavlja veći ili manji ožiljak. Kako bi smo onemogućili stvaranje preduvjeta za pojavu apscesa i flegmona, u našem akvariju i vrtnim jezercima, potrebno je pridržavati se vrlo važnih pravila kojima ćemo prevenirati pojavu ove bolesti.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.