Bloat (Malawi bloat)

ImageBolest koju prvenstveno poznaju akvaristi koji se bave istočnoafričkim ciklidima.Ta bolest naročito "udara" po biljojedim, još bolje bi bilo reći algojedim ciklidima, a gotovo da je nema kod piscivora, karnivora ili omnivora.

 

Zašto baš algojedi? Algojedni ciklidi imaju kao prvo probavni trakt čak 10 puta duži od dužine tijela, pa nam već to ukazuje kako se te alge koje one jedu u prirodnom staništu polako vare.Bloat-a nema u prirodi, nego je to bolest koja se pojavljuje u akvariju. Ima puno teorija ili "filozofija" što je uzročnik ili što je uopće ta bolest, mada, koliko sam ja literature prostudirao, nitko još ne može reći : „Malawi bloat je nastao zbog toga i toga čina ili činitelja“. Dok neki kažu da je to bolest probavnog trakta, a zaista i je, drugi, kao Ad Konings, nam ukazuju da je to u stvari narušavanje harmonije , ako se može tako reći, izmedju dobrih i loših flagelata tj. bakterija.

Image
končasti izmetImage
oteklina je vidljiva, riba je apatičnaImage
agonija pred krajNajviše se čini da je Malawi bloat posljedica :

* hranjenja biljojedih ciklida sa visoko-proteinskom hranom
* hranjenje ciklida adekvatnom hranom, no u nenormalnim količinama
* loša kvaliteta vode
* stres, te kao posledica toga pad imunitetskog sistema ciklida

Pogledaju li se ti uzroci, odmah se vidi što je rješenje toga problema

No ja sam uvjeren da se najviše grešaka radi kod ishrane, čak štoviše, ja sam nekako sam sebe uvjerio da neke granule i sticksi nisu najpovoljnija hrana za biljojedne odnosno algojedne ciklide, pa sam striktno prešao na "pahuljice" /flakes/ i na spirulina tablete.

Međutim, takva hrana i nije uzrokom jače obojanosti riba, pa neki ipak , da bi dobili jače boje, hrane ribe hranom koja za ciklide i nije baš najbolja.Što se ipak tiče obojenosti ciklida, ciklidi u prirodi nikad nisu tako obojeni kao u akvariju i to je opet samo jedna od fama akvarista. Ciklide se hrani jednom dnevno, a jednom tjedno bi trebali postiti. Gledam ja slike ciklid akvarija koji su lijepo obrasli algama, pa kažem sebi:E u tom akvariju ciklidi nikad nisu gladni... Samo još da dodam, da ima dana kad ciklid u prirodi čitav dan pljucka alge, no najede se duplo manje kao isti taj ciklid u akvariju za jednu turu hranjenja.

Ako već imamo tu bolest, lijek koji je na tržištu, a koristi se za liječenje je Octozin proizvodjača Waterlife.

Neki prakticiraju da radi preventive ubace lijek, meni osobno to nije najbolja varijanta, jer se time uz štetne bakterije unište i korisne, a i neke bakterije mogu postati i otpornije odnosno rezistentnije.Ili u ljudskim terminima :Zašto bi jeli antibiotike protiv angine radi preventive?

Ja osobno nisam još imao u akvariju BLOATA ali sam bio kod prijatelja koji je imao tu bolest, pa smo jednog ciklida i "pregledali".

Izgled BLOATA:

* ciklid je bio jako napuhan (donji dio trbuha)
* iz anusa mu je, kad smo ga stisnuli, izašla smrdljiva smeđa tečnost
* u predjelu probavnog trakta je sav bio u toj smedoj tekućini, upala je bila u punom žaru
* kad smo to oprali,lijepo su se vidjele "ogrebotine" ili razjede što ih napravi ta bolest.

Eto malo se raspisao,u nadi da ćemo više-manje BLOAT poznavati samo iz slika, a ne iz vlastitog iskustva.


Image

Iskustvo - Piroman

Ja sam se tokom jeseni 2004 oslobodio 10-ak komada Tropheus-ne napasti, intezivno ih lečeći Octozin-om. Na par dana po jedan Tropheus je završavao u wc šolji :( .Pokušavao sam SVE!!! Rezultat je naravno bio nikakav :( . Onda mi je ZDule predložio da promenim hranu koju sam koristio (OSI Brine Shrimp) i naravno izlečio sam moje Tropheus-e :). Idiotizam se ogledao u činjenici da mi je hrana stajala otvorena iznad filtera, što je pak dovelo do toga da se veoma blago navlaži, ali sasvim dovoljno da se pokvari :(. Svi pokojni Tropheus-i su pokazivali sve simptome BLOAT-a, ali to nije bio BLOAT vec obična pokvarena hrana. Mali zaključak i pravilo koje sam ja izvukao iz ovog događaja, je da pri tretmanu BLOAT-a, treba da se promeni hrana koja se koristi za ishranu ciklida, ne mislim na tip hrane, već na pakovanje, jednostavno se kupi i otvori novo pakovanje, jer se na taj nacin eliminiše mogućnost za problem kakav sam ja doživeo!

Fotografije: Piroman

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.