Najčešće bolesti tropskih riba

ImageBolest se mogu podijeliti prema uzročniku i to:

a) PATOGENA PROTOZOA
b) GLJIVIČNE ILI ALGALNE BOLESTI
c) PARAZITSKI CRVI
d) VIRUSNE i BAKTERIJSKE BOLESTI

Patogena protozoa

1. ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILLIS, bolest bijelih točkica
Ovo je najčešća i najpoznatija bolest akvarijskih riba.Simptomi su vrlo uočljivi,odbijanje hrane,češanje o objekte,zadržavanje iznad raspršivača,skupljeni repovi,a u zadnjem stadiju parazita pojava bijelih točkica na koži i perajama veličine 0,5-1,5 mm .U težim slučajevima može doći čak i do otpadanja kože.
Tretman u početnom stadiju je moguć podizanjem temperature na 28 C tri tjedna za ribe koje toleriraju takvu temperaturu ili kemijskim putem tretiranjem acriflavinom,malahitnim zelenilom,gotovim preparatima prema uputstvu.

2. CHILODONELLA CYPRINI, kilodonela
Parazit infektira kožu i škrge ribe.Riba se češe o objekte i postaje letargična.U slučaju kada su inficirane škrge,riba «visi»ispod površine i ubrzano diše.Neotporne ribe ugibaju,a na ribama u kondiciji se pojavljuju biječe sluzaste mrlje na koži.
Tretman u blažim slučajevima je sa NaCl 5 gm/l 5-7 dana,a bolji efekat se postiže sa acriflavinom,metilenskim plavilom ili malahitnim zelenilom .

3. TRICHODINA
Ribe se češu o objekte,peraje su im skupljene.U početnom stadiju na koži se ništa ne primjećuje,a pri jačoj infekciji formiraju se bjeličasta područja na koži.Razliku između Chilodonelle i Trichodine je moguće uočiti samo mikroskopom,pošto su simptomi slični.
Tretman je metilenskim plavilom,malahitnim zelenilom,acriflavinom dva do četiri dana

4. COSTIA NECATRIX, kostija
Uzročnik se učvršćuje na kožu ribe i uništava je,pojavljuju se krvave mrlje,a na ranama se pojavljuje sekundarna infekcija gljivicama.
Tretman je podizanje temperature iznad 32 C za ribe koje toleriraju visoke temperature.Prevencija je dodavanje metilenskog plavila i NaCl,a efikasan je tretman sa acriflavinom ili bakarnim sulfatom

5. HEXAMITA, SPIRONUCLEUS, TRICHOMONAS,BODOMONAS, unutrašnje flagele
Bolest je načešće na Discusima,ali infektira i ostale Ciklide.Zaražena riba je izdvojena od ostalih,tamnija u tijelu i izlučuje bijeli sluzasti izmet,vidno mršavi i ima uvučen stomak.
Tretman kod riba koje toleriraju višu temperaturu je podizanje na 33-35 C uz dodavanje Flagyl-a,metronidazol,250 mg/50 litara vode,tri do pet dana.Efikasan je i Gabrocol.

6. PLEISTOPHORA HYPHESSOBRYCONIS, neonska bolest
Parazit najčešće napada neonke gdje se manifestira prekinutom plavom linijom.Infektira mišićno tkivo ribe stvarajući ciste.
Tretman nije poznat,zaraženu ribu izdvojiti i humano uništiti.

 

Gljivične ili algalne bolesti

1. VANJSKE MIKOZE, SAPROLEGNIA, ACHLYA, DISTYUCHUS
Simptomi se pojavljuju na koži i perajama u slučaju oštećenja ili kao sekundarana infekcija,a zaražena mjesta izgledaju kao prekrivena vatom.Jako zaražene ribe se obično ne mogu izliječiti jer sporangije rastu u tkivo ribe i ošetećuju organe.Velike štete čini kod uzgajivača zahvaćajući ikru i mlađ.
Tretman kod slabije infekcije je NaCl ili metilensko plavilo.Za prevenciju protiv plijesni na ikri koristi se metilensko plavilo ili acriflavin.

