Columnaris

alt  Uzročnik:

Gram negativne štapičaste bakterije iz roda Flavobacterium. Danas ih nazivamo jednim imenom: Flavobacterium columnare (prijašnja nomenklatura: Flexibacter columnaris, Cytophaga columnaris, Bacillus columnaris).

alt

(Rast i širenje kolonije bakterija u obliku rizola; fotografija preuzeta s users.jyu.fi)


alt

(Rast kolonije bakterija nakon 48 sati, gledano pod svjetlosnim mikroskopom; fotografija preuzeta s www.scielo.br)


Općenito o bolesti:

Columnaris je vrlo ozbiljna zarazna bakterijska bolest od koje obolijevaju toplovodne i hladnovodne ribe u ribnjacima gdje ova bolest zna praviti velike štete. Svojim vanjskim izgledom podsjeća na gljivično oboljenje pa ju se često zamjenjuje za gljivice zbog čega se ribe pogrešno liječe fungicidima umjesto antibioticima. Bolest je izravno povezana s lošom kvalitetom akvarijske vode, i vode u vrtnim jezercima i ribnjacima. Naime dok je voda dobre kvalitete i dok se bakterije nalaze u normalnom broju, navedena bakterija neće utjecati na pojavu zdravstvenih problema naših riba.

Čim se kvaliteta vode pokvari stvaraju se preduvjeti za ubrzano razmnožavanje bakterija, a brzina širenja i pojavljivanje simptoma bolesti izravno su povezani s povišenjem temperature akvarijske vode ili vode u vrtnim jezercima i ribnjacima.

Columnaris ulazi u tijelo kroz škrge, usta ili preko rana na koži, repu i perajama. S obzirom da je bolest vrlo zarazna može se prenositi putem akvarijske vode, kontaminirane mrežice, s uginule ribe i hranom.

Simptomi bolesti:

Karakteristični vanjski simptomi (obilježja):

1. Bijela „plijesan“ oko usta.
2. „Sedlasta leđa“ (bijelo-siva vatasta masa koja prekriva leđa ribe u obliku sedla).
3. Raspadanje i truljenje škrga.

Razlikujemo akutni i kronični tijek bolesti. Također razlikujemo vanjsku i unutarnju manifestaciju bolesti s time da se akutni tijek najčešće manifestira vanjskim znakovima i traje relativno kratko (bolest se vrlo brzo širi; ukoliko odmah nakon uočenih simptoma ne započnemo liječenje vrlo brzo dolazi do uginuća ribe), dok kronični tijek može trajati dugo bez vanjskih obilježja ove bolesti.

Povišena temperatura uvelike ubrzava (skraćuje) akutni i kronični tijek ove bolesti te također utječe na brzinu širenja bolesti na ostale ribe u akvariju, vrtnim jezercima i u ribnjacima.


alt

(Colonia F. Columnaris; fotografija preuzeta s media.wiley.com)


Akutni tijek bolesti:

Bolest u ovoj fazi može trajati svega nekoliko dana a ovisit će o tome koji je dio tijela bakterija inficirala, o temperaturi vode, o imunitetu ribe te o kvaliteti i čistoći akvarijske vode, vode u vrtnim jezercima i ribnjacima.

a) Columnaris na škrgama (akutni tijek bolesti)

 Ukoliko je bakterija inficirala škrge, bolest napreduje najbrže te vrlo brzo a ukoliko se odmah ne započne sa liječenjem, dolazi do smrti ribe. Bolest se na početku manifestira kao upala škržnih listića koji dobijaju krvavo-crvenu (žarko-crvenu) boju. Vrlo brzo se na pojedinim dijelovima škrga ukazuje bjelkasto-sivkasto zamućenje a onda se preko zamućenih dijelova pojavljuju bijele mrlje. Zaražena riba povlači se na osamljeno mjesto i pluta pri samoj površini vode, ubrzano diše, škrge su potamnile a riba ne pokazuje znakove straha i može se uhvatiti rukom.


