Saga o liječenju bakterijske infekcije

ImageNakon nekoliko tjedana mukotrpnog traženja pravog uzroka bolesti i najboljeg liječenja ženke Diamond blue diskusa problem smo konačno uspjeli prepoznati i ne biste vjerovali, izliječiti!
Ženka je oboljela prilikom prijenosa akvarija na drugo odredište; prestala je jesti, postala je tamna i strašljiva te se počela skrivati u kutu. Najvjerojatnije je to rezultat stresa i činjenice da je prilikom prijevoza došlo do velikog «skoka» nitrata. Na Serinom neosjetljivom testu voda je bila kritično crvena.
Uslijedila je panika i mijenjanje vode (prvo 50%, poslije 20% svaki dan i nakon toga 20% svaki drugi dan) dok nismo došli do cca. 0 (bijelo) po Hagenovom Nutrafin testu. Uza sve to temperaturu sam vode podignuo na 32 C (prije 29) i povećao aeraciju (dodatna pumpica za zrak).

Budući da se poslije jednog tjedna kvaliteta vode nije popravila, (ženka i dalje nije jela) počeo sam s liječenjem. Pomislili smo najprije na crijevne nametnike pa sam najprije probao s metronidazolom. Nije pomoglo. Ženka još uvijek nije jela i situacija je postajala kritična. Poslije sam naletio na internetsku stranicu za koju sam poveznicu već prije obavio i koja je imala opisane posve jednake simptome diskusa i kao dijagnozu postavila bakterijsku infekciju.

Image
Bolesna ženka na kojoj se jako slabo vidi napuhani trbuh - ali vjerujte, bio je jako napuhnut. Vidi se i bijeli iscjedak.Razlika između bakterijske i parazitske infekcije najviše je u sljedećem:

- paraziti (crypto, hexa) prouzročit će bijeli (ili bazbojan) izmet, koji će biti više ili manje pravilnog oblika (znači duga nit iz anusa)

- bakterijska infekcija izgledat će kao kao bijeli iscijedak (sluz bez nekog definiranog oblika) i brzo će doći do napuhnutog trbuha


Bakterijska je infekcija uobičajeno sistemska i zato antibiotik rastopljen u vodi načelno ne djeluje. Ribica mora dobiti konkretnu dozu lijeka direktno u sebe. U toj sam fazi ženku izolirao i maknuo u karantenski akvarij, pošto nisam želio jakim antibioticima otrovati cijeli matični akvarij. Dodao sam i MgSO4 - sol, koja pomaže pri čiščenju crijeva i zatvorenosti (začepljenosti crijeva), a da bi usput poticala i tek. Dodao sam 1tbsp/10gal, što je cca 15ml soli u 40 litara.
Poslije sam probao s antibiotikom širokoga spektra Primotren (sulfametoksazol / trimetoprim) u obliku tableta rastopljenih u vodi i dozu 250mg/100l. Problem je u tome da je Primotrem slabo topljiv i upijanje je slabo. Na žalost, nije pomoglo.

Ribica je dolazila u vrlo kritičnu fazu. Trbuh je bio napuhnut, tijelo mršavo, jela nije već tri tjedna i jedva da se uopće pomicala.
Na to mi je u pomoć priskočio Luštek Matej iz Krke i objasnio da je za sustavnu infekciju daleko najučinkovitiji (ako ne i jedini učinkoviti) način liječenje injekcijom.
Predložio mi je Enroxil 5% injekciju (Enrofloxacin), koji na sebe primi sve bakaterije osim Pseudomonasa. Liječit ju treba tri dana kroz tjelesnu rupicu. Mjera je 10mg/kg tjelesne težine diskusa (odrasla samica neka bi bila težine između 100 i 150g).

Image
 

Mjesto gdje je cijepljena zaokruženo je žutim. Ako si zamislite trokut između anusa i obje peraje, cijepi ju se negdje na sredini tog zamišljenog trokuta.
Crvenom točkom označen je anus. Injekcija neka bude što više na stranu u smjeru u kojem je nacrtana, jer tako ne probije unutarnje organe, nego samo prođe kroz kožu u trbušnu šupljinu.

«Liječenje»

Tri dana zaredom (približno u isto vrijeme) uštrcava se dnevna doza u tjelesnu rupicu, u navedeno područje koje okružuju bočna peraja, trbušne peraje i analni otvor. To je područje gdje se ne pogode crijeva, nego lijek ostane u tjelesnoj šupljini, otkuda se vrlo brzo proširi krvotokom.
Na sreću, u pomoć pri ubodu priskočila mi je doc. dr. Vlasta Jenčič s Veterinarskog fakulteta koja je trenutno najveća slovenska specijalistkinja za bolesti riba. Bila je tako ljubazna da je unatoč godišnjem odmoru došla u posjet pogledati našeg pacijenta. Pripremili smo mali «operacijski stol» - na dasku za peglanje stavili smo mokru krpu - nakon toga je dr. Jenčič cijepila samicu i pokazala mi kako da to ja sam napravim prilikom davanja sljedećih dviju doza. Sljedeća su dva dana bila intenzivna, ali na kraju uopće nije bilo teško cijeljenje.
Koji je bio rezultat? Poslije 24 sata ribica je ispustila užasno veliki iscjedak i sljedećih 48 sati još više puta. Trbuh joj se ispraznio i opet je dobila normalni izgled. Po trećem cijepljenju stavio sam ju u matični akvarij i odmah je otplivala do samca. Ostala je plaha naredna dva do tri dana, poslije je počela pomalo uzimati hranu.
Sada (tjedan iza toga) je vrlo živa i ima veliki apetit. Jedino šta je još ostalo od bolesti jest da pliva glavom prema dolje kada miruje - kada pliva sve je u redu, no objesi se čim se smiri. Dr. Jenčič kaže da je moguće kako joj je prilikom infekcije oštećen plivajući mjehur (trbuh je imala izrazito napuhan pa je možda stiskao mjehur). Vidjet ćemo kako će se to vremenom popraviti, iako smatram da je to dugotrajna posljedica, no to ne bi smjelo imati negativnih posljedica za ribicu (osim estetskih).

Unatoč velikim mukama, sve se sretno završilo, a mi smo pritom puno naučili.Image

Dvije vrste inzulinskih inekcija. Primijetite razliku u igli - neka bude što manja i što tanja (donja).Image
Iscjedak koji je ispustila poslije 24 sata. Debeli bijeli grumen i puno bijele sluzi.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.