2. BRANCHYIOMYCES, raspadanje škrga
Uzročnik se unosi sa živom hranom i klija na škržnom epitelu,zaražena škrga odumire i otpada,a riba postaje letargična i teško diše.
Tretman je ca NaCl,malahitno zelenilo ili Fulvicin

Parazitski crvi

1. GYRODACTYLUS spp.
Infektira kožu i škrge riba,a u slučaju masovne reprodukcija uzrokuje slabljenje pa je triba podložna drugim bolestima.Ribe se češu o objekte,a parazit se lako uočava sa mikroskopom
Tretman je sa Neguvonom(insekticid),kali permanganatom ili formalinom

2.DACTYLOGYRUS (eng.gill flukes)
Češće se pojavljuje od Gyrodactylusa i pravi veće štete.Živi uglavnom na škrgama ribe,a veličina mu je između 0,1-2mm,životni vijek od 12 dana do nekoliko mjeseci.Bez domaćina može preživjeti samo 2-8 dana.Najčešće se pojavljuje na Discusima.Parazit se tako brzo razmnožava da može uništiti cijeli mrijest u roku nekoliko dana i to je veliki problem kod uzgoja Discusa.Opasan je za mlade i odrastajuće ribe,dok odrasle podnose manju koncentraciju bez većih problema
Tretman je sa Neguvonom,ali insekticid ne ubija njihova jajašca sa kojima se razmnožavaju pa tretman treba ponoviti.Bolja efkasnost postiže se sa Flubenol 5% i acetonom u trajanju od 10 dana jer lijek uništava i parazita i njihova jajašca

3. CAPILLARIA, nematode (engl.hair worm)
Parazit napada unutrašnje organe ribe gdje i živi.Kada se namnoži,riba se odvaja od ostalih i prestaje jesti.Dijagnoza se uspostavlja mikroskopskim pregledom fekalija gdje se uočavaju jajašca karakterističnog izgleda.Odrasli oblik se može ponekad primjetiti kako visi iz anusa ribe.Nematode su često duže od centimetra,ali su tanje od ljudske kose,odatle im i naziv.
Tretman je sa Flubenol 5% ili Flubendazol sa dodatkom acetona kao otapala

 

Virusne i bakterijske bolesti

1. TRBUŠNA VODENICA
Uzročnik je bakterija,gram-negativna.Riba je podložna bolesti u slučaju gladovanja,nepravilne oshrane,pada temperature ili stresa od transporta.Bolest je zarazna,pogotovu ako se otvori trbušna šupljina zaražene uginule ribei sve su ribe izložene infekciji.Stomak ribe je napuhan,riba se zadržava ispod površine vode,peraje su skupljene,anus upaljen i obično su ispupčene oči,gledano odozgo,riba izgleda kao nakostriješena.U slučaju epidemije akvarij dezinficirati.
Tretman je moguć samo u ranijem stupnju razvoja bolesti antibioticima na bazi sulfamida,Tetraciklin,Oksitetraciklin.

2. BAKTERIOLOŠKO RASPADANJE PERAJA
Uzročnik su bakterije iz roda Aeromonas i Pseudomonas.Češće se susreće kod mladih riba koje su tome podložnije.Infekcija počinje zamućenjem rubova peraja koje nakon toga pobijele i počnu se raspadati,a osnova peraje postaje crvena i upaljena.Kao sekundarna infekcija javlja se plijesanj,Saprolegnia.
Tretman je kod blažih slučajeva sa acriflavinom ili malahitnim zelenilom.Kod jačih upala tretiranje antibiotikom na bazi nitrofurationa.Prevencija je dobra kvalitet vode i normalna naseljenost,a u početnom stadiju ribu prebaciti u karantenski akvarij i u čistu vodu,moguće je povlačenje bolesti bez djelovanja kemikalija.

3. FLEXIBACTER COLUMNARIS, kolumnaris
Najpogubnija je bakterijska bolest,a manifestira se najprije na rubovima peraja koji se počinju dezintegrirati,ostaju samo žbice.U kasnijoj fazi u tolikoj mjeri oštećuje kožu tako da ostaju otvorene rane koje ubrzo prekrije plijesanj kao sekundarna infekcija.Škrge također mogu biti zaražene i raspadati se.Kod maldih rina škržne resice su zaljepljene zbog izlučivanja škržnog epiteluma te dolazi do blokiranja resorpcije kisika iz vode i ubrzanog disanja ribe.Riba je općenito po ponašanju letargična,ne reagira na podražaje(možemo je uhvatiti rukom)i prevrće se.Uzok pojave je loš kvalitet vode,visok nivo amonijaka i mali sadržaj kisika koji pospješuje infekciju
Tretman je moguć samo kao dugotrajna kupka u akutnoj formi acriflavinom 5 ml/1 litru vode ili Chloramphenicolom ili još bolje zajedno,pošto se često kao sekundarna infekcija pojavljuje plijesanj.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.