alt

(Tipično bujanje bakterijskih rizoma, lijevo na škržnoj resici a desno na tkivu peraje; fotografija preuzeta s www.umesc.usgs.gov)


Kako bolest napreduje, bijele mrlje poprimaju izgled vate koja se širi i zauzima sve veću površinu tako da se škrge vrlo brzo raspadaju, te uginuće nastupa relativno brzo nakon pojave prvih simptoma bolesti (od 24 do 48 sati; ovisno o temperaturi, kvaliteti vode i imunitetu).


alt

(Bijele „vataste“ mrlje na škrgama; fotografija preuzeta sa www.blueridgekoi.com)


alt

(Columnaris, početak propadanja (truljenja) škržnog tkiva; fotografija preuzeta sa www.klamathwaterquality.com)


alt

(Columnaris škrga, uništeno (propalo) škržno tkivo; fotografija preuzeta sa www.cnr.vt.edu)


b) Columnaris na ustima (akutni tijek bolesti)

Ukoliko je bakterija inficirala usta ribe, bolest se na početku manifestira kao bjelkasto-sivkasto zamućenje (izgubljeni sjaj), nakon čega se pojavljuju bijele mrlje oko usta. Sami rubovi bijelih mrlja crvenkaste su boje, što je klasični znak upalnog procesa. Kako bolest napreduje bijele mrlje poprimaju izgled „vate“ koja se širi i zauzima sve veću površinu oko usta i širi se na glavu ribe.

Riba ne uzima hranu, mirna je, povlači se na osamljeno mjesto, drži se pri površini vode i ubrzano diše. Ukoliko riba ne počnemo liječiti nakon uočavanja prvih simptoma bolesti može uginuti u roku od 48 do 72 sata.


alt

(Columnaris na ustima; fotografija preuzeta sa www.flippersandfins.net)


alt

(Columnaris na ustima koji se širi na glavu; fotografija preuzeta sa www.sera.de)


c) Columnaris na koži, bazi repa i peraja (akutni tijek bolesti)

Ukoliko je bakterija inficirala kožu, bolest se na početku manifestira kao bjelkasto do sivkasto zamućenje (izgubljeni sjaj), zatim se pojavljuju bijele mrlje na bazama peraja, na dijelovima kože i na leđima ribe. Sami rubovi bijelih mrlja svjetlo su ružičaste do crvenkaste boje, što je klasični znak upalnog procesa. Kako bolest napreduje, mrlje se šire s baza repa i peraja na tijelo ribe a sam epitel (kožica) koji se nalazi između žbica repa i peraja, propada (nestaje) tako da često umjesto peraja ostanu samo žbice. Kako se bolest razvija tako se mrlje i „vata“ na leđima spuštaju od vrha leđa, s obje strane tijela, prema donjim perajama i poprimaju izgled „sedla“.

Riba ne uzima hranu, mirna je, povlači se na osamljeno mjesto, drži se pri površini vode i ubrzano diše. Ukoliko ribu ne počnemo liječiti nakon uočavanja prvih simptoma bolesti može uginuti u roku od 48 do 72 sata.


alt

(Sedlasti oblik Columnarisa; fotografija preuzeta s Akvarij.net, član foruma Vozdra)


alt

(Columnaris na koži; fotografija preuzeta sa www.tropicalfishkeeping.com)


alt

(Kalifornijska pastrva sa sedlastim leđima: lezija ukazuje na columaris; fotografija preuzeta sa www.umesc.usgs.gov)


alt

(Sedlasti oblik Columnarisa okružio je cijelo tijelo gornje ribe na fotografiji; fotografija preuzeta sa www.fishbase.org)


d) Pojava simptoma Columnarisa na više dijelova tijela istovremeno
(škrge, usta, koža, baza peraja i repa; akutni tijek bolesti)


Columnaris može istovremeno inficirati više dijelova tijela ribe: simptomi su isti samo što tada akutna faza bolesti kraće traje. Ukoliko se odmah ne započne s liječenjem ribe uginuće nastupa brže.


alt

(Columnaris oko usta, leđa i na škrgama; fotografija preuzeta sa www.fws.gov)


Kronična faza bolesti:

Za kroničnu bolest karakteristična je interna bakterijska infekcija, odnosno bakterije su inficirale unutarnje organe ribe. Ovisno o tome na kojem je organu nastupila infekcija bolest će se manifestirati na specifičan način. 

alt

(Columnaris, fotografija preuzeta od www.guppies.com)


alt

(Columnaris, fotografija preuzeta o www.fishforums.com)


a) Nefritis – upala bubrega:

Dolazi do poremećaja u radu bubrega na način da se zbog upalne reakcije smanjuje filtracija krvi pa tako i izbacivanje otpadnih produkata iz tijela ribe. Bubrežno tkivo propada, smanjuje se mogućnost izbacivanja viška tekućine iz tijela pa se ona nakuplja u trbušnoj šupljini i očnim dupljama.

Poremećaji u radu bubrega manifestiraju se kao:

- „Pop Eye“ (ispupčene oči iz očnih duplji),
- „trbušna vodenica“,
- ascites (abdominalni dropsy; nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini),
- poremećaj plivanja, napravilno plivanje, plutanje i dr. zbog pritiska tekućine na zračni mjehur,
- opća slabost, povišena tjelesna temperatura, letargija i dr.

Ukoliko ribu ne liječimo dolazi do insuficijencije (zatajenja) bubrega i uginuća ribe.


b) Upala zračnog mjehura:

Manifestira se poremećajem u plivanju i održavanju ravnoteže, odnosno riba pluta glavom okrenutom prema dnu ili površini, okreće se na bok i sl. Ukoliko ribu ne liječimo može doći do rupture (puknuća) zračnog mjehura i uginuća.


c) Upala probavnog sustava:

Riba prestaje uzimati hranu, dobiva proljev: izmet je vodenast sa sukrvicom ili je vodenast i zamućeno-zelenkaste je boje. Crijevima se širi nekroza (propadanje, truljenje) a ukoliko se riba ne liječi ona mršavi, kopni i ugiba.


d) Septikemija (trovanje krvi bakterijskim toksinima):

Najčešće iz nekog organa (koji je septičko/ upalno žarište) bakterija prelazi u krv gdje se razmnaža, te svojim toksinima (otrovima) uzrokuje odumiranje krvnih stanica ( što je „trovanje krvi“). Na površini tijela ribe vidljiva su brojna potkožna krvarenja. Riba dobiva visoku temperaturu, ne uzima hranu, ubrzano diše, na skrovitim je mjestima, letargična je te ako ju ne liječimo vrlo brzo ugiba.


alt

(Hemoragična septikemija; fotografija preuzeta od www.vtfishandwildlife.com)


Sekundarne infekcije:

S obzirom da je columnaris bolest koja se vrlo brzo širi i napreduje, te da je sam tijek akutne faze vrlo kratak, sekundarne se infekcije javljaju vrlo rijetko, ali najčešće nakon liječenja antibioticima ili ako je u vrlo mekanoj vodi inficiran samo jedan manji dio tijela, ili ako ribe boluju od interne infekcije Columnarisom (vidi: kronična faza bolesti).

S obzirom da je ribi znatno oslabljen imunitet plodno tlo za infekciju uz bakterije pronalaze najčešće i gljivice, paraziti i virusi, pa često možemo uz vanjska obilježja columnarisa na tijelu ribe vidjeti i bijelosivu sluzavu masu koja prekriva bijele mrlje ili rane koje je već uzrokovala bakterija Columnaris.


alt

(Columnaris leđa i baza peraja koje je prekrila kolonija gljivica; fotografija preuzeta sa www.aquariacentral.com)


alt

(Columnaris usta, leđa, repa i baza peraja koje je prekrila kolonija gljivica; fotografija preuzeta sa www.petfish.net)


Liječenje bolesti:

Liječenje se mora započeti odmah nakon uočavanja simptoma bolesti: što prije započnemo liječenje veća je vjerojatnost uspješnog izliječenja i obnjavljanja zahvaćenih dijelova tijela nakon uspješno provedenog liječenja.

Liječenje se provodi u:
a) u karantenskom akvariju (ako je zaražena jedna ili svega nekoliko riba),
b) u akvariju (ako je zaraženo 30% ili više riba).

a) Liječenje u karanteni

Ribe liječimo antibioticima „Bactopur Direct“ (Sera) ili JBL Furanol 2 uz dodavanje nejodirane soli Sera „Ectopur“.

Kratkotrajne kupke
Ako je riba u jako teškom stanju tada je preporučljivo napraviti kratku kupku istim antibiotikom nakon koje ribu vraćamo u karantenski akvarij i nastavljamo s liječenjem istim antibiotikom ali u manjoj koncentraciji.

Oporavak i popravljanje opće imunosti riba
Nakon uspješnog izliječenja simptoma bolesti riba se još najmanje desetak dana treba zadržati u karanteni kako bismo joj popravili opću imunost, pomogli joj da se u miru oporavi, te da joj zarastu oštećenja, odnosno da joj počnu izrastati oštećene peraje.


b) Liječenje u akvariju

Ribe liječimo u akvariju ako je oboljelo više od 30% riba i to antibioticima „Bactopur Direct“ (Sera) ili JBL Furanol 2 uz dodavanje nejodirane soli Sera „Ectopur“.

Oporavak i popravljanje opće imunosti riba
Kako bismo u akvariju ponovo uspostavili biološko–kemijsku ravnotežu nakon liječenja, moramo napraviti veću promjenu vode, jedan dan filtrirati preko aktivnog ugljena, zatim ponovno isciklirati filterski materijal te dodavati FFM i vitamine.

Zaključak:

Columnaris je vrlo zarazna bolest koja brzo napreduje, širi se i izaziva veliku smrtnost. Brzinu napredovanja bolesti posebice pospješuje visoka temperatura akvarijske vode,
loša kvaliteta akvarijske vode, oslabljen imunitet, stres, te primarne ili sekundarne bolesti drugih uzročnika (virusa, bakterija, gljivica i parazita).


Prevencija bolesti:

• Sve novokupljene ribe trebaju biti u karanteni 14 dana prije puštanja u akvarij.
• Redovnim tjednim izmjenama vode održavati čistoću i higijenu akvarijske vode.
• Ribe hraniti jednom do dva puta dnevno raznovrsnom hranom, a jedan dan tjedno ne hraniti (post).
• Preporučljivo je dezinficirati opremu prije upotrebe (mrežice, grijače, kotilice i dr.)
• Redovito jednom tjedno dodati vitamine (nakapati na hranu ili u vodu).
• Liječenje započeti odmah po uočavanju prvih simptoma bolesti.

Sukladno navedenom i u cilju sprječavanja pojave ove bolesti u našem akvariju potrebno se pridržavati
pravila o redovitom održavanju higijene u akvariju: redovito mijenjati dio akvarijske vode uz usisavanje podloge, redovito pranje filterskog materijala i dr.

Prilikom kupovine riba trebamo pažljivo pregledati ribe koje namjeravamo kupiti jer najčešće doma donosimo već bolesne (zaražene) ribe, a ribe nakon kupnje trebamo obavezno držati u karanteni dva tjedna.

Ribe trebamo hraniti jednom a mlade ribe vrlo malo dva puta na dan, toliko da za jednu do dvije minute pojedu svu hranu te obavezno jedan dan u tjednu ribe trebaju postiti (biti bez hrane), a hrana mora biti što raznovrsnija. Jednom tjedno na hranu ili u akvarij dodati propisanu količinu vitamina (ako primjetimo sumnjivo ponašanje riba treba pojačati dozu). Također je dobro jednom tjedno u akvarij dodati jedan zdrobljeni češer čašnjaka na 50 litara akvarijske vode radi poboljšanja općeg imuniteta naših riba.{fcomment}

{flike}

{fshare}

{plusone}Